21.1.2017 klo 19:54
Uutinen

Esko Valtaoja Keski-Suomen Yrittäjäjuhlassa

Yksi Yrittäjäjuhlan odotetuimmista puheista oli tähtitieteilijä ja emeritusprofessori Esko Valtaojan puhe. Positiivisessa puheenvuorossaan hän muistutti yrittäjiä Suomen menestystarinasta ja siitä, että arjen keskellä ei pidä unohtaa mustia laseja silmilleen vaan katsoa tätä päivää positiivisella vireellä.

– Katselemme maailmaa aina liian lyhyeltä kantilta, ja lisäksi mustien lasien läpi. Äkilliset, yllättävät ja ennen kaikkea huonot uutiset täyttävät niin median kuin omat ajatuksemme, ja kun sitten siltä pohjalta ryhdymme pohtimaan tulevaisuutta, metsään mennään että rytisee. Unohdamme tyystin kaiken sen hitaan, positiivisen kehityksen, joka jatkuu tälläkin hetkellä. Sen kehityksen, joka on luonut nykyisen hyvinvointimme ja joka myös luo tulevaisuutemme, herätteli Valtaoja.

Valtaojan mielestä maailmassa on selvästi suuria ongelmia, haasteita ja vielä paljon parannettavaa. Mutta ennen kaikkea se on täynnä yhä uskomattomampia mahdollisuuksia, joita emme edes huomaa putkinäköisessä pessimismissämme. Hänen mielestään maailma, niin kuin sata vuotias Suomikin, on millä tahansa mittarilla mitattuna uskomaton menestystarina. Puheessaan hän muistutti kuulijoita siitä että elämme hyvinvoinnissa, jota kukaan ei olisi osannut edes kuvitella vuonna 1917.

– Maailma on vasta alussa. Päivän huonojen uutisten, kaiken äänen ja vimman takana nousevat lukemattomat positiiviset kehityskulut yhä vahvemmin ylöspäin, kuten vapaus, vauraus, terveys, koulutus, tasa-arvo ja oikeudenmukaisuus. Inhimillisen kehityksen indeksit nousevat niin yksittäisissä maissa, kuin koko maailmassakin ja ovat nousseet jo 1800-luvulta lähtien.

Puheessaan Valtaoja nosti esiin myös maailman vaurauden nopean kasvun jota tapahtuu pikku notkahduksista, kuten lama, huolimatta. Hän myös muistutti, että maailmassa ei ole ollut niin paljon vaurautta ja kuluttajia, eikä myöskään niin paljon yrittämisen mahdollisuuksia koskaan aikaisemmin.

– Jos nyt mennään sata lasissa, niin kohta vaihdetaan kakkoselle ja aletaan painaa kaasua tosissaan. Eihän tämä homma ole edes vielä kunnolla alussa!