30.5.2018 klo 09:19
Uutinen

Espoon paras kahvila luo elämyksiä

Erinomainen valikoima ja palvelu, loistava henkilökunta, viihtyisä ympäristö, kivoja tapahtumia… Näin Länsiväylän lukijat perustelivat Cafe Zocerian valintaa Espoon parhaaksi kahvilaksi vuonna 2017. Läkkitorilla sijaitseva kahvila avattiin keväällä 2015 kauppakeskus Galleriaan. Kahvilan on jopa kuvattu herättäneen vanhan kauppakeskusympäristön eloon.

Kahvilan perusti karismaattinen yrittäjäpariskunta Joa ja Sakari Koivunotko. Jo pääsy mukaan kahvilakilpailuun oli pariskunnalle iloinen asia – vielä mukavampaa oli huomata oma kahvila äänestyksen kärkipäässä. ”Oli ihana yllätys meille, että voitimme”, Joa iloitsee. Asiakkaista ja henkilökunnasta välittäminen sekä Joan ja Sakarin rakkaus kahvilakulttuuria kohtaan luovat Cafe Zoceriasta voittajakonseptin. ”Nautimme asiakaspalvelusta ja teemme työtämme suurella sydämellä”, kiteyttää Sakari.

KIITELTY KAHVILAKONSEPTI

Läkkitorin kahvila on pariskunnan ensimmäinen yhteinen yritys. Yhdessä yrittäminen oli ollut parin monivuotinen haave ja kahvila tuntui luontevalta valinnalta. Sakari on tehnyt 30 vuotta töitä ravintoloille. Viimeisimmäksi hän tarjosi yksityisyrittäjänä turvallisuuspalveluita Tavastialle. Joalla on takanaan 20 vuotta lääkealalla, mutta sitä ennen kokemusta karttui kahviloissa ja baarimestarina. Pullan ja kahvin tuoksu jäivät uralta parhaiten mieleen ja ohjasivat luomaan omaa kahvilaa.

Cafe Zocerian kahvi tulee punavuorelaisesta Kaffa Roasteryn paahtimosta. Kahvilatuotteiden lisäksi asiakkaille tarjotaan muun muassa erikoisoluita ja viinejä. Tapahtumalistoilta löytyy livemusiikkia ja stand upia. Muun muassa Erja Lyytisen, Main Street Bluesbandin, Sami Hedbergin ja Ali Jahangirin esityksistä on saatu nauttia Läkkitorilla. Vaikutteita kahvilaan on haettu muista suomalaisista ja eurooppalaisista kahviloista. ”Halusimme luoda kahvilasta meidän näköisemme paikan. Tavoitteenamme on, että asiakas lähtee meiltä iloisena. Jotkut asiakkaat käyvät meillä montakin kertaa päivässä”, Joa toteaa hymyillen. Kahvila houkuttelee väkeä vauvasta vaariin. Joa ja Sakari haluavat ylläpitää viihtyisää koko perheen ympäristöä, johon on mukava tulla. Eräs asiakas kuvasikin Läkkitorin kahvilaa pikalomaksi keskellä päivää.

GALLEN-KALLELA OSANA ELÄMÄÄ

Keväällä 2017 pariskunnalle tarjoutui mahdollisuus laajentaa toimintaansa Tarvaspäähän Gallen-Kallelan museokahvilaan. ”Meillä oli kolme viikkoa aikaa tehdä remontti ja avata kahvila. Samalla loimme myös juhlakonseptin yksityistilaisuuksia varten”, Sakari kertoo. Toukokuussa avatun Tarvaspään Cafe Zocerian suosio on yllättänyt pariskunnan. Museon ohi kulkeva tie on vilkkaasti liikennöity ja tuo työmatkalaisia asiakkaiksi. Myös yksityistilaisuuksia on järjestetty paljon ja määrä on edelleen kasvussa. Kahvilan Facebook-sivu keräsi kolmessa ensimmäisessä kuukaudessa yli 1 000 tykkääjää.

Taiteilija Gallen-Kallela on ollut osa pariskunnan elämää jo ennen kahvilaa. Ympäri Sakarin kehoa on tatuoituna yli kymmenen Gallen-Kallelan inspiroimaa kuvaa. Sekä Sakari että Joa ovat taiteilijan maalausten ihailijoita. Värien käyttö ja Kalevala-aiheet ovat molempien sydäntä lähellä. Sakarin ensimmäinen Gallen-Kallela-aiheinen tatuointi oli syntymäpäivälahja Joalta 25 vuotta sitten.

HAASTAVA, MUTTA PALKITSEVA ALA

Ala on ollut rankempi kuin Joa ja Sakari kuvittelivat. Elintarvikealan viranomaisvaatimukset ja kahvilan avausta edeltäneet investoinnit laitteisiin ja remontteihin tekivät alusta hankalan. Pikkuhiljaa toimintatavat ovat hioutuneet ja hankaluudet helpottaneet. Joa arvelee, että kulurakenne ja viranomaisvaatimukset estävät monia aloittamasta oman kahvilan pitoa tai kaatavat pieniä kahviloita alkuvuosien aikana. Määräyksille on perusteensa, mutta Joaa huolettaa alan kehityssuunta: ketjut valtaavat markkinoita ja persoonalliset kahvilat vähenevät. ”Haluamme ylläpitää monipuolisempaa kahvikulttuuria Suomessa”, Joa kertoo.

Enää kahviloista ei haeta pelkkää suodatinkahvia ja pussiteetä – tarjolla täytyy olla elämyksiä. Niitä Cafe Zoceria pyrkiikin luomaan tapahtumilla. Myös erikoisruokavaliot valtaavat alaa. Joalle tämä on mahdollisuus löytää uusia laadukkaita ja hyvän makuisia tuotteita hyllyyn. Yli kymmenen toimittajan joukko tuo valikoimaan monipuolisuutta. Muun muassa raakakakut, gluteenittomat tuotteet ja kasvimaidot ovat löytäneet tiensä Zoceriaan. Pitäjänmäkeläisten Tårta på Tårta-konditorian ja Green Bake -leipomon tuotteita myydään päivittäin. Valikoimasta löytyy myös espoolaisia oluita. Tarvaspään kahvilan myötä kehitetään Zocerian omaakin tuotantoa.

Kahden toimintavuoden jälkeen Joa ja Sakari ovat tyytyväisiä tilanteeseensa. Heistä on ollut mukavaa pystyä luomaan uusia työpaikkoja. Hyvä henkilökunta onkin ollut suuressa roolissa kahvilan menestymisessä. Laajentumisen suhteen pariskunta laittaa tässä vaiheessa jäitä hattuun. Vapaa-aikaa ei juuri ole, joten suurena toiveena olisi saada viettää ihan oikea vapaapäivä liikkuen ja rentoutuen. Rankasta työstä huolimatta oman kahvilan pyörittäminen on ollut palkitsevaa. ”Espoon parhaan kahvilan tunnustus ja asiakkaiden positiivinen palaute lämmittävät mieltä – tuntuu mukavalta kuulla, että on tehnyt jotain oikein”, pariskunta kiteyttää.

+ Neuvot

• Anna oman persoonan ja intohimon näkyä työnjäljessä.
• Välitä, huolehdi ja arvosta. Nämä neuvot koskevat niin henkilökuntaa, asiakkaita kuin yhteistyökumppaneitakin. Ole heille luotettava ja läsnä.
• Pysy ajan tasalla asioista. Seuraa yrityksen kehitystä, toimintaa ja kulurakennetta tiiviisti. Älä tee kaikkea yksin, vaan käytä tarvittaessa asiantuntijoita apunasi.
• Reagoi nopeasti – puutu tarvittaessa tilanteisiin heti ja tee tarvittavat muutokset ennen kuin on myöhäistä.
• Sulje välillä puhelimet ja tietokoneet ja ota aikaa itsellesi.

www.cafezoceria.fi

www.tarvaspaa.fi

Juttu on julkaistu Business Espoo 2018-lehdessä, jota pääsee lukemaan myös verkossa >

Teksti: Elina Mäkinen Kuva: Nina Mönkkönen