12.1.2021 klo 14:07
Uutinen

Etelä-Karjalasta ehdolla kolme yrittäjäyhdistystä vuoden parhaaksi

Suomen Yrittäjät palkitsee vuosittain parhaita yrittäjäyhdistyksiä eri kategorioissa. Finaaliin valitaan viisi parasta yhdistystä ja parhaat palkitaan tänä vuonna etänä järjestettävässä Vaikuttajafoorumissa 29.1.2021. Parhaat paikallisyhdistykset palkitaan jäsenmäärän mukaan kolmessa sarjassa: alle 100 jäsenyritystä, 100–200 jäsenyritystä sekä yli 200 jäsenyritystä. Lisäksi tänä vuonna palkitaan Vuoden koronateko.

Alle 100 jäsenen kategoriassa on ehdolla Savitaipaleen Yrittäjät

Koronasta huolimatta yhdistyksen toiminta ei lamaantunut ja vuorovaikutus kunnan kanssa paranikin. Konkreettisin koronatoimi oli Yrityspassi, mikä sai marraskuussa kunnanvaltuustolta toteutusluvan. Yrityspassiin kerätään leimoja paikallisilta yrityksiltä tehdyistä vähintään 25 euron ostoksista ja kun passiin on kerätty 5 leimaa eri palvelujen tuottajilta, passin haltija voi osallistua kunnan tukemien palkintojen arvontaan. Kunnan rahoittamat lahjakortit ovat käytettävissä ainoastaan paikallisten yritysten tuotteiden tai palveluiden hankintaan.

Savitaipaleen Yrittäjien jäsenmäärä on maakunnan parhaalla tasolla ja järjestäytymisaste lähes 60 prosenttia. Pyöreitä vuosia täyttäviä yrittäjiä ja yrityksiä muistetaan vuosittain ja uudet jäsenet ovat lähteneet innokkaasti mukaan toimintaan. Jäsentiedotusta tehdään pääsääntöisesti sähköpostitse ja omat kotisivut sekä Facebook -sivut tukevat viestintää. Paikallislehti Länsi-Saimaan Sanomien kanssa yhteistyö toimii hienosti, lehti julkaisee yrittäjätarinoita sekä yrittäjien säännöllistä kolumnipalstaa, mitkä luetaan paikkakunnalla tarkkaan.

Ruokolahden Yrittäjät on ehdolla 100-200 jäsenen kategoriassa

Yhdistyksen toiminta oli hyvin aktiivista ja korona toi siihen jopa lisää potkua. Suurin yksittäinen tempaus oli kunnan kanssa yhteistyössä rakennettu uusi palveluhakemisto (ruokolahtiopas.fi). Hakemus on luotu kuntalaisten, kesäasukkaiden ja yritysten käyttöön, sen avulla yritykset tulevat paremmin esille ja yritysten välinen keskinäinen yhteistyö sujuvoituu. Syksyllä käynnistyi ”Osta omalta kylältä” -lahjakorttikampanja, jolla tuetaan ruokolahtelaisia yrityksiä. Kuntalaiset saivat näin mahdollisuuden tukea oman kylän tuotteita ja palveluja ja keskittäminen tekee näin pienistä toimijoista isompia. Maakunnan kuntabarometri -tuloksissa Ruokolahti oli tuttuun tapaan ykkösenä ja kunta valittiin myös maakunnan yrittäjäystävällisimmäksi kunnaksi. Tämän lisäksi Ruokolahti oli maan nopeimpia yksinyrittäjätuen jakajia. Kunnan ja yrittäjien yhteistyönä syntyi myös Suomen suurin pump track -rata.

Yhdistyksen hallituksen jäsenet ovat olleet henkilökohtaisesti vertaistukena ja apuna jäsenyrittäjille mm. koronatukien hakemisessa, tämän lisäksi nuorten yrittäjien toiminta on aktivoinut ja paikallinen jäsenyrittäjä onkin toiminut Etelä-Karjalan Yrittäjien Nuorten Yrittäjien toiminnan veturina. Jäsenmäärä on maakunnan toiseksi parhaalla tasolla ja järjestäytymisaste yli 50 prosenttia. Jäseniä tiedotetaan säännöllisesti sähköpostitse ja tämän lisäksi yhdistyksen kotisivut sekä Facebook -sivut palvelevat jäseniä. Yhteistyö paikallislehti Ruokolahtelaisen kanssa on saumatonta ja myös Imatralla ilmestyvä Uutisvuoksi on löytänyt ruokolahtelaisia yrityksiä lehden sivuille kiitettävästi.

Imatran Seudun Yrittäjät on ehdolla yli 200 jäsenyrityksen sarjassa

Yhdistyksen toiminta oli suunniteltu hyvin aktiiviseksi 75 vuotisen taipaleen kunniaksi, mutta juhlien sijaan yhdistys keskittyi auttamaan yrittäjiä ja heikompiosaisia asukkaita. Suurin ponnistus oli Sapuskajelpin rakentaminen ja yhdistyksen alkuun paneman apuverkoston avulla saatiinkin tuettua paikallisia perheitä ennen kuulumattomalla tavalla. Yhdistyksen johdolla on kerätty liki 100 000 euroa jaettavaksi ruokaostoksiin 50 euron lahjakortteina! Keräys jatkuu edelleen.

Yhdistys toimii Imatran kaupungin sekä Rautjärven kunnan alueilla. Molempien kuntien kanssa vuoropuhelua on lisätty järjestelmällisesti ja mm. korona-ajan yksinyrittäjätuet saatiin nopeasti hakuun. Yhdistys teki oman konkreettisen esityksen Imatran kaupungille, kuinka alueen yrittäjiä tulisi tukea poikkeustilanteessa. Imatran Seudun Yrittäjät toimii suoraan virkamiesten ja päättäjien kanssa ja tarvittaessa näkemyksiä terävöitetään kirjallisilla kannanotoilla, joita viedään lautakuntiin käsiteltäviksi.

Yhdistyksen hallituksessa on mukana motivoituneita tekijöitä, joilla jokaisella on tärkeä rooli toiminnassa. Hallitus oli aktiivinen aloittamaan Etelä-Karjalassa K-kauppoihin tarjottavan jäsenedun ja sieltä alkaneen kipinän vuoksi etu laajeni koko maakunnan kattavaksi. Viestintä jäsenten suuntaan on aktiivista uutiskirjeiden, kotisivujen ja somekanavien kautta. Erityisesti paikallislehti Uutisvuoksessa on saatu paljon medianäkyvyyttä.

Savitaipaleen Yrittäjät (Yrityspassi) ja Imatran Seudun Yrittäjät (Sapuskajelppi) ovat lisäksi kisaamassa Suomen Yrittäjien Vuoden koronateko -tittelistä.

– Eteläkarjalaisissa yrittäjäyhdistyksissä on tekemisen meininkiä, jopa korostetusti näin kriisiaikaan! Nämä upeat yrittäjäyhdistykset ovat onnistuneet auttamaan niin kuntalaisia kuin yrittäjiäkin koronakriisin haasteissa! Samalla on yhteistyö kuntien kanssa tiivistynyt sekä kantaa eteenpäin kriisin yli, iloitsee toimitusjohtaja Jami Holtari Etelä-Karjalan Yrittäjistä.

Ole osa tarinaa

Etelä-Karjalan Yrittäjät on Etelä-Karjalassa toimiva Suomen Yrittäjien aluejärjestö, kotipaikkanaan Lappeenrannan kaupunki. Toimialueella on 11 paikallisyhdistystä, joiden yhteenlaskettu jäsenmäärä on noin 1800. Jäsenilleen yrittäjäjärjestö tarjoaa vaikutuskanavan kunnalliseen, alueelliseen ja valtakunnalliseen päätöksentekoon ja vaikuttamiseen. Tämän lisäksi yrittäjäjäsenten käytössä ovat monipuoliset jäsenpalvelut.

Lisätiedot:
toimitusjohtaja Jami Holtari, Etelä-Karjalan Yrittäjät, p. 0400 551435
puheenjohtaja Markus Sainio, Imatran Seudun Yrittäjät, p. 050 532 8142
puheenjohtaja, Veli-Pekka Toiviainen, Ruokolahden Yrittäjät, p. 040 715 8764
puheenjohtaja Teemu Virtanen, Savitaipaleen Yrittäjät, p. 040 588 0738