19.1.2023 klo 15:58
Uutinen

Etelä-Pohjanmaan Yrittäjät: Ruoantuotanto on maamme peruspilari

Ruoantuotanto on kriittisen tärkeä osa Suomen taloutta ja huoltovarmuutta. Jos ketju häiriintyy eikä kotimaista ruoantuotantoa ole, kaupan hyllyt tyhjenevät yllättävän nopeasti.

Suomen Yrittäjät korjasi torstaina aiemmin jättämäänsä lausuntoa kansalliseen luonnon monimuotoisuusstrategiaan.

Alkuperäisessä lausunnossa oli käytetty epäonnistuneita sanavalintoja, jotka aiheuttivat keskusteluja ja pahaa mieltä.

  • On täysin ymmärrettävää, että alkuperäisen lausunnon sanavalinnat herättivät tunteita. Meille täällä ruokamaakunnassa lähellä tuotettu ja puhdas ruoka on kunnia-asia, ja me arvostamme jokaista tuottajaa sekä heidän tekemäänsä työtä. Vaikka puhutaan tehotuotannosta, niin se ei tarkoita sitä, että eläimet voisivat huonosti vaan päinvastoin. Jokainen tuottaja tekee työtä sen eteen, että hänen tilansa menestyy ja hyvinvoivat eläimet ovat olennainen osa menestystä, toteaa Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien puheenjohtaja Anne Niemi.

Niemi on aiemminkin peräänkuuluttanut järjestötyössä sitä, että luottamustehtävissä toimivien yrittäjien asiantuntemus pitäisi ottaa paremmin käyttöön.

  • Meillä on koko valtakunnan tasolla valtava määrä yrittäjiä luottamushenkilöinä, joilla on vankka tietopohja siitä omasta alastaan. Uskon, että esimerkiksi Suomen Yrittäjien ruokavaliokunnan jäsenillä olisi ollut tähän lausuntoon annettavaa ja lopputulos lausunnon osalta olisi ollut parempi, kun yhdistettynä olisi ollut sekä yrittäjien että asiantuntijan näkemys, Niemi jatkaa.

Etelä-Pohjanmaan Yrittäjät on pitänyt esillä suomalaisen ruoantuotannon merkitystä ja kannustanut kuluttajia suosimaan kotimaista ruokaa.

  • Meille on tärkeää, että kotimaisen elintarviketeollisuuden rattaat pysyvät pyörimässä, tuottajien ammattitaito huipussaan ja pellot viljeltyinä. Jos tämä yhtälö ei toimi, niin meiltä puuttuu Suomesta yksi aika iso peruspilari. Me teemme täällä Etelä-Pohjanmaan Yrittäjissä kaikkemme, että suomalainen ruoantuotanto voi hyvin ja menestyy, toteaa Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtajan sijainen Jussi-Pekka Kurikka.

Lausunnolla haluttiin ottaa kantaa siihen, että lihantuotannon kestävyyteen ja sen esille tuomiseen täytyy panostaa, jotta alalla olisi jatkuvuutta.

  • Monella tuntuu olevan harhaluulo, että maatalous on ilmastonmuutoksen kannalta suuri paha, mutta todellisuushan on se, että meillä on maatiloja, joiden hiilijalanjälki saattaa mennä jo miinuksen puolelle huippuunsa kehitetyn toiminnan ansiosta. Toista se on sitten maailmalta tuotujen vegepihvien hiilijalanjäljen suhteen, Niemi toteaa.

Lisätiedot:

Jussi-Pekka Kurikka, Etelä-Pohjanmaan Yrittäjät, toimitusjohtajan sijainen, 050 4755113
Anne Niemi, puheenjohtaja, Etelä-Pohjanmaan Yrittäjät, puheenjohtaja, 0400661635