19.1.2023 klo 13:38
Uutinen

Etsiväpalvelu hoitaa

Suomessa erilaisia yrittäjiä on satoja tuhansia, mutta näistä yrittäjistä on vain muutamia, jotka erikoistuvat kaikista harvinaisimpiin aloihin, kuten etsivän töihin. TET-toimittajamme Ville Hirvonen pääsi Tampereella haastattelemaan Etsiväpalvelu Controlin etsiviä heidän mielenkiintoisesta työstään ja siitä, miten he päätyivät alalle.

Haastattelussa etsiväpalvelu Controlin miespuolinen ja naispuolinen etsivä. Työhön liittyvien yksityisyyssyiden takia he pysyvät nimettöminä, ja heidän vastaustensa edessä on M tai N viitaten siihen kumpi vastaa. Samasta syystä myöskään he eivät voineet antaa kovin tarkkoja yksityiskohtia työstään tähän haastatteluun. Etsiväpalvelu Control tutkii ihmisten toimintaa ja käyttäytymistä, sekä tekee tietojen selvitystä. He selvittävät yritysmaailmassa mm. työntekijöihin ja työhön liittyviä tietoja ja yritysten sisäisiä epäilyjä. He tekevät myös lakifirmojen kanssa yhteistyötä asiakirjojen toimituksessa. Rikoksiin liittyviin toimeksiantoihin he eivät puutu.

Miten päädyitte alalle?

M: Olen aina seurannut etsiväsarjoja, ja amerikkalainen sarja Rysän päältä, joka seuraa pettäjiä, oli piste i:n päälle. Minulla oli ollut yrittäjäja turvallisuusalan taustaa, ja hakeuduin silloin pitkään alalla työskennelleen etsivän oppiin. Lähdimme N:n kanssa Etelä-Suomalaisen yksityisetsivän alaisiksi töihin, koska etsiväalalla ei ole muuta suoranaista koulutusta, ja päädyimme siitä oman yrityksen perustamiseen. Nykyään jonkinlaista alkeellista koulutusta on olemassa alalla, mutta kokemuksesta voin sanoa, että mikään koulutus ei pysty opettamaan samalla tavalla kuin käytännön kokemus. Näitä töitä ei pysty oppimaan pelkällä teorialla, koska todellisuudessa työn tekeminen on aivan erilaista kuin missään harjoitteluympäristössä.

Minkälainen on tavallinen työpäivä teille?

M: Se on välillä hyvin vaiherikasta, mutta välillä taas hyvin pitkäveteistä, ja odottelua voi olla paljon. Välillä olen postimiehen roolissa, välillä talonmiehen roolissa. Kenttätyö on iso osa työtämme. Mikään päivä ei koskaan ole samanlainen. Välillä seurataan ihmistä, tutkitaan yrityksen sisäisiä väärinkäytöstapauksia, selvitetään tietoja.

Mikä on työn paras osa?

N: Paras osa on se, että saa asiakkaille mielenrauhan ja selvyyden tapauksista. Asiakkaat sanovat, että saavat henkistä apua jo puhelinkeskustelussa.

M: Työ on myös ajoittain jännittävää ja adrenaliini virtaa.

Minkälainen ihminen sopii mielestänne alalle?

N: Työhön tarvitsee uteliaisuutta, kärsivällisyyttä ja rohkeutta, sekä muuntautumiskykyä.

M: Pitää olla erittäin joustava aikatauluista, koska työ voi venyä vuorokauden mittaiseksi tai vielä pidemmäksi. Tarkkaa työaikaa ei välillä voi tietää.

Jos olisitte menneet muulle uralle, mihin olisitte menneet?

M: Halusin nuorena poikana olla poliisi. Haaveilin vielä 17–18-vuotiaana poliisin urasta, mutta päädyin eri alalle.

N: Tutkimushomma on aina kiinnostanut, ja olisin varmaan rikostutkija muuten.

Teksti: Ville Hirvonen

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Pirkanmaan Yrittäjä -lehdessä 13.12.2022