Kuva: Pixhill
15.9.2023 klo 07:06
Uutinen

EU-komission paketti tarjoaa osittaista helpotusta pk-yritysten ahdinkoon – Listalla mm. maksuajat ja omistajanvaihdokset

Euroopan komissio on julkaissut paketin toimenpiteitä, joilla halutaan auttaa pieniä ja keskisuuria eurooppalaisia yrityksiä.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen julkisti vuosittaisen Unionin tila -puheensa yhteydessä myös pk-yrityksille lupaamansa helpotuspaketin (SME Relief package).

Paketti tarjoaa pk-yrityksille helpotusta muuttamalla sääntöjä, jotka koskevat laskujen maksamista toisille yrityksille ja julkishallinnolle. Tarkoituksena on saada pysäyttää kehitys, jossa suuremmat yritykset käyttävät pienempiä pankkeinaan ja estää pk-yrityksiä menemästä konkurssiin pitkien maksuaikojen vuoksi.

Suomen Yrittäjille uudistuksessa on ollut keskeistä, että maksuaikojen noudattamista valvomaan jokaiseen jäsenmaahan nimetään viranomainen, jonka puoleen yritykset voivat kääntyä, jos sääntöjä ei noudateta.

Mira-Maria Danisman, SY:n EU-toimiston päällikkö

Komissio ehdottaa, että jatkossa kaikkien yritysten tulisi maksaa laskut 30 päivässä, eivätkä ne saisi sopia keskenään pidemmistä maksuajoista. Jokaiseen jäsenmaahan olisi myös asetettava viranomainen, joka varmistaa sääntöjen noudattamisen, käynnistää tutkimuksia ja määrää seuraamuksia sekä käsittelee valituksia.

– Tiukoilla maksuaikasäännöillä on merkitystä vain, jos niitä noudatetaan. Suomen Yrittäjille uudistuksessa on ollut keskeistä, että maksuaikojen noudattamista valvomaan jokaiseen jäsenmaahan nimetään viranomainen, jonka puoleen yritykset voivat kääntyä, jos sääntöjä ei noudateta. On suuri edunvalvontavoitto, että tämä on saatu mukaan komission ehdotukseen, sanoo Suomen Yrittäjien EU-toimiston päällikkö Mira-Maria Danisman.

Parannettavaakin ehdotuksesta Danismanin mukaan kuitenkin löytyy. Komission ehdotuksen mukaan yritysten olisi jatkossa maksettava laskut 30 päivässä, eivätkä yritykset voisi sopia tästä toisin.

– Komissio on ottanut tässä suhteessa liian tiukan linjan, sillä tietyissä tapauksissa pidemmät maksuajat ovat yhteisesti sovittuna kummankin osapuolen etu. Tulemme hakemaan asetusehdotuksen jatkovalmisteluissa joustovaraa, mutta tiukoilla reunaehdoilla, jotta tätä joustoa ei käytetä väärin, Danisman sanoo.

Pienyrittäjien tukeminen turvattava

Euroopan komissio haluaa myös tarkastella uudestaan EU:n pk-yritysmääritelmää ja tarjota tukeaan midcap-yrityksille, jotka työllistävät yli 250 henkilöä tai enemmän. Vaikka midcap-yritysten kasvun tukeminen onkin Danismanin mukaan perusteltua, näitä yrityksiä ei hänen mukaansa tule sisällyttää pk-yrityksille suunnattujen tukitoimenpiteiden alle.

– Tämä pienentäisi entisestään pienemmille yrityksille suuntautuvaa tukea Euroopassa. Yli 93 prosenttia eurooppalaisista yrityksistä on mikroyrityksiä, jotka työllistävät alle kymmenen henkilöä. Näiden yritysten haasteet ja tarpeet ovat erilaisia kuin 250–499 henkilöä työllistävän pienen midcap-yrityksen. Pienyrittäjille suuntautuvaa tukitoimenpiteiden kakkua ei tule leikata entistä pienempiin siivuihin, linjaa Danisman.

Lisäksi Danisman ehdottaa, että komissio voisi luoda oman pienyrittäjästrategian varmistaakseen, että mikroyritykset ja yksinyrittäjät saavat riittävää huomioita EU-päätöksenteossa ja -tukitoimenpiteissä.

Vähemmän verobyrokratiaa

EU:n paketti pk-yritysten sisältää myös ehdotuksen veromenettelyjen yksinkertaistamiseksi. Pk-yritykset antaisivat jatkossa yhden ainoan veroilmoituksen pääkonttorinsa valtion verohallinnolle, joka sitten jakaisi tämän ilmoituksen muihin jäsenvaltioihin, joissa pk-yritys toimii. Pääkonttorin jäsenvaltio siirtäisi myös mahdolliset verotulot maihin, joissa kiinteät toimipaikat sijaitsevat.

– Ehdotettu järjestelmä voisi toteutuessaan helpottaa pk-yritysten verotukseen liittyvää hallinnollista taakkaa, joka koetaan pk-yrityksissä raskaaksi. On kuitenkin oltava realisti: veroehdotukset ovat hankalia ja niillä on tunnetusti ollut EU-lainsäädäntökoneistossa pitkä ja kivinen tie, joten ei ole kirkossa kuulutettua, että jäsenmaat hyväksyvät komission ehdotuksen, toteaa Danisman.

Tukea omistajanvaihdoksille

Komissio sisällytti pakettiinsa myös omistajanvaihdokset. Suomen Yrittäjät on pyytänyt komissiota te-kemään lisätoimia omistajanvaihdosten edistämiseksi EU-tasolla. Nyt komissio aikoo arvioida omistajanvaihdosten tilannetta Euroopassa vuonna 2024.

– Yrityksiemme omistajat ikääntyvät, ja yrityksille täytyy löytää uudet omistajat ihan kaikkialla Euroopassa. Muutoin menetämme työpaikkoja, verotuloja ja kuluttajavalikoimaa. Omistajanvaihdosten nostaminen pelastuspakettiin onkin tärkeä tunnustus sille työlle, jota olemme omistajanvaihdosten edistämiseksi tehneet, kiittää Danisman.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.