30.10.2017 klo 11:24
Uutinen

Eviran linjaus saattaa pakottaa suomalaisfirman Ruotsiin

Rovaniemellä toimiva Arctic Warriors ei ole saanut Eviralta lupaa ruusujuuresta valmistettujen yrttijuomien valmistukseen.

Jos lupaa ei heltiä, rovaniemeläisyritys saattaa siirtää toimintansa länsirajan yli Ruotsiin, missä ruusujuuren käyttö on sallittua.

– Vääryydeksihän sen kokee, että naapurista pusketaan meidän markkinoille täsmälleen sellaisia tuotteita, joita itse haluaisimme valmistaa, Arctic Warriorsin yrittäjä Katja Misikangas kertoo Lapin Kansa -lehdelle.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira ei hyväksy luonnonyrttien käyttöä elintarviketuotannossa. Vuonna 2013 Evira veti ruksit 17 luonnoyrtin kohdalle.

Misikankaan yritys on kehittänyt ruusujuuri- ja väinönputkijuomien reseptin ja yrityksen käytössä on kymmenkunta ruusujuuren ja väinönputken viljelijää. Ainakin tähän asti kehittämistyö on ollut turhaa.

– Meiltä ei ole pitkä matka Ruotsiin eikä firman siirto olisi kovinkaan iso operaatio, Misikangas sanoo Lapin Kansan haastattelussa.

Arctic Warriors ei ole saanut Eviralta perusteluja päätökselleen. Luonnonyrttejä voi käyttää juomana yrttiteen nimellä, mutta niistä valmistettujen yrttijuomien myyntiä ei sallita.

Evira: Tee eroaa muista juomista

Lapin Kansan haastatteleman Eviran edustajan mukaan yrttitee eroaa muista juomista.

– Yrttiteellä tarkoitetaan tuoreesta tai kuivatusta kasvista tai kasvin osasta vesiuutolla valmistettua haudutettua juomaa, jota käytetään teen tai kahvin tapaan. Turvallisuus perustuu tällöin siis vain teetyyppisen tuotteen elintarvikekäyttöhistoriaan, mikä on eri asia kuin yleinen juomien käyttöhistoria, Eviran ylitarkastaja Sanna Viljakainen kertoo Lapin Kansalle.

Yrittäjä ihmettelee lehdessä sitä, miksi makujuomiin saa käyttää inkivääriä, guaranaa tai muita ulkomaisia kasveja, mutta esimerkiksi männynkerkät ja horsman, mesiangervon ja siankärsämön lehdet ja kukat ovat kiellettyjen listalla.

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi