Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Aronsalmen grillin emäntä hallitsee thaimaalaiset herkut
Pitkään Suomessa asunut ja kokiksi kouluttautunut Panita Piironen omistaa puolet Aronsalmen grillistä. Myös Piirosella on kokkikoulutus.

Facebookissa sovitut nettitreffit muuttivat yrittäjä Kari Piirosen elämän – Kuutostien varressa toimiva grillikioski kerää kehuja, mutta tuleva talvi huolestuttaa

Kari Piironen yllättyi Aronsalmen grillin suosiosta. Panita Piironen on tuonut listalle tuulahduksen synnyinmaastaan.

Rautavaaralainen yrittäjä Kari Piironen pyörittää suosittua Aronsalmen grilliä yhdessä puolisonsa Panita Piirosen kanssa. Grilli sijaitsee Nurmeksessa 6-tien varressa.

Piironen osti grillin vuonna 2017 ja pyöritti sitä muutaman vuoden. Samoihin aikoihin hän toimi taksiyrittäjänä. Kun aikaa grillin pyörittämiseen ei ollut, hän myi sen pois.

Piirosella oli parhaimmillaan ajossa yli kymmenen taksia, mutta Kela-kyytien kilpailutus aiheutti muutoksia yrityksen toimintaan. Vaikeudet ajoivat yrityksen konkurssiin.

Kun Aronsalmen grilli tuli yllättäen uudelleen myyntiin, Piironen päätti ostaa sen takaisin itselleen. Vielä tuolloin hän ei osannut aavistaa, että löytäisi pian elämänkumppanin, joka auttaisi kioskiyrityksen pyörittämisessä.

Ystävä rohkaisi treffeille

Vuoden 2022 jouluna Piironen sai Facebookin kautta ehdotuksen nettitreffeistä. Aluksi mies suhtautui ehdotukseen vastentahtoisesti.

– Nainen oli tulossa käymään, mutta sanoin hänelle, että jos nyt kuitenkin perutaan. En ollut koskaan sopinut nettitreffejä.

Nainen oli kuitenkin jo ehtinyt ostaa junalipun. Ystävä rohkaisi Piirosta, joka olisi muutoin viettänyt joulun yksin.

Niinpä Piironen soitti naiselle ja kertoi, että tämä voi tulla, jos vielä haluaa.

– Minä maksoin uuden junalipun, kun edellinen oli hankittu turhaan.

Vieras viihtyi Piirosen luona koko joulun. Sen jälkeen alkoi tiivis yhteydenpito ja pian Panita muutti Karin luo Rautavaaralle.

Vuoden 2022 jouluna Piironen sai Facebookin kautta ehdotuksen nettitreffeistä. Aluksi mies suhtautui ehdotukseen vastentahtoisesti.

Omat majoneesit

Pitkään Suomessa asunut ja kokiksi kouluttautunut Panita Piironen omistaa puolet Aronsalmen grillistä. Myös Piirosella on kokkikoulutus. Hän on suunnitellut reseptit grilliannoksissa käytettäviin majoneeseihin, jotka yritys valmistaa itse.

– Meillä on sellainen tapa, että Panita häärii kokin asu päällä keittiössä ja kassalla on eri henkilö. Meille on tärkeää jo hygieniasyistä, että kokki ei ole kassalla, Kari Piironen kertoo.

Grillin alkuperäinen, vuonna 2017 laadittu ruokalista on edelleen käytössä. Piironen myöntää olevansa yllättynyt ruokien saamasta suosiosta. Suosituin annos on Aron kingi, joka on perinteinen hampurilainen isolla pihvillä. Panitan myötä menuun on lisätty myös kaksi thaimaalaista ruokaa: kevätkääryleet ja paistettua nuudelia. Valikoimaa rajoittaa grillin pieni koko, minkä takia varastotilaa on verrattain vähän.

– Thaimaalaiset ruuat on otettu hyvin vastaan. Osa asiakkaista on kommentoinut, että ruoka on yhtä hyvää kuin Thaimaassa. Eihän se ole mikään ihme, kun meillä on yli 30 vuotta Thaimaassa elänyt kokki. Panitalle merkitsee paljon, että ihmiset lähes poikkeuksetta kiittävät. Osa kertoo jopa syöneensä elämänsä parhaan hampurilaisen, Piironen sanoo.

Yrittäjäpariskunnan tavoitteena on kerätä kesän aikana tarpeeksi tuloja, jotta heillä on riittävä toimeentulo ensi talvena.

Toiveissa uusi liiketila

Heinäkuu on Aronsalmen grillin kiireisintä sesonkia. Yrittäjän mukaan silloin asiakkaita on niin paljon, että vessataukoa on vaikea pitää. Tällä hetkellä grillissä on useampi apulainen. Heinäkuuksi Kari Piironen yrittää löytää vielä yhden apulaisen lisää. 

Kari ja Panita Piironen kuvattuna Aronsalmen grillin terassilla.

Yrittäjäpariskunnan tavoitteena on kerätä kesän aikana tarpeeksi tuloja, jotta heillä on riittävä toimeentulo ensi talvena. Panita on yrittänyt etsiä töitä alueelta, mutta työpaikkoja on vähän tarjolla.

Tilannetta vaikeuttaa se, että tällä hetkellä Piironen on sivussa töistä, sillä hänen niskassaan diagnosoitiin kaksi välilevyn pullistumaa.

– Nurmikot pyrin leikkaamaan ja käyn tukussa hakemassa tavaraa. Olen etsimässä liiketilaa Nurmeksesta, jossa ajatuksenamme on pitää talvikauden ajan ravintolaa, jossa voisi myydä thaimaalaista ruokaa ja hampurilaisia.

Aronsalmen grilli on pidettävä talvikauden kiinni, koska rakennuksessa ei ole lämpöeristeitä.

– Pakko tässä on yrittää venyttää grillin toimintaa niin, että rahaa riittää talven yli. Kun nätisti elää, se kyllä onnistuu.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen