30.11.2017 klo 07:32
Uutinen

Fiblonin Pekka Ekberg: Lentokenttä elintärkeä liike-elämälle

Nextjet sai pysyvän toimiluvan, ja lennot Porista Helsinkiin ja Tukholmaan jatkuvat. Satakuntalaiselle liike-elämälle päätös on huojentava tieto.

Porilaisen Fiblonin CEO Pekka Ekberg otti tiedon vastaan ilahtuneena. Yrityksen työntekijät ja vieraat käyttävät kenttää aktiivisesti, ja tauko lentoliikenteessä aiheutti ylimääräistä haittaa ja harmia.

– Säännöllinen lentoliikenne on satakuntalaiselle elinkeinoelämälle ensiarvoisen tärkeää, etenkin, kun valtatiet ovat luokattoman huonossa kunnossa, kommentoi Ekberg.

Fiblon tekee kattaus- ja pyyhintätuotteita, ja sen pääasiallista asiakaskuntaa ovat hotellit ja ravintolat sekä matkailuala niin Suomessa kuin kaikkialla maailmassa.

– Tuotteittemme takana on työntekijöittemme laaja ja vahva asiantuntemus. Jo arvoihimme on kirjattu vastuullisuus, ja työntekijöitten turvallinen liikkuminen on osa tätä vastuunkantoa. Siksi olemme tehneet periaatepäätöksen, että fiblonilaiset eivät käytä omaa autoa, vaan taksi kuljettaa matkalaiset kentälle. Kun Porin lennot olivat jäissä, taksimatka piteni Helsingin tai Turun lentokentälle, Ekberg kertoo.

Fiblonin Skandinavian edustus hoidetaan pitkälti Pori-Tukholma -lentovuorojen kautta, kertoo Pekka Ekberg.

Skandinavian edustus yrityksessä hoidetaan pitkälti Pori–Tukholma -vuorojen kautta. Sieltä jatkoyhteydet Pohjoismaihin toimivat hyvin. Muualle Eurooppaan, esimerkiksi Saksaan, Hollantiin, Belgiaan ja Iso-Britanniaan sekä kaukomaille lähdetään pääsääntöisesti Helsingistä. Aina Porin-lähdöt eivät sovi vieläkään aikatauluihin.

– Koska haluamme varmistaa henkilökuntamme turvalliset lähdöt ja paluut, olemme ostaneet pääkaupunkiseudulta toisen kodin. Emme halua aiheuttaa työntekijöillemme ja heidän perheilleen turhaa stressiä varhaisista lähdöistä tai myöhäisistä paluista. Joskus järkevintä on lentää Helsinkiin jo illalla ja yöpyä hotellissa. Rentouttava lepo tutussa ympäristössä antaa virtaa aikaiseen aamulähtöön.

Fiblon on kansainvälinen toimija, ja Porin tuotantolaitoksella käy asiakkaita ja yhteistyökumppaneita maailman joka kolkalta. Kun lentoliikenne oli poikki, Fiblonin kansainväliset vieraat kiidätettiin usein henkilöautolla Helsingistä.

– On siinä ihmettelemistä eurooppalaisiin autobaanoihin tai amerikkalaisiin moottoriteihin tottuneille. Pimeä ja kunnoltaan ala-arvoinen tieverkko sekä pitkät välimatkat aiheuttavat aina kummastelua.

Ekberg toivookin, että lentoliikenne vakiintuisi ja säilyttäisi paikkansa, lisäisi vuoroja jopa.

– Maakunnan elinvoimaisuuden ja kilpailukyvyn kannalta oma lentokenttä ja säännölliset vuorot ovat elinehto, kuittaa Ekberg.

Nextjet lentää Porista Helsinkiin ja Tukholman Arlandaan kaikkina muina päivinä paitsi lauantaisin. Aikataulut on suunniteltu siten, että vaihtoyhteydet Helsinki-Vantaalta ja Arlandasta ovat mahdollisimman sujuvia.

Teksti: Maiju Junko

Kuvat: Joonas Salli