Kuva: Pixhill
11.9.2023 klo 09:48
Uutinen

Finnvera: Omistajanvaihdosten rahoitus kasvoi, vaikka yrityskauppojen määrä laski

Finnvera rahoitti tammi-kesäkuussa omistajanvaihdoksia yhteensä noin 74 miljoonalla eurolla.

Finnveran rahoitus omistajanvaihdoksiin kasvoi tammi-kesäkuussa noin kaksi prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Yhteensä Finnvera rahoitti omistajanvaihdoksia vuoden ensimmäisellä puoliskolla noin 74 miljoonalla eurolla.

Finnveran myöntämän omistajanvaihdosten rahoituksen euromäärät ovat kasvussa, kun taas yrityskauppojen lukumäärät ovat hieman pienentyneet. Myönnetyn rahoituksen keskikoko, noin 200 000 euroa, on myös kasvanut verrattuna aiempiin vuosiin.

– On ilahduttavaa, että epävarmuudesta huolimatta moni yritys ja yrittäjä ovat päättäneet tarttua omistusjärjestelyn tuomiin mahdollisuuksiin. Ennustamisen lyhytnäköisyyteen on osittain jo sopeuduttu ja on opittu toimimaan ketterästi muutostilanteissa. Yrityskauppojen tekeminen ei vaikuta olevan enää niin suhdanneherkkää, Finnveran aluepäällikkö Anna-Mari Palo sanoo tiedotteessa.

Rahoituksella mahdollistettiin 378 yrityksen omistusjärjestely. Yrityskauppojen lukumäärä laski yhdeksän prosenttia edelliseen alkuvuoteen verrattuna.

– Merkittävin syy omistajanvaihdosten vähenemiseen on rahoituskustannusten nousu, jatkaa Palo.

Paikallisten pienyritysten omistusjärjestelyjä Finnvera rahoitti 202 kappaletta 17 miljoonalla eurolla. Finnveran rahoitus on edelleen keskeistä erityisesti pienyritysten omistusjärjestelyissä.

Isommissa kotimarkkinayrityksissä Finnvera rahoitti 152 yritystä noin 42 miljoonalla eurolla.

Toimialoista korostuvat liike-elämän palvelut sekä kauppa ja kuluttajapalvelut. Teollisuuden omistajanvaihdoksissa vuosittainen vaihtelu on ollut suurta. Matkailualan omistajanvaihdoksissa vuosittainen vaihtelu on tasaista.

Finnveran omistusjärjestelyihin myönnetystä rahoituksesta noin kolmannes kohdistui Uudenmaan alueen yrityskauppoihin. Aktiivisuudessa erottuvat myös Varsinais-Suomi, Pirkanmaa ja Keski-Suomi. Suurin pudotus oli Pohjois-Suomen alueella, erityisesti Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus