Salko on rautakauppa-alan puhekielen termi pitkälle metalliprofiilitavaralle. Kuvassa yrittäjät Ville Pajula (vas.) ja Jouni Pulkkinen.
13.11.2021 klo 19:40
Uutinen

Forssan vuoden yrittäjät 2021: Työvoimaa ja kannusteita investointeihin kaivattaisiin

Forssalaisen Salko Painting Oy:n yrittäjät Jouni Pulkkinen ja Ville Pajula perustivat alumiiniprofiilien jauhemaalaukseen erikoistuneen yrityksensä vuonna 2014. Markkinoita ja kysyntää maailman turuilla riittäisi enemmänkin, jos vain sopivia työntekijöitä löytyisi.

– Aloitimme vuonna 2001 palkollisena pyörittämään alkuperäisen Salko Aluminiumin maalaamon liiketoimintaa. Jatkoimme sivutoimisina yrittäjinä ja ostimme liiketoiminnan itsellemme 50/50-osakkuuksin. Salko Painting Oy syntyi vuonna 2014, muistelee toimitusjohtaja Jouni Pulkkinen.

Yritys on tehnyt muutamassa vuodessa tasaista kasvua ja tänäkin vuonna liikevaihto nousee kymmenisen prosenttia. Pääasiassa alihankintamaalaamona toimiva yritys on kehittänyt omana tuotteena ikkunateollisuudelle tuuletusventtiilisäleikköjä ja hyttyspuitteita. Tekemisen jäljet näkyvät ja Salko tunnetaan lähes kaikkialla Suomessa.
– Asiakkaitamme ovat esimerkiksi ikkunatehtaat, alumiinisten rakennusjärjestelmien tukkuliikkeet ja maahantuojat, julkisivujen lasiseinäjärjestelmien valmistajat, ovivalmistajat sekä parvekelasi- ja terassirakentajat, kuvailee Ville Pajula.

Laatua ja kapasiteettia löytyisi, työvoimasta pulaa

Maailmallekin olisi kysyntää, mutta epävarmuutta luovat henkilöstöpula ja raaka-aineiden hinnat sekä saatavuus.
– Elokuussa oli tarkoitus käynnistää tuotantoon uusi vuoro vientimarkkinoille. Työntekijöistä on ollut keväästä lähtien haku päällä, mutta saatavuus on ollut heikko. Tuotantolinjalla kapasiteettia olisi, mutta emme pysty vastaamaan kaikkeen kysyntään, päivittelevät yrittäjät.

Kasvu vaatisi isoja investointeja ja osaavia työntekijöitä. Työntekijöitä on nyt 32 joista osa on vuokrahenkilöitä tasoittamassa sesonkeja.
– Työperäinen maahanmuutto on yksi ratkaisu. Kehitettävää kotouttamisprosesseissa tosin on, varsinkin jos tekijät tulevat kauempaa EU-alueen ulkopuolelta. Muutama työntekijämme on kotoisin Virosta ja yksi heistä on esimiestehtävissä.

Raaka-aineiden hintojen nousu ja saatavuus näkyy kautta tuotanto- ja materiaaliketjun. Alumiinin saatavuus on ollut kohtuullista, mutta teräslevyn saanti on ollut ongelmallisempaa ja sen hinta nousi jo hetkellisesti yli kolminkertaiseksi. Maalien valmistajien raaka-ainepula heijastuu jonkin verran Salko Paintingin tuotantoon.
– Hetkellisesti tämä kustannustaso on syönyt kannattavuutta, mutta olemme hiljalleen saaneet hinnoitteluamme sopeutettua, toteaa Pulkkinen.

Salko Painting noudattaa maalausprosessien laadunvalvonnassa auktorisoitua GSB-laatujärjestelmää. Maalaustyöt vaativat myös ympäristöluvan.
– Laatutarkastukset on tässä ajassa opittu tekemään etänä suorittamalla auditoinnit ja mittaukset livekameroiden välityksellä Saksaan. Hintalappuun tämä ei ole vaikuttanut, vaikka matkustamiset ovat vähentyneet ja hiilijalanjälki pienenee, naurahtaa Pajula.

Investointeihin kannustavampaa verotusta

Yrittäjät ovat pääosin tyytyväisiä yrittäjyyteen tämän päivän Suomessa eivätkä koe olevansa selkä seinää vasten. Aina löytyy kehittämisen paikkoja.
– Yleisesti luullaan, että yrityksissä on automaattisesti verontuottokykyä. Mielellään yritystä kasvattaisi investoimalla, mutta kyllä valtiovallan pitäisi näissä ”talkoissa” olla mukana verotuksellisin kannustein, toivoo Pulkkinen.

Yritys toimii Forssan Kaalikorvessa kaupungilta vuokratuissa, noin 5000 neliömetrin tiloissa.
– Tuotannon kapasiteettia olisi mahdollisuus kasvattaakin nykyisessä toimintaympäristössä. Olemme tehneet investointeja varastokapasiteetin varmistamiseksi, toteaa Pulkkinen.
– Rakennusteollisuudessa hankinta- ja aloituspäätöksiä yleensäkin siirretään ihan maailmanlaajuisesti tuonnemmaksi odottamaan materiaalin hintatasojen tasoittumista, toteavat yrittäjät yhteistuumin.

FAKTAA

Salko Painting Oy
Kotipaikka: Forssa
Perustettu: 2014
Toimiala: Alumiiniprofiilien jauhemaalaus, ikkunateollisuuden alihankintatuotteet, alumiinin koneistus
Omistajat: Jouni Pulkkinen ja Ville Pajula
Liikevaihto: 3,85 m€ (2020)
Työntekijöitä: 32