5.11.2020 klo 21:00
Uutinen

Forssan Yrittäjä 2020 -ehdokas: Satu Järvinen, Optikko Kirkassilmä Oy

Julkaisemme minijuttusarjana kolme Forssan Yrittäjä 2020 -kandidaattia. Palkinnon saaja julkistetaan yhdistyksen live-virtuaaligaalassa lauantaina 7.11. ja tieto uutisoidaan klo 20.

FORSSAN YRITTÄJÄ 2020 -EHDOKKAAT

  • BSV Automaatio Oy – Erkki ja Juha Vehkanen – LUE ESITTELY
  • Optikko Kirkassilmä Oy – Satu Järvinen – lue juttu alta
  • Salko Painting Oy – Jouni Pulkkinen ja Ville Pajula – LUE ESITTELY

Ihmisläheistä teräväkatseisuutta

Yrittäjyydessä toteutetaan kykyjään ammatillisen koulutuksen, työkokemuksen tai jonkun henkilökohtaisen intressin kautta. Onnistumisessa merkittäviä ominaisuuksia ovat myös esimerkiksi sosiaaliset taidot ja kyky uusiutua jatkuvan oppimisen kautta. Optikko Kirkassilmän yrittäjä Satu Järvisestä voi helposti tunnistaa löytävänsä näitä tekijöitä.

Iloisen hersyvä Satu Järvinen on toiminut optikkoalan yrittäjänä jo 20 vuotta. Hän valmistui optikoksi 1993 ja työkokemuksen karttuessa on käynyt läpi ”lähes kaikki mahdolliset koulutukset Suomessa ja maailmalla”. Oma optikkoliike Kirkassilmä näki päivänvalonsa vuonna 2000.

– Nuorena ja hullunrohkeana uskoin siihen ja aloitin ihan tyhjältä pöydältä. Olen vuosien varrella perehtynyt erityisesti lasten näkemiseen, kuivasilmäisyyteen ja silmien terveyden tutkimiseen. Yritän pysyä teknologian aallonharjalla myös oman tutkimuslaitteistoni suhteen, jotta saataisiin mahdollisimman paljon tietoa asiakkaan näkemisestä ja silmien terveydestä. Uudet linssien hionta- ja silmänpohjan tutkimuslaitteet olivat investointina toista sataa tuhatta euroa. Olemme panostaneet laajaan tuotevalikoimaan ja kokeilleet myös kotioptikkopalvelua. Palaute on ollut myönteistä, kertoo Satu Järvinen.

Johtamista ilman johtamisen makua

Haastavana yrittäjyydessä Satu kokee henkilöstöjohtamisen, sillä hän on mielestään kaikkien kaveri -tyyppiä. Hän onkin tyytyväinen siitä, että oma henkilökunta toimii itseohjautuvasti tarvitsematta puuttua jokaiseen asiaan. Forssan ja Loimaan liikkeissä työskentelee yhteensä seitsemän henkilöä.

– Yrittäminen – siinäpä kysymys. Koen roolini enemmän tekijänä kuin yrittäjänä. Toki asiat ovat hyvin usein ja väistämättä aatoksissa 24/7. Ehdokkuus Forssan vuoden yrittäjäksi lämmitti suuresti, sillä koen sen tunnustuksena sille, että työni vuosien varrella on noteerattu.

Tällä hetkellä Optikko Kirkassilmä toimii itsenäisenä liikkeenä, vaikka alalla on Suomessa hyvin tyypillistä toimia jonkun ketjun brändin alla.

Olen ollut mukana kehittämässä erästä ketjuorganisaatiota eikä siitä kokemuksesta mitään huonoa sanottavaa ole. Koin kuitenkin itsenäisyyden parhaaksi tavaksi toteuttaa yksilöllistä ja asiakaslähtöistä konseptia – niin palveluiden kuin tuotteiden suhteen. Seuraan kyllä alan kehitystä ja omassa koulutustyössäni pääsen jatkuvasti vertailemaan kokemuksia kollegoiden kanssa samalla oppien heiltä. Pystyn myös reagoimaan muutoksiin nopeasti ja räätälöimään toimintani suuntia sen mukaisesti. Asiakkaiden kanssa toimiminen ja uusien asioiden kokeminen sekä oppiminen jaksaa ilahduttaa joka päivä.

Yhdessä mukavaa, yhdessä vahvempia

– Forssaa ja Loimaata verraten paikalliskulttuureissa on jonkin verran eroja. Forssa on kotikaupunkini eli tunnen täällä paljon ihmisiä. Se on tavallaan tehnyt yrittämisen kynnyksen matalaksi paikallisilla markkinoilla. Pikkukaupungissa on välitön meininki niin asiakkaiden kuin muiden yrittäjien kesken. Tykkään yrittää täällä.

– Valtakunnallisesti tämä vuosi on ollut lähes kaikille yrittäjille historian haasteisin. Suuret muutokset ovat luoneet epävarmuutta tulevaisuuteen. Keväällä asiakasvirta putosi lähes nollille hetkeksi, mutta kesän aikana pääsimme normaalivauhtiin. Yrittäjäkollegoiden kanssa olemme jakaneet kokemuksia sekä apua ja oppineet toisiltamme. Haluan myös aktiivisella toiminnallani yrittäjäjärjestöissä tarjota oman siivuni yhteiselle pärjäämisellemme, vakuuttaa Satu Järvinen.

FAKTAA

  • Optikko Kirkassilmä Oy
  • Omistaja/yrittäjä: Satu Järvinen
  • Toimipaikat: Forssa ja Loimaa
  • Kaupparekisteri 2.5. 2000
  • Toimiala: optikko ja silmälasiliike
  • Liikevaihto: 0,63 m€ (2019)
  • Henkilöstö: 7