5.11.2020 klo 21:00
Uutinen

Forssan Yrittäjä 2020 -ehdokas: Jouni Pulkkinen ja Ville Pajula, Salko Painting Oy

Julkaisemme minijuttusarjana kolme Forssan Yrittäjä 2020 -kandidaattia. Palkinnon saaja julkistetaan yhdistyksen live-virtuaaligaalassa lauantaina 7.11. ja tieto uutisoidaan klo 20.

FORSSAN YRITTÄJÄ 2020 -EHDOKKAAT

  • BSV Automaatio Oy – Erkki ja Juha Vehkanen – LUE ESITTELY
  • Optikko Kirkassilmä Oy – Satu Järvinen – LUE ESITTELY
  • Salko Painting Oy – Jouni Pulkkinen ja Ville Pajula – lue juttu alta

Investointirohkeudella ja erikoistumalla maalataan tulosta

Yksi kilpailukeino yrittäjyydessä on erikoistua kapealle segmentille. Forssalaiselle Salko Painting Oy:n yrittäjille Jouni Pulkkiselle ja Ville Pajulalle ”se juttu” on alumiiniprofiilien jauhemaalaus. Erikoistuminen ei yksin riitä. Pitää osata hoitaa asiakassuhteet, toimia kustannustehokkaasti laadukkain tuottein ja vastata tiukkoihin toimitusaikavaatimuksiin.

– Saavuin Forssaan vuonna 2001 palkollisena pyörittämään alkuperäisen Salko Aluminiumin maalaamon liiketoimintaa. Aloitimme Villen kanssa ensimmäisinä työntekijöinä maalaamon vastuuhenkilöinä. Kehitimme yhdessä maalaamoa ja toimintamme alkoi kiinnostaa laajemminkin.

– Vaiherikkaiden vuosien jälkeen forssalainen ikkunatehdas, mille oli toimitettu aloituksesta lähtien Salkon kautta maalattuja alumiinikomponentteja, meni konkurssiin 2014. Tuolloin liikevaihdosta jäi jäljelle vain 10%. Alumiiniprofiilin valmistajan kanssa pohdittiin jatkomahdollisuuksia alihankintamaalaukselle heidän muille asiakkailleen ja tästä kipinä omaan yritykseemme syntyi. Ostimme maalaamon liiketoiminnan itsellemme 50/50-osakkuuksin ja Salko Painting Oy syntyi vuonna 2014, muistelee toimitusjohtaja Jouni Pulkkinen.

Yritys on tehnyt muutamassa vuodessa tasaista kasvua ja korona-ajasta huolimatta tänäkin vuonna liikevaihto on nousussa. Yritys ei alihankkijana luo brändiä omilla tuotteilla, mutta tekemisen jäljet näkyvät ja tunnetaan lähes kaikkialla Suomessa.

– Asiakkainamme on monta sektoria: merkittävimmät ovat ikkunatehtaat, alumiinisten rakennusjärjestelmien tukkuliikkeet ja maahantuojat, julkisivujen lasiseinäjärjestelmien valmistajat, ovivalmistajat sekä parvekelasi- ja terassirakentajat. Jalansijaa olemme saaneet myös vaativissa junavaunujen varusteluosien maalauksissa. Lisäksi maalaamme jonkin verran profiilituotteita sisustus- ja valaistustuotteisiin, kuvailee tuotantojohtaja Ville Pajula.

– Oman alan tarpeisiin ei löydy suoranaista ammattikoulutusta. Teknisen puolen maalausopinnot voivat olla pohjana, mutta teemme omaa tuotantoa erityisin menetelmin ja automatisoituna. Työvoiman saatavuudessa on haasteita, mutta se on enemmänkin persoona- ja motivoitumiskysymys. Tekniikka alalla on kehittynyt eli automaattisella maalauslinjalla työ on siistiä ja mielekästä, kertoo Pulkkinen.

Kokemus tuo osaamista, mikä muistetaan

Salko Painting on löytänyt paikkansa pitkän alumiiniprofiilin alihankintamaalaamona Suomessa. Tämän mittakaavan maalaamoja on harvassa. Kilpailutilannetta aiheuttaa lähinnä suurten alumiiniprofiilivalmistajien omat maalaamot ja tuonti ulkomailta.

– Kun aloitimme 2014, laadimme voimakkaan vision ja strategian toimintamme kehittymiselle. Step-by-step olemme suunnitelmaamme toteuttaneet ja asiakaspalvelualttius täytyy pitää mukana. Muuttuvassa markkinatilanteessa olemme pystyneet pitämään nopeatkin toimitusajat. Vuosi vuodelta on menty tasaisesti eteenpäin pienessä kasvussa ja löydetty uusia asiakkuuksia, iloitsee Pajula.

– Olemme olleet niin pitkään alalla, että tuotannon pahimmat kompuroinnit on opiskeltu. Ensimmäisenä toimintavuonna investoimme uuteen automaattimaalauslinjaan ja kuuden toimintavuoden aikana olemme uudistaneet koko merkittävimmän tuotantokaluston. Pystymme valmistamaan kilpailukykyisesti ja hyvällä kapasiteetilla. Vanhoja asiakkuuksia saattaa toisinaan pulpahtaa eteen jopa 25 vuoden takaa. Onnistuneet suoritukset muistetaan pienissä piireissä, mainitsee Jouni Pulkkinen.

Salko Painting noudattaa prosessien laadunvalvonnassa auktorisoitua GSB-laatujärjestelmää. Se pohjautuu 1970-luvulla Saksassa maalaamojen perustaman yhteenliittymän laadunvalvontavaatimuksiin rakennusteollisuuden pintakäsittelytöissä. Suomessa GSB-hyväksyntä on kolmella yrityksellä, joista Salko Painting on ainoa alihankintamaalaamo. Maalaustyöt vaativat myös ympäristöluvan. Maalauksen käsittelyvaiheet edellyttivät aikanaan tiukkoja ympäristötoimia esimerkiksi jäteveden käsittelyssä, mutta menetelmät ovat kehittyneet ympäristöystävällisemmiksi.

Yrittäjyyttä Suomessa luottavaisin mielin

Yrittäjät ovat pääosin tyytyväisiä yrittäjyyteen tämän päivän Suomessa eivätkä koe olevansa selkä seinää vasten. Aina löytyy kehittämisen paikkoja.

– Tuotannollisille yrityksille tulisi investointimahdollisuuksia paremmin kannustaa. Pelkillä konsulttipalkkioilla ei tuotannollista toimintaa pystytetä. Kun aloitimme, oli heti edessä miljoonan investointihanke automaattiseen maalauslinjaan, se oli aikamoinen vastuu myös henkilökohtaisesti, kertoo Ville Pajula.

– Verotus on kovaa. Kyllä yrittäjällä pitää olla mahdollisuus saada palkkio ottamansa riskin, tekemänsä työn ja siinä onnistumisen suhteen. Tunnemme alan ja pikavoittoja ei ole tarjolla, vaan kohtuullista korvausta kovasta työstä, esittää Jouni Pulkkinen.

Rakennusalan tilauskanta on hiljentynyt, mutta yrittäjät katsovat tulevaisuuteen luottavaisena. Yritys toimii Forssan Kaalikorvessa kaupungilta vuokratuissa, noin 5000 neliömetrin tiloissa. Tila on tuntunut ihanteelliselta yritystoiminnalle ja logistisestikin sijainti on mainio. Tuotannon kapasiteettia olisi mahdollisuus kasvattaakin nykyisessä toimintaympäristössä.

Investointien suhteen olemme tällä hetkellä varovaisen harkitsevia, mutta rakennusalan suhdanteiden kohetessa on aina hyvä ottaa uusia suunnitelmia tarkasteluun, vinkkaavat yrittäjät.

Kuvateksti: Salko on rautakauppa-alan puhekielen termi pitkälle metalliprofiilitavaralle. – Voisimme toki lipputankojakin maalata, jos niitä tehtäisiin alumiiniprofiilista, naureskelevat yrittäjät Ville Pajula ja Jouni Pulkkinen. Kuvaaja: Kalle Tulander

FAKTAA

  • Salko Painting Oy
  • Kotipaikka: Forssa
  • Perustettu: 2014
  • Toimiala: Alumiiniprofiilien jauhemaalaus
  • Omistajat: Jouni Pulkkinen ja Ville Pajula
  • Liikevaihto: 3,5 m€ (arvio 2020)
  • Työntekijöitä: 30