5.11.2020 klo 21:00
Uutinen

Forssan Yrittäjä 2020 -ehdokas: Juha ja Erkki Vehkanen, BSV-Automaatio Oy

Julkaisemme minijuttusarjana kolme Forssan Yrittäjä 2020 -kandidaattia. Palkinnon saaja julkistetaan yhdistyksen live-virtuaaligaalassa lauantaina 7.11. ja tieto uutisoidaan klo 20.

FORSSAN YRITTÄJÄ 2020 -EHDOKKAAT

  • BSV Automaatio Oy – Erkki ja Juha Vehkanen – lue juttu alta
  • Optikko Kirkassilmä Oy – Satu Järvinen – LUE ESITTELY
  • Salko Painting Oy – Jouni Pulkkinen ja Ville Pajula – LUE ESITTELY

Hallituissa ja valvotuissa olosuhteissa on hyvä elää sekä työskennellä

Rakennusautomaatio on järjestelmäkokonaisuus, millä perinteisessä mielessä on ohjattu kiinteistön lämmitystä ja ilmastointia. Tekniikan digitalisoituessa kuvaan ovat astuneet mukaan esimerkiksi valaistusten, lukitusten ja erilaisten laiterikkohälytysten ohjelmointi ja valvonta.

– Kun kaikki toimii hyvin, automaatio on tehnyt tehtävänsä pitämättä meteliä itsestään, toteaa BSV Automaatio Oy:n perustaja ja hallituksen puheenjohtaja Erkki Vehkanen.

BSV Automaatio on kahden sukupolven vetämä rakennusautomaatiotekniikkaan keskittynyt yritys. Yrityksen asiakkaina on julkisia, teollisia ja kaupallisia kiinteistöjä, pääasiallisesti noin 100 km säteellä Forssasta. Yritys on valtuutettu Honeywell-automaatiojärjestelmien toimittaja ja Ouman LVI-säätölaitteiden alue-edustaja.

– Aloitin alan hommat teollisuus- ja rakennusautomaation parissa 70-luvun puolivälissä ja jossain vaiheessa tuli aatos, että voisihan tätä tehdä yrittäjänäkin. Ensimmäinen oma yritys perustettiin vuonna 1983. Hoidin itse asennukset ja huollot sekä vaimoni Irene hoiti kaikki toimistotyöt. Siihen aikaan kaikki talotekniikka oli analogista. Laitteet olivat enemmänkin yksikkösäätimiä eri puolilla kiinteistöä. 1990-luvun alkupuolella tekniikka alkoi kehittyä kohti keskitettyjä digitaalisia järjestelmiä, kuvailee Erkki Vehkanen.

Vuonna 2019 yrityksen vetovastuun otti Erkin poika Juha Vehkanen. Juha on ehtinyt työskentelemään perheyrityksessä jo 20 vuotta. Juhan vaimo Kati Vehkanen toimii yrityksessä toimistovastaavana. Kolmas polvi on astumassa mukaan, sillä Katin ja Juhan poika, sähköautomaatiotekniikkaa opiskellut Leevi Vehkanen työskenteli yrityksessä oppisopimuskoulutuksella. Nyttemmin hän opiskelee toisaalla.

– Aloitin itsekin oppisopimuksella ja vuonna 2014 tulin mukaan osakkaaksi. Nyt toimin yrityksen omistajana ja toimitusjohtajana. Ala on huikeasti kehittynyt, kun nykyään talotekniikkaa voidaan ohjelmoida ja hoitaa selainpohjaisesti etänä mistä tahansa. Ja se kehitys jatkuu koko ajan. Asennus- ja huoltotoimet vaativat tietysti työskentelyä paikan päällä. Rakennusautomaatio ei ole välttämätön paha, vaan sillä on suuri merkitys työympäristöjen viihtyvyyteen ja jopa hiilijalanjälkeen, kun energiaa käytetään valvotusti ja järkevästi.

Hyvin tehdyn työn löytää edestään

Yrityksessä työskentelee yrittäjäperhe mukaan lukien 4 henkilöä. Mittaus- ja säätötekniikan tai automaatiotekniikan koulutus on hyvä perusta alan töille.

– Rakennusautomaatiolle ei ole varsinaista opintosuuntaa. Tekninen koulutus on tärkeää, mutta vasta tekemällä tämän työn oppii, toteavat Erkki ja Juha.

BSV Automaation asiakkaana on kaupunkeja, kuntia, teollisuusyrityksiä, sairaaloita, kouluja ja kaupallisia kiinteistöjä. Kilpailua alalla tuntuu riittävän, vaikka yrityksen kotiseudulla ei vastaavia yrityksiä ole.

– Olemme usein mukana julkisissa tarjouspyynnöissä ja kilpailutuksissa. Koska olemme toimineet jo melko kauan, nimemme on yleensä tuttu ja listoilla, kun tarjouspyyntöjä toimitetaan. Lisäksi seuraamme aktiivisesti verkosta julkisia hankintoja ja sitä, mitä rakennusalan hankkeissa tapahtuu, kertoo Juha Vehkanen.

– Kyllä viidakkorumpu toimii tälläkin alalla. Hyvin tehty työ tuo aina uusia asiakkaita, koska tieto kulkee hyvin alalla toistensa tuntevien ihmisten kesken, tarvitsematta erityisesti markkinoida. Kasvu ei ole meille tärkein päämäärä, vaan kannattava toiminta sopivan kokoisessa yksikössä, valottaa Erkki Vehkanen.

Kilpailu ja kilpailuttaminen eivät lannista

BSV Automaation yrittäjät haluaisivat kunnille mahdollisuuden suosia paikallisia yrityksiä hankinnoissa.

– Hinta tuntuu edelleen olevan määräävin kriteeri meidänkin toimiala- ja ammattiosaamisemme hankinnoissa. Kovasta kilpailusta ja kilpailutuspolitiikasta huolimatta, vielä 37 yrittäjävuodenkin jälkeen automaatiotekniikka sekä sen kehitys jaksavat kiehtoa, tunnustaa Erkki Vehkanen.

– Yrittäjyys on välillä haastavaa, mutta mukavaa. Omista asioista päättäminen on minulle tärkeää. Oli hyvinkin luontainen valinta tehdä työtä perheyrityksessä. Perhesopu on säilynyt ja otan mielelläni vastaan neuvoja tuplakokeneemmalta isältäni, naurahtaa Juha Vehkanen.

FAKTAA

  • BSV Automaatio Oy, Kartanonkatu 4, 30100 Forssa
  • Perustettu vuonna 1996
  • Juha Vehkanen, toimitusjohtaja, Erkki Vehkanen, hallituksen puheenjohtaja, Kati Vehkanen, hallituksen varajäsen
  • Rakennusautomaatiourakointiin, asennuksiin ja huoltoon erikoistunut yritys. Päätuotteita ovat Honeywellin rakennusautomaatiojärjestelmät ja LVI-säätölaitteet.