Kuva: Pixhill
7.12.2023 klo 08:02
Uutinen

Gallup: Ensimmäisen sairauspäivän palkattomuus saa vahvan tuen yrittäjiltä 

Yrittäjät tukevat vahvasti hallituksen suunnitelmaa tehdä ensimmäisestä sairauspäivästä palkaton, kertoo tuore Yrittäjägallup.

Ehdotusta ensimmäisen sairauspäivän palkattomuudesta tukee 66 prosenttia yrittäjistä ja pk-yritysten edustajista. 

Tuki ensimmäisen sairauspäivän palkattomuudelle vahvistuu entisestään, kun yrityksen työntekijämäärä lisääntyy. 5–9 henkeä työllistävistä vastaajista ensimmäisen sairauspäivän palkattomuutta tukee 81 prosenttia ja kymmenen henkeä tai sitä enemmän työllistävistä 79 prosenttia. 

– Tulokset kertovat, että yrittäjät haluavat muutosta ja kokevat laajalti, että sairastumisen lasku lankeaa liikaa yrittäjien harteille. Hallitusohjelman linjauksella on siis yrittäjien tuki, sanoo johtaja Janne Makkula Suomen Yrittäjistä. 

– Moni kokee kohtuuttomana sen, että lyhyiden sairauspoissaolojen kustannukset kaatuvat yksittäisen työnantajan vastattavaksi. Jos sijainen pitää palkata, työnantajalle tulee tuplakulut, Makkula jatkaa. 

Pienten ja keskisuurten yritysten näkemyksiä selvittävään Yrittäjägallupiin vastasi 1 300 pk-yritysten edustajaa marraskuun alkupuolella. 

Myös yksinyrittäjien enemmistö (54 prosenttia) on ehdotuksen kannalla. Miesyrittäjät puolestaan tukevat ehdotusta selvästi enemmän (72 prosenttia) kuin naisyrittäjät (56 prosenttia). 

– Yrittäjät uskovat, että ensimmäisen sairauspäivän palkattomuus keventää yrittäjän taakkaa ja työnantajariskiä sekä vähentää väärinkäytöksiä, joihin moni on valitettavasti törmännyt, Makkula sanoo. 

Tutustu tutkimustuloksiin tarkemmin tästä.

Näin tutkittiin

Suomen Yrittäjien Verianilla (entinen Kantar Public) teettämään tutkimukseen vastasi 1 301 pk-yritysten edustajaa.  
Kysely tehtiin 1.–10.11.2023.  
Tutkimustulosten luottamusväli on 2,8 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus