2.5.2018 klo 12:02
Uutinen

Gallup: Joka toinen helpottaisi oikeutta irtisanoa

Joka toinen suomalainen olisi valmis helpottamaan yritysten mahdollisuutta irtisanoa työntekijä  henkilöperusteilla, kolmannes vastustaa helpottamista. Asia käy ilmi Uutissuomalaisen tuoreesta gallupista.

Uutissuomalainen eli 14 sanoma- ja kaupunkilehden yhteinen uutistoimitus haastatteli gallupia varten tuhatta suomalaista huhtikuun jälkipuoliskolla.

Haastateltavilta kysyttiin: ”Tulisiko Suomessa helpottaa kaikkien yritysten mahdollisuutta irtisanoa työntekijä henkilöön liittyvillä perusteilla?” Vastaajille kerrottiin, että tällaisia perusteita voivat olla esimerkiksi velvollisuuksien laiminlyönti, epäasiallinen käytös tai luvaton poissaolo.

Suomen Yrittäjät on jo pitkään ajanut henkilöperusteisen irtisanomisen helpottamista, koska sen nähdään alentavan palkkaamisen kynnystä.

Yrittäjien toimitusjohtajan Mikael Pentikäisen mukaan Uutissuomalaisen kysely osoittaa, että irtisanomisen helpottamiseen on kansan keskuudessa huomattavan laaja tuki.

–Tämä on vahva viesti siitä, että ihmiset kannattavat työmarkkinauudistuksia, Pentikäinen sanoo Uutissuomalaisen haastattelussa.

Alle 20 hengen yrityksiin helpotuksia

Hallitus sopi kehysriihessään, että henkilöperusteista irtisanomista aiotaan helpottaa alle 20 hengen yrityksissä.

– Tämä on merkittävä työmarkkinauudistus ja sillä on suuri työllisyysvaikutus, mutta uusien työpaikkojen määrää on tässä vaiheessa mahdotonta arvioida, totesi Mikael Pentikäinen Yrittäjäsanomille tuoreeltaan kehysriihen päätösten jälkeen.

– Pienen yrityksen kannalta jokainen rekrytointi on suuri riski, ja yrittäjä pelkää palkkaavansa väärin. Toivottavasti yritykset uskaltavat palkata jatkossa enemmän, Mikael Pentikäinen sanoo.

Uutissuomalaisen gallupissa erityisen suopeita irtisanomisen helpottamiselle ovat yrittäjät, hyvin toimeentulevat sekä kokoomuksen kannattajat. Johtavassa asemassa olevista sekä yrittäjistä kuusi kymmenestä helpottaisi irtisanomista.

Kokoomuksen kannattajista lähes 90 prosenttia helpottaisi henkilöperusteista irtisanomista, keskustalaisista kaksi kolmesta. Vasemmistopuolueiden kannattajista reilu kolmannes kannattaa irtisanomisen helpottamista.

Syksyllä 2017 tehdyn Yrittäjägallupin mukaan kolme neljästä yrittäjästä arvioi, että henkilöperusteisen irtisanomisen helpottuminen mikroyrityksille kannustaisi palkkaamaan lisää työntekijöitä.

toimitus(at)yrittäjät.fi