Kuva: Heli Tiensuu valittiin vuonna 2022 Järvenpään Yrittäjien Vuoden Yksinyrittäjäksi.
25.4.2024 klo 10:38
Uutinen

Graafisen suunnittelun moniosaaja kannustaa jatkuvaan oppimiseen

Graafinen suunnittelija ja yksinyrittäjä Heli Tiensuu korostaa työnsä monipuolisuutta sekä yrittäjyyden vapautta ja vastuuta. Tiensuun yrityksessä työelämäjaksoilla opiskelijat ovat oppineet niin omaa alaansa kuin yrittäjyyttä. Itse hän ylläpitää erityisesti digitaalista osaamistaan.

Heli Tiensuun yritys EvenBetter graphic design tarjoaa monipuolisia graafisen suunnittelun palveluja erityisesti pienille yrityksille sekä yhteisöille.

Lähes kaksikymmentävuotista yrittäjyyttä Tiensuu kuvailee elämäntavaksi, joka tarjoaa vapautta päättää omista aikatauluistaan, vaikkakin se tuo mukanaan myös vastuuta.

– Yrittäjänä arvostan mahdollisuutta tehdä työtä omalla persoonallisella tyylilläni ja koen monipuolisuuden antoisana.

”Puskaradio on ollut verraton kanava”

Tiensuun työ sisältää muun muassa printtien visuaalista suunnittelua, asiakkaiden sosiaalisen median kuvien ja videoiden tekoa sekä lehtitaittoja ja sisällöntuotantoa.

– Työnkuvani vaihtelee viikoittain. Välillä keskityn isompiin projekteihin, kuten näyttelysuunnitteluun tai kirjojen taittoon. Niiden rinnalla on kuitenkin aina myös nopeatempoista työtä, hän kertoo.

Työtään hän on oppinut myymään tilaisuuksissa ja verkostoissa.

– On tärkeä osallistua Yrittäjien tai muiden sidosryhmien järjestämiin tilaisuuksiin ja saada sitä kautta yhteyksiä. Varsinaisia markkinointitoimenpiteitä olen tehnyt vähän. Puskaradio on ollut verraton kanava, Tiensuu toteaa.

Toimintaympäristön muuttuessa osaamisen ylläpitäminen keskeistä

Toimialan nopea digitalisaatio ja teknologian kehitys ovat hänen mukaansa vaikuttaneet työhön. Digitaalisen osuuden merkitys on kasvanut muun muassa uusilla ohjelmistoilla ja pilvipalveluilla.

– Osaamisen ylläpitäminen on keskeistä työssäni erityisesti digitaalisen puolen ja sosiaalisen median osalta. Muun muassa Metan työkalut on oltava hallussa yritysasiakkaiden mainonnan hoitamiseksi.

Lisäksi koronapandemia toi työhön haasteita, mutta myös uusia mahdollisuuksia, kuten lisääntynyttä kysyntää digitaaliselle suunnittelulle. Sen sijaan livetapaamiset vähenivät pysyvästi.

– Myös rahan käytössä asiakkaat ovat tänä päivänä entistä tarkempia. Hinnoittelussa katson usein kokonaisuuksia, Tiensuu mainitsee.

Opiskelijoiden ohjaus ja jatkuva oppiminen yrittäjän arjessa

Heli Tiensuulla on ollut yrityksessään opiskelijoita työelämässä oppimisen jaksoilla, esimerkiksi media-alan opiskelija Keudasta. Opiskelijoiden ohjaus on hänen mukaansa aina mielekästä ja vaihtelevaa, koska opiskelijat ovat eri luonteisia ja erilaisia persoonia.

– Opiskelijat ovat nuoria, joten asioiden ja ohjeiden pitää olla selkeitä. Opintojen edistäminen on tärkeää ja samalla opiskelija saa oppia yrittäjyydestä.

Heli Tiensuu on opiskellut media-alan ammattitutkinnon Keudassa myös itse yrittäjän oppisopimuksella. Opiskelun hän koki hyvin energisoivaksi ja mielenkiintoiseksi. Koulutuksen aikana hänellä oli mentori.

– Mentori on tärkeä erityisesti aloittavalle yrittäjälle, mutta sopii myös yritystoiminnan käännekohtiin. Ulkopuolinen osaa katsoa tilannetta eri näkökulmista, hän toteaa.

Jatkuva oppiminen on Tiensuun mukaan tärkeää. Hän kannustaa hyödyntämään erilaisia koulutusmahdollisuuksia, sillä koulutus antaa työhön hyvää pohjaa ja tärkeitä taitoja. Koulutuksessa tapaa myös uusia ihmisiä, joiden kanssa voi jakaa kokemuksia ja uutta tietoa.

– Yksinyrittäjän liiketoiminta perustuu henkilökohtaiseen osaamiseen, eikä etukäteen aina voi tietää, mitä uusia taitoja tarvitsee. Kokemuksen osalta kaikkien on aloitettava nollasta ja sama pätee opiskeluun.

Heli Tiensuu pitää tärkeänä selkeää kommunikaatiota oppilaitosten kanssa. Nuoria hän rohkaisee kokeilemaan erilaisia polkuja työelämään.

Kiinnostuitko?

Osaaminen on yrityksen tärkein voimavara. Siksi kannattaa huolehtia, että se on ajan tasalla. Osaamista voi kehittää monin tavoin, kuten esimerkiksi yrittäjyyden, liiketoiminnan, asiakaspalvelun tai oman alan näkökulmasta. Koulutuksissa pääsee myös verkostoitumaan muiden kanssa.

Opiskelijan kouluttaminen työpaikalla aidoissa työtehtävissä on osa laadukasta ja nykyaikaista ammatillista koulutusta. Työelämässä oppimisesta sovitaan koulutussopimuksella tai oppisopimuksella. 

Lisätietoja

Keudan palvelut yrityksille ja yhteisöille

Koulutukset Yrittäjille

Harjoittelija yritykselle

Keudan yrityspalvelut: yritysasiakkaat@keuda.fi, p. +358 927 383 580

Teksti: Anne Öhman