18.10.2019 klo 08:53
Uutinen

Gradian yrittäjyyden oppimismalli valittiin Euroopan parhaaksi

Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradian yrittäjyyden oppimismalli – ekosysteemi – on valittu Euroopan parhaaksi.

Valinta julkistettiin Euroopan ammattitaitoviikon päätapahtumassa Finlandia-talossa Helsingissä torstai-iltana 17.10.2019. Kyseessä on ammatillisen koulutuksen tunnustuspalkinto huippuosaamisesta.

Euroopan komission tuomaristo valitsi Gradian mallin ensin toisena kahden mallin finaaliin. Voitto ratkesi puoliksi tuomariäänin, puoliksi yleisöäänestyksessä.

Lisäksi Gradia sai jo edellisenä iltana Junior Achievement Europen tunnustuspalkinnon The Entrepreneurial school Awards 2019 aktiivisesta yrittäjyysopintojen kehittämisestä. Junior Achievement on maailman laajin yrittäjyys- ja kuluttajakasvatusta nuorille tarjoava organisaatio. Suomessa sitä edustaa Nuori Yrittäjyys ry.

Määrätietoinen kehittäminen ja verkostot Gradian vahvuus

”Yrittäjyysopintojen kehittäminen on ollut yksi Gradian strateginen painopiste pitkään. Yrittäjyyttä korostetaan asenteena ja oman osaamisen hyödyntämisen toimintatapana. Yrittäjyysopinnoissa keskeistä on tekemällä oppiminen, ja opinnoissa tuodaan esiin yrittäjämäistä ajattelutapaa, jatkuvaa oppimista, tiimityötä ja itsensä kehittämistä”, Gradia Jyväskylän rehtori Pirjo Kauhanen luonnehtii.

Gradiassa jokainen opiskelija voi opiskella yrittäjyyttä ja kokeilla yrittäjänä toimimista joko perustamalla vuoden ajaksi NY (Nuori Yrittäjyys) yrityksen tai liittymällä monialaiseen, pedagogiseen osuuskuntaan. Lisäksi Gradian yrittäjyyden ekosysteemi tarjoaa jokaiselle opiskelijalle mahdollisuuden valmentajien tukemaan esihautomo- ja hautomotoimintaan Jyväskylän Yritystehtaassa.

Gradian yrittäjyyden ekosysteemissä lähdetään liikkeelle rakentamalla yrittäjämäistä asennetta tekemiseen. Seuraavassa vaiheessa on mahdollista kokeilla yrittäjyyttä oman opiskelijayrityksen kautta. Edelleen opiskelija voi edetä yrittäjäksi ja käynnistää oman liiketoiminnan sekä kehittää sitä eteenpäin.

Opiskelija voi hankkia ja täydentää yrittäjyysosaamistaan Gradian oman opintotarjonnan lisäksi EduFutura-oppilaitosten yhteisestä opintotarjonnasta, oppilaitosten ja Jyväskylän kaupungin yhteisesti omistamasta Jyväskylän yritystehtaasta sekä muun asiantuntijaverkoston kautta.

EduFutura on Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradian, Jyväskylän yliopiston ja Jyväskylän ammattikorkeakoulun yhteistyötä, jossa järjestetään yhteisiä opintoja, hyödynnetään asiantuntijoita ja tiloja yli oppilaitosrajojen sekä kehitetään koulutusta.

Tulevaisuuden työelämätaito

Palkitsemalla yrittäjyyden oppimismallin EU haluaa kannustaa ammatillisia oppilaitoksia panostamaan yrittäjyyden oppimiseen, koska yrittäjämäinen asenne ja yrittäjyys vahvistavat nuorten kykyä pärjätä tulevaisuuden työelämässä

Euroopan ammattitaitoviikkoa vietettiin nyt neljättä kertaa. Teemaviikon tavoite on levittää Euroopan-laajuisesti tietoa ammatillisesta koulutuksesta, järjestää tapahtumia ja jakaa tunnustuksia ammatillisen koulutuksen huippuosaamisesta.