31.3.2020 klo 13:41
Uutinen

Haku auki ennen pääsiäistä: Kunnat alkavat jakamaan tukea yksinyrittäjille

Yksinyrittäjät voivat hakea kunnilta 2000 euron suuruista kertaluontoista tukea koronavirustilanteen aiheuttamiin vaikeuksiin. Avustusta haetaan yrityksen sijaintikunnasta ja haku aukeaa kahden viikon sisään. Kunnat odottelevat ohjeistusta asiassa.

Hämeen Yrityssanomat/ Kanta-Häme

Keskiviikkona saapuneessa työ- ja elinkeinoministeriön tiedotteessa luvataan, että ”kunnat tiedottavat tuen avautumisesta”. TEM myös lupailee, että ”kunnille laaditaan tuen myöntämiseen käytännönläheiset ohjeet sekä valmis hakulomakepohja”.

Nopea soittokierros Riihimäen seudulle juuri ennen tiedotteen julkaisua osoitti, että kunnatkin ovat asiassa tiedotteiden varassa.

– Emme ole saaneet asiassa mitään ohjeistusta tai ennakkotietoa, totesi Hausjärven kunnanjohtaja Pekka Määttänen.

Ehtona heikentynyt talous

Tukea voi hakea yksinyrittäjä, riippumatta yhtiömuodosta ja rahoitustavasta. Tuen piiriin kuuluvat myös freelanceryrittäjät.

Avustuksen myöntämisen ehtona on yksinyrittäjän osoittama merkittävästi heikentynyt taloudellinen tilanne ja liikevaihdon alenema koronaviruksen takia. Harkinnanvaraista tukea ei myönnetä, jos yritys on ollut taloudellisissa vaikeuksissa ennen koronakriisiä tai yrityksellä on verovelkoja.

Avustusta voidaan maksaa 1.3.–31.8.2020 välillä aiheutuneisiin kustannuksiin. Tuki on määräaikainen ja sitä voi hakea syyskuun loppuun saakka.

Riihimäen elinvoimajohtaja Mika Herpiö odottaa ohjeistukselta myös työnjaon selkeyttä.

– Emme tiedä, voiko kunnat tehdä asiassa yhteistyötä tai voidaanko asia hoitaa kaupungin oman yhtiön tai seudullisen kehittämisyhtiön kautta. Jäämme odottamaan asiassa lisäohjeita.

Yksinyrittäjälle myös työttömyysturvaa

Tukea voi hakea rinnakkain yrittäjille tulossa olevan laajennetun työttömyystuen kanssa. Jos yksinyrittäjä on hakenut tukea kunnista, se otetaan myöhemmin huomioon haettaessa työttömyysturvaa.

Muilla hakuosoite on ELY tai BF

Yritykset, joissa on useampi yrittäjä tai työntekijöitä, kuuluvat ELY-keskuksen palveluiden piiriin. Mikäli yrityksessä on vähintään kuusi työsuhteista henkilöä, yritys kuuluu puolestaan Business Finlandin vastuulle, todetaan TEM:n tiedotteessa.

Muita kiinnostavia aiheita