29.10.2019 klo 16:00
Uutinen

Hallitukselta 290 000 € pienten yritysten työsuhdeneuvontaan – Suomen Yrittäjät toteuttaa palvelun

Rahojen avulla järjestetään juridista neuvontaa muun muassa yksinyrittäjille ja maahanmuuttajayrittäjille.

Hallituksen lisätalousarviossa hyväksyttiin pienten yritysten työsuhdeneuvontaan 290 000 euron panostus. Sen avulla tarjotaan juridista neuvontaa pienille yrityksille. Työsuhdeneuvonta toteutetaan yhteistyössä Suomen Yrittäjien kanssa.

– Yrittäjäkentältä on tullut palautetta työsuhdeneuvonnan tarpeesta. Palvelu lisää työnantajien ja työntekijöiden yhteistyötä. Tavoitteena on, että työllistämisen kynnys yrityksillä madaltuu ja yhä useampi suomalainen saa töitä, elinkeinoministeri Katri Kulmuni sanoo.

Erityisesti yksinyrittäjien ja pienten yritysten tiedon ja neuvonnan tarve työsuhdeasioissa on suuri. Tällöin korostuu tarve erityisesti englanninkieliselle neuvonnalle, mutta tarvittaessa myös muilla kielillä.

Neuvontahanke tukee jo aikaisemmin tehtyä päätöstä aloittaa rekrytukikokeilu, jossa madalletaan pienten yritysten kynnystä palkata ensimmäinen työntekijä.

”Pienissä yrityksissä tarve oikeudelliseen apuun”

– Tämä on tervetullut päätös. Erityisesti pienissä yrityksissä yrittäjä tarvitsee usein oikeudellista apua, jotta työsuhteisiin liittyvät asiat hoituvat oikein. Olemme mieluusti antamassa tätä tukea yrittäjille, sanoo Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen.

– Erityisen tärkeää on tukea maahanmuuttajayrittäjiä, joiden tiedot Suomen monimutkaisesta työmarkkinasäätelystä ovat usein ohuet. Heistä monet työllistävät muita maahanmuuttajia, Pentikäinen toteaa.

Pääkaupunkiseudulla uusista yrityksistä jo noin 40 prosenttia on maahanmuuttajataustaisia. Suomessa on noin 10 000 maahanmuuttajayrittäjää, jotka työllistävät noin 30 000 henkilöä. Maahanmuuttajataustaiset yritykset tekevät liikevaihtoa noin 3,5 miljardia euroa.

Työlupia nopeammin

– Lisäbudjetissa annetaan lisää rahaa Maahanmuuttovirastolle. Tämä on tarpeen, jotta työlupia saadaan nopeammin ja yritykset saavat työvoimaa. Tällä hetkellä lupien saaminen vie aivan liian pitkään, Mikael Pentikäinen painottaa.

Hänen mukaansa työsuhdeneuvonnan on tarkoitus täydentää Yrittäjien jäsenpalvelua, mutta olla tarjolla kaikille pienyrityksille.

– Apua on tarjolla eri kanavissa. Yksityiskohdat selviävät, kun asian valmistelu etenee ja lopulliset päätökset on tehty, Mikael Pentikäinen kertoo.

Jari Lammassaari

jari.lammassaari(at)yrittajat.fi