2.10.2018 klo 15:58
Uutinen

Hallituksen pidettävä tavoite kirkkaana henkilöperusteisen irtisanomisen helpottamisessa

Keski-Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Petri Salminen ottaa kantaa henkilöperusteisen irtisanomisen keventämiseen

Työministeri Jari Lindström esitteli tänään tiistaina 2.10.2018 hallituksen esityksen henkilöperusteisen irtisanomisen keventämiseksi pienissä yrityksissä. Esityksensä hallitus on päätynyt rajaamaan koskemaan alle 10 henkilöä työllistäviin yrityksiin aiemmin kaavaillun 20 henkilön sijaan. Lisäksi hallitus esittää kompromissina työmarkkinajärjestöjen kritiikin pohjalta, että henkilöperusteisesti irtisanottujen työttömyysturvaan liittyvää karenssiaikaa lyhennetään. Lindström ilmoitti myös kutsuvansa työmarkkinaosapuolet pohtimaan yt-lain uudistamista, jonka myötä voitaisiin kompensoida nyt tehdyn esityksen vaikutuksia työntekijäjärjestöille.

Etenkin pienille yrityksille henkilöperusteisen irtisanomisen helpottaminen on äärimmäisen tärkeä askel, jotta nämä uskaltaisivat palkata uusia työntekijöitä. Irtisanominen ei ole yhdenkään yrittäjän toiminnan tavoite tai päämäärä, sillä pelkästään ihmisen palkkaamisesta ja työhön perehdyttämisestä aiheutuvat kustannukset ovat niin suuret, ettei kukaan lähde palkkaamaan ihmisiä vain irtisanoakseen. Yrityksille on kuitenkin tärkeää tietää, että mikäli palkattu henkilö todistettavasti osoittautuu sopimattomaksi työhönsä tai työyhteisöön, on irtisanominen mahdollista. Tämän mahdollisuuden olemassaolo on se nimenomainen peruste uskallukselle palkata uusi ihminen, vaikka rekrytointiin aina – siis aina – sisältyykin epävarmuutta.

Ammattiyhdistysliikkeen suoranaisen valheelliselle pelottelukampanjalle pärstäkertoimista tai mielivaltaisista irtisanomisista ei pidä antaa minkäänlaista painoarvoa. Yrittäjät tietävät, että heidän yrityksensä menestys perustuu sitoutuneeseen, motivoituneeseen ja työssään viihtyvään henkilöstöön. Mitään näistä ei synny mielivaltaisella johtamisella tai ihmisiä huonosti kohtelemalla. Joskus kuitenkin tulee tilanteita, joissa yksi henkilö aiheuttaa omalla tietoisella toiminnallaan ristiriitoja tai kärsimystä kaikille muille työyhteisön jäsenille. Tällaisissa tilanteissa on tärkeää, että muiden työntekijöiden hyvinvoinnin turvaamiseksi työnantajan on mahdollista irtisanoa epäasiallisesti muita kohtaan käyttäytyvä henkilö.

Keski-Suomen Yrittäjät kannustaa hallitusta viemään esityksensä eteenpäin määrätietoisesti. Painotamme kuitenkin, että uudistuksessa täytyy pitää kirkkaana mielessä tavoiteltu lopputulos. Mikäli hallitus päätyisi työmarkkinoita lepytelläkseen ensin keventämään lainsäädäntöä toisaalla ja sitten kiristämään jossakin muualla, niin lopputulos on plus-miinus nolla. Tärkein tavoite on lisätä yritysten uskallusta uusien ihmisten palkkaamiseen, eikä tätä voi tehdä niin, että työmarkkinoille ja rekrytointiin jäykkyyttä aiheuttavia velvoitteita siirretään jostain kohdasta toiseen. Päätöstä uuden ihmisen palkkaamisesta eivät tee työmarkkinajärjestöt vaan yksittäiset yrittäjät.

Petri Salminen
puheenjohtaja
Keski-Suomen Yrittäjät

Lisätietoja:
puheenjohtaja Petri Salminen, Keski-Suomen Yrittäjät, p. 0400 608 812, petri.salminen@salminen-tikka.fi

www.petrisalminen.com