9.2.2020 klo 14:24
Uutinen

Hallituksen yrittäjyystoimille välttävä – Mykkänen: ”Kuukaudessa Marinin hallitus ei ole onnistunut sotkemaan ihan kaikkia asioita”

Hallituksen yrittäjyys- ja työllisyyspolitiikka saa yrittäjiltä arvosanaksi 6-. SY:n Vaikuttajafoorumissa kuultiin puoluejohtajien lupauksia yrittäjille.

SY:n Vaikuttajafoorumissa Helsingissä tänään puolueiden johto oli yrittäjäjärjestön puheenjohtaja Jyrki Mäkysen ja toimittaja Jari Korkin tentattavana siitä, miten työllisyyttä saadaan parannettua ja talouskasvua vauhditettua.

Sanna Marinin hallitus saa yrittäjiltä yrittäjyyden edistämisestä keskiarvon 5,75. Tyytyväisimpiä ovat yksinyrittäjät (6,15) ja kriittisimpiä yli 10 henkilöä työllistävät (5,3).

Puoluejohtajat yrittäjien edessä – Kurvinen: ”Historiallisista syistä tämä porukka epäilee hallituskokoonpanoa”

Puoluejohtajat kommentoivat Yrittäjägallupin lukuja yrittäjistä koostuvan yleisön edessä.

Hallituspuolue keskustan Antti Kurvisen mukaan yrittäjät ovat kriittistä porukkaa, ja tottuneet siihen, että aina pitää mennä eteenpäin.

– Keskustalle yksi suurimpia syitä lähteä mukaan punamultahallitukseen oli se, että pystytään huolehtimaan myös yrittäjäasioista. Historiallisista syistä tämä porukka epäilee hallituskokoonpanoa. Toivon, että mittaatte tätä onnistumista tuloksilla, Kurvinen totesi.

Antti Rinne (SDP) lupaili, että hallitusohjelmaa viedään eteenpäin ja pikku hiljaa ”myös yrittäjille alkaa näkyä hyvää”. Vihreiden Maria Ohisalo totesi hallitusohjelman olevan kunnianhimoinen monessa suhteessa.

– Rakennetaan sellaista Suomea, johon uskaltaa investoida[ – -]. On selvä, että vielä tässä kohtaa, kun hallitus on [budjettiriihessä] tuonut tavoitteen 30 000 työpaikasta, sitä kohti mennään.

Hän mainitsi myös hallituksen kaksi isoa haastetta: globaalin ilmastokriisin ja työllisyyskysymyksen.

Kokoomuksen Kai Mykkänen nauratti yleisöä toteamalla, että ”nyt kuukaudessa Marinin halitus ei ole onnistunut sotkemaan ihan kaikkia asioita”. Yrittäjägallupissa kysyttiin arvioita myös kahdelle edelliselle hallitukselle.

– Kyllä Sipilälle tulee kunniaa antaa, mutta jos kokoomusjohtoinen hallitus, tekisimme paikallisen sopimisen uudistukset, ja lukemat olisivat erilaisia.

Perussuomalaisten Jussi Halla-aho kritisoi Marinin hallitusta siitä, että sen painopiste on liikaa identiteettipolitikassa.

– Esimerkiksi ilmastopolitiikka tai arvokysymykset, niiden käytännön vaikutus on se, että paineet verojen ja maksujen kiristämiselle kasvavat. Se tekee työnteon vastaanottamisesta ja yrittämisestä vähemmän kannustavaa.

Hallitus tavoittelee 75 prosentin työllisyysastetta. Ei hyvältä näytä, ajattelevat yrittäjät gallupin mukaan eri puolilla Suomea.

Yrittäjät eivät usko työllisyyden paranevan hallituksen toimenpiteillä

Työllisyyden edistämisestä yrittäjät antavat hallitukselle keskiarvon 5,61. Tässäkin tyytyväisimpiä ovat yksinyrittäjät (6,05) ja kriittisimpiä yli 10 henkilöä työllistävät (5,1).

Toimialoista tyytyväisimpiä työllisyyden ja yrittäjyyden edistämiseen ovat palvelualojen yrittäjät ja kriittisimpiä teollisuusyrittäjät. Tiedot käyvät ilmi Suomen Yrittäjien Kantar TNS:llä teettämästä kyselystä, johon vastasi 1051 yrittäjää eri puolilta Suomea.

Sipilän hallitukselle paras arvosana

Kantar kysyi arviota myös kahden edellisen – Antti Rinteen ja Juha Sipilän – hallituksen yrittäjyys- ja työllisyystoimista.

Sipilän hallitus sai yrittäjyyden edistämisestä hallituskauden lopulla keskiarvon 7,0 (joulukuu 2018) ja Rinteen hallitus 5,43 (syyskuu 2019). Marinin hallitus sijoittuu siis edeltäjiensä väliin, parannusta Rinteen hallituksesta on 0,3 prosenttiyksikköä.

Työllisyyden edistämisestä Marinin hallitus saa yrittäjiltä arvosanan 5,61, kun Rinteen hallitus sai hieman vähemmän, 5,46. Sipilän hallituksesta tätä ei kysytty.

Yrittäjägallupin toteutti Kantar TNS Oy Suomen Yrittäjien toimeksiannosta. Tiedot kerättiin tammikuun 2020 kahden ensimmäisen viikon aikana.

Riikka Koskenranta

riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi