Kuva: Pixhill
29.6.2023 klo 08:12
Uutinen

Hallitusohjelman kirjaus yllätti ELY-keskukset – Yritysten kehittämisen palvelut lopetetaan

ELY-keskusten myöntämiä yritysten kehittämispalveluja ollaan lakkauttamassa ensi vuonna.

ELY-keskukset ovat tarjonneet pk-yrityksille kehittämispalveluja myöntämällä tukea analyysi-, konsultointi- ja koulutuspalvelujen hankkimiseen palveluntuottajilta. Kehittämispalveluiden kautta pk-yritys on voinut saada jopa 80 prosenttia tukea yrityksensä kehittämiseen. Nyt nämä palvelut ovat kuitenkin loppumassa.

Petteri Orpon hallituksen ohjelmakirjauksen mukaan ”yritysten kehittämispalvelut lakkautetaan vuonna 2024”. Näin ollen tämä vuosi olisi viimeinen, jona ELY-keskusten myöntämiä analyysi-, konsultointi- ja koulutuspalveluja saisi tilata.

Yrittäjämedioiden tietojen mukaan hallitusohjelman kirjaus tuli yllätyksenä ELY-keskusten lisäksi myös työ- ja elinkeinoministeriön virkamiehille.

Suomen Yrittäjien elinkeinopolitiikan johtaja Harri Jaskari hämmästelee ohjelmakirjausta.

− Hallitusohjelmassa korostetaan, että hallitus luo edellytyksiä maailman parhaan startup- ja kasvuekosysteemin kehittymiselle. Samanaikaisesti lopetetaan palvelu, jota on käytetty erityisesti toiminnan uudistamiseen, kasvuun ja kansainvälistymiseen, Jaskari sanoo.

Suomessa on selvitysten mukaan tuhansia yrityksiä, joilla olisi mahdollisuus kasvaa ja kansainvälistyä, mutta jotka ovat syystä ja toisesta päättäneet pysyä kotimarkkinoilla, Jaskari toteaa.

− Nyt pitää mieluummin kehittää yritysten kasvu- ja kansainvälistymispalveluja kuin lopettaa niitä. Odotan mielenkiinnolla elinkeinoministeri Junnilan avauksia teemasta. Yrittäjäjärjestö on mielellään mukana yhteistyökumppanina uusien palvelujen kehittämisessä.

Viime vuonna noin 3 800 pk-yritystä käytti kehittämispalveluja. Pk-yritykset ovat käyttäneet analyysi-, konsultointi- ja koulutuspalveluja erityisesti toiminnan uudistamiseen, uusien markkinoiden kartoittamiseen ja omistajanvaihdosten suunnitteluun. Lisäksi yrityksiä on kiinnostanut markkinoinnin kehittäminen

Tämän hetken tiedon mukaan ELY-keskukset voivat tehdä analyysi-, konsultointi- ja koulutustilauksia tämän vuoden loppuun saakka. Tänä vuonna tehtyjä tilauksia on mahdollista toteuttaa ja maksaa myös ensi vuoden aikana. ELY-keskukset tiedottavat asiasta enemmän elokuussa.

Riski mikroyrityksille

Keski-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Sanna-Mari Jyräkoski näkee hallituksen suunnitelmissa riskin etenkin pienille yrityksille.

– Kuulostaa aika voimakkaalta toimenpiteeltä. Käsitykseni on, että kehittämispalveluiden myöntämisellä on ollut merkitystä etenkin pienille yrityksille. Hyvä puoli tässä käytännössä on ollut, että palvelut on tuotettu monituottajamallilla.

Jyräkosken mukaan nyt olisi tarpeen selvittää, mitä lakkautettavien palveluiden tilalle tulee.

– Erityisesti mikroyritykset tarvitsevat tukea kehittämiseen. Jotakin täytyy saada tilalle. Se voi olla palvelusetelityyppinen.

Keski-Suomessa palaute palveluista on Jyräkosken mukaan ollut positiivista.

– Yritykset ovat saaneet ulkopuolista näkemystä arkeen. Byrokratiasta on toki tullut vuosien mittaan myös kehittävää palautetta. Jos jotain tulee tilalle, byrokratian määrää tulisi vähentää.

Etelä-Karjalan Yrittäjien toimitusjohtajan Pasi Toropaisen mukaan osa alueen yrityksistä on hyötynyt kehittämispalveluiden tarjoamisesta.

– Meidän alueellamme on kuitenkin melko vähän yrityksiä, jotka olisivat käyttäneet palvelua.

Toropainen toivoo, että vastaavien palveluiden tarjoamista jossain vaiheessa jatketaan, ne konseptoidaan nykyistä paremmin.

– Toisaalta on huolestuttavaa, jos mitään korvaavaa ei ole tulossa tilalle. Yrityksissä olisi valtava määrä ulosmittaamatonta potentiaalia.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Mikko Heino
Mikko Heino
Pauli Reinikainen