8.5.2018 klo 10:06
Uutinen

”Haluan maksaa työntekijöideni puolesta työttömyyskassan jäsenmaksun”

Suomen Yrittäjät kannustaa yrityksiä maksamaan henkilöstöetuna työntekijöidensä työttömyyskassamaksut Yleiseen työttömyyskassaan (YTK). ”Moni yrittäjä on tehnyt niin jo aiemmin”, sanoo yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen.

Suomen Yrittäjien mielestä on ensinnäkin tärkeää, että työntekijöiden työttömyysturva on kunnossa. Toiseksi Yrittäjät arvostelee joitakin ammattiliittoja siitä, että ne kytkevät markkinoinnissaan liiton ja työttömyyskassan yhteen.

Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen on yksi niistä työnantajista, joka on tarjonnut henkilöstöetuna YTK-maksun maksamista työntekijöilleen.

– Haluan olla hyvä ja vastuullinen työnanataja ja haluan pitää huolta omasta porukastani hoitamalla työttömyyskassamaksun. Tiedän useita yrittäjiä, jotka ovat tehneet näin jo aiemmin, Mäkynen sanoo.

– Haluan omalla esimerkilläni myös valaista sitä, kuinka suomalaista työttömyysturvaa rahoitetaan. Työttömyyskassan jäsenyys ja liiton jäsenyys ovat kaksi eri asiaa. Erittäin suurella osalla suomalaisista on tästä väärä käsitys.

Mäkysen mukaan aloite työttömyyskassamaksun maksamisesta on tullut yrittäjäkentältä.

Liittojen ja kassojen koplausta

– Haluamme herättää keskustelua siitä, että työttömyyskassa ja ammattiliitto ovat eri asioita eikä niitä pidä perusteetta koplata. Moni liitto kytkee perusteettomalla ja joskus harhaanjohtavalla tavalla työttömyyskassan ja ammattiliiton jäsenyyden puolustaakseen asemaansa, sanoo Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen.

– Ammattiyhdistystoiminta kuuluu vapaaseen yhteiskuntaan, mutta ei ole oikein, että työntekijöille annetaan ymmärtää, että liitto ja kassa kuuluvat yhteen, Pentikäinen toteaa.

Yrittäjät kannustaa sen vuoksi yrittäjiä harkitsemaan nimenomaan liitoista riippumattoman Yleisen työttömyyskassa YTK:n jäsenmaksun maksamista.

– YTK on luotettava ja tehokas kassa, joka ei ole naimisissa ammattiliiton kanssa, Pentikäinen perustelee.

Työmarkkinoita pitää uudistaa

Suomen Yrittäjät pyrkii lisäämään painetta työmarkkinoiden uudistamiselle.

– Monen yrittäjän mitta on täyttynyt sille, miten ay-liike jarruttaa väistämättömiä työmarkkinareformeja ja estää yrittäjiltä ja heidän työntekijöiltään paikallisen sopimisen, Mikael Pentikäinen sanoo.

Tuoreen Yrittäjägallupin (TNS Kantar) mukaan monet yrittäjät ovat valmiita maksamaan YTK:n kassamaksuja. Jopa yli joka viides työnantajayrittäjä sanoo maksavansa varmasti henkilöstönsä puolesta YTK:n maksun. Yli 40 prosenttia maksaa ”ehkä”.

Suomen Yrittäjät on päättänyt maksaa oman henkilökuntansa kassamaksut Yleiseen Työttömyyskassaan.

– Haluamme myös testata, miten tämä toimii, Pentikäinen sanoo.

Työoikeudellisesti työttömyyskassan jäsenmaksun suorittaminen on henkilöstöetu, jossa työnantaja maksaa työntekijöidensä puolesta kassamaksun työttömyyskassaan.

Käytännössä tämä voidaan toteuttaa siten, että työnantaja informoi työntekijöitä mahdollisuudesta liittyä avoimeen työttömyyskassaan ja ilmoittaa maksavansa YTK:n laskun työntekijän puolesta, kun tämä toimittaa kassan jäsenmaksulaskun työnantajalle.

Lue tarkemmat ohjeet työttömyyskassamaksun hoitamisesta täältä

Mikael Pentikäisen blogi

toimitus(at)yrittajat.fi