– Toivon, että saisimme seudulle lisää tuotannollista toimintaa ja yrityksiä. Ne toisivat mukavaa väriä ja elinvoimaa perinteiseen sotilas- ja hallintokaupunkiin, toteaa Hämeen Uusyrityskeskuksen nykyinen puheenjohtaja, Delva Oy:n toimitusjohtaja Jarmo Kastell.
18.1.2023 klo 07:00
Uutinen

Hämeen Uusyrityskeskus: Varttivuosisata uusia yrityksiä ja elinvoimaa luomassa

25 vuoden ikään ehtineen Hämeen Uusyrityskeskus ry:n neuvontapalveluista on saatettu maailmalle tuhansia yrityksiä, joista suuri osa on edelleen elinvoimaisia yrityksiä ja osa vieläpä menestystarinoita.

Vuodesta 1998 neuvontapalvelujen kautta on perustettu 3 500 yritystä ja neuvonta-asiakkaita on käynyt noin 6 000. Lisäksi on yrittäjyyskasvatuksen hengessä kohdattu tuhansia opiskelijoita.
– Merkittävin tehtävämme on synnyttää kannattavia yrityksiä ja sitä kautta elinvoimaa omalle seudulle. Uusyrityskeskusten vaikuttavuustutkimuksen mukaan 80 prosenttia neuvontapalveluja käyttäneistä yrityksiä on edelleen elinvoimainen viiden vuoden kuluttua, kun kaikissa yrityksissä osuus on noin 50 prosenttia. Laatu ja liikeidean toimivuus ovat perustamismääriä ratkaisevammat, painottaa toimitusjohtaja Marko Ahtiainen.

Yli 30 vuotta Suomessa vaikuttanut Uusyrityskeskusten verkosto aloitti Hämeessä toimintansa sopivaan aikaan. 1990-luvun lamavuosista oltiin toivuttu, oltiin eurooppalaisempia ja talouselämä oli vakaalla pohjalla. Jäseneksi saatiin heti mukaan 30 yritystä ja asiantuntijaverkostoon lukuisia neuvonantajia.
– Jos tämä olisi mielletty kunnan elinkeinotoiminnaksi, olisi jäsenten saaminen ollut hankalampaa, kuvailee Hämeen Uusyrityskeskuksen hallituksen ensimmäinen puheenjohtaja (1998–2000) ja kunniapuheenjohtaja Pekka Romo.

Uusyrityskeskuksen jäseninä ja asiantuntijoina on mukana esimerkiksi pankkeja, vakuutusyhtiöitä, tilitoimistoja, asianajotoimistoja ja muita yrityksille palveluja tarjoavia yrityksiä. Myös yhdistyksen hallitus on pyritty kokoamaan asiantuntemukseltaan mahdollisimman monialaiseksi.

” Palvelemme yhteiskuntaa tuottamalla uusia, ammattitaitoisempia ja osaavampia yrittäjiä pitkälle elinkaarelle – yksityisen tehokkuudella.”

Puheenjohtaja Jarmo Eskelinen (2008–2013)

Vuosien varrella hyviä tuloksia aikaansaaneen toiminnan rahoitus ollut välillä vasaran alla. Ensimmäiset reilut 10 vuotta toimittiin public-private-partnership-rahoituksella, missä yritykset, kunta ja valtio toimivat yhdessä. Vuodesta 2014 lähtien ovat toimintaa rahoittaneet Janakkala, Hattula ja Hämeenlinna sekä jäsenyritykset.
– Viimeisin sopimus kuntien ja kaupungin kanssa saatiin tehtyä nelivuotiseksi 2023–2026, joten se istuu paremmin myös paikallisvaalien väliin. Vaihtuva valtuusto ehtii seuraamaan toimintaamme luontevammin. Toteutamme ydintehtäväämme valtaosin tämän rahoituksen piirissä, mutta toivon toki viestikapulan vaihtoa kaikkien yrityspalvelutoimijoiden kesken, jotta seudulla olisi vahva neuvonta- ja palvelutarjonta koko yrityksen elinkaarelle, kertoo vuonna 2022 aloittanut yhdistyksen puheenjohtaja Jarmo Kastell.

”Hämäläinen kansanluonne on ehkä sellainen, että ei uskalleta kysyä neuvoa, mutta uskalletaan kysyä, keneltä kannattaisi kysyä neuvoa.”

– Olli Liusjärvi, hallituksen puheenjohtaja 2014–2017

Hämeen Uusyrityskeskus painottaa yhdeksi tärkeimmäksi toimintansa menestystekijäksi sen, että rahoituspohjasta huolimatta yhdistyksen toiminta on pystytty pitämään itsenäisenä ja saatu aikaan hyvää ilmapiiriä sekä tuloksia ilman politikointia. Se on myös edesauttanut yritysten mukaan lähtemistä jäseneksi, taloudelliseksi tukijaksi ja neuvonantajaksi.
– Asiantuntijaverkostomme useat kymmenet jäsenet ovat tehneet pyyteetöntä ja maksutonta neuvontatyötä, mikä työpanos voitaisiin hinnoitella useamman sadan tuhannen euron arvoiseksi joka vuosi. Jokainen synnytetty yritys ja niiden tarjoama yksittäinen työpaikka voidaan hinnoitella muutamissa satasissa, laskeskelee Marko Ahtiainen.

”On mielenkiintoista huomata, että vuosien saatossa meillä on ollut Olleja ja Kareja riittävästi!”

– Toimitusjohtaja Olli Kari (1998–2019)

Lue Hämeen Uusyrityskeskuksen 25-vuotistarina puheenjohtajien ja yrittäjäasiakkaiden kertomana: