22.4.2020 klo 23:37
Uutinen

Hämeen Yrittäjät: Yrityksissä käynnissä selviytymistaistelu – ei buumi kehittämishankkeista

Kanta-Hämeessä koronarahoituksen on saanut 230 yritystä. Yhteenlaskettu tukisumma on noin 1,9 miljoonaa euroa. Päätöksenteko on hyvässä vauhdissa, mutta tukipaletti on pahasti keskeneräinen.

– Hakuprosessi turhauttaa yrittäjiä. He joutuvat muotoilemaan koronan aiheuttamaa selviytymistaistelua kehittämishankkeiksi tai analyyseiksi. Tästä moskasta on turha osoittaa sormella kuntien virkamiehiä tai ELY:n ja Business Finlandin työntekijöitä. He tekevät töitä poliittisten linjausten mukaisesti, Hämeen Yrittäjien toimitusjohtaja Juha Haukka toteaa.

Yrittäjäjärjestö on tuonut tukien puutteet ja ongelmat esiin päätöksentekijöille jo niiden valmisteluvaiheessa. Nykyisten tukimuotojen rinnalle on esitetty myös vaihtoehtoisia malleja.

– Yritykset tarvitsevat suoraa rahallista tukea selviytyäkseen koronan aiheuttamista vahingoista. Jokaisella on ollut tiedossa, että ELYn ja BF:n tukilogiikka taipuu yritysten akuuttiin talousahdinkoon heikosti. Ei tässä voi olla mitään uutta poliitikoille. Jos pääministeri Marin toteaa, että virheistä opitaan, niin nyt on sen hetki, Haukka kehottaa.

Näin tukea on myönnetty

Hämeessä korona-apua on hakenut reilusti yli tuhat yritystä. Noin viidennes niistä on saanut päätöksen ja ensimmäiset ovat saaneet myös rahat tililleen.

Maakuntaan on tullut eniten tukieuroja ELY:ltä, joka vastaa alle kuuden työntekijän työnantajayritysten tuista. Hämeen ELY oli saanut tiistaihin mennessä 446 hakemusta, yhteensä 14,5 miljoonan euron edestä. Päätöksiä ELY on tehnyt 102 ja niistä 80 on ollut myönteisiä. Tukea on myönnetty yhteensä 1,2 miljoonaa euroa.

Suuremmista yrityksistä vastaava Business Finland on myöntänyt rahoitusta 23 kantahämäläiselle yritykselle yhteensä hieman alle puolen miljoonan euron verran.

Yksinyrittäjille ensimmäiset eurot

Hämeenlinnan kaupungin elinkeinoyhtiö Linnan Kehitys Oy avasi tuen hakemisen viime viikon torstaina yhtiön nettisivujen kautta. Heti ensimmäisenä päivänä yhtiö vastaanotti 180 hakemusta. Ensimmäisen hakuviikon aikana on vastaanotettu 272 hakemusta. Hyväksyttyjä ja maksuun laitettuja hakemuksia oli tiistaiaamuun mennessä 69 kappaletta ja hylättyjä seitsemän.

– Odotimme saavamme paljon hakemuksia heti ensimmäisinä päivinä, sillä asia on ollut pitkään mediassa pinnalla, Linnan Kehityksen yrityspalveluiden tiimipäällikkö Anastasia Kanervisto kertoo.

Kanta-Hämeessä kunnat ovat saaneet vajaat 600 yksinyrittäjien tukihakemusta. Tukea on varattu kaikkiaan 3600 yritykselle, joten huoli rahan riittämisestä ei näytä aiheelliselta. Riihimäen seudulla ja Hattulassa avustusta haetaan perinteisellä lomakkeella. Tämä on tuonut esiin haasteita liitteiden ja allekirjoituksien osalta. Osa yrittäjistä on kokenut allekirjoituksen skannaamisen hankalana.

– Toivomme, että yrittäjällä olisi aikaa täyttää hakemus huolellisesti. Olemme valitettavasti joutuneet pyytämään täydennyksiä hakemukseen. Tyypillisiä puutteita on ollut tarvittavien liitteiden tai allekirjoituksen puuttuminen, toteaa Riihimäen kaupungin elinkeinopäällikkö Juha Liukkonen.

– Yhtenen tavoitteemme on, että apua tarvitsevat saavat avustuksen mahdollisimman nopeasti tilille.

katso myös: Yksinyrittäjätuki Kanta-Hämeessä

Muita kiinnostavia aiheita