16.11.2021 klo 19:00
Uutinen

Hattulan vuoden yrittäjä 2021: Toiminnan jatkuvuuden vahva lenkki

Hattulan vuoden yrittäjäksi 2021 on valittu Hämeen Trukkihuolto Oy:n yrittäjä Ilpo Turkki.

Hämeen Trukkihuolto Oy huoltaa ja korjaa trukkeja sekä erilaisia työkoneita. Lisäksi palveluihin kuuluu uusien sekä käytettyjen trukkien, varaosien ja renkaiden sekä lisälaitteiden myynti. Oma huoltohalli sijaitsee Parolassa, mutta pääsääntöisesti koneiden huolto hoidetaan asiakkaan luona.

Viime vuonna yrityksen liikevaihto kasvoi peräti 40 %. Yrittäjä Ilpo Turkki kertoo, että huoltopalvelun ohella konekauppa ja vuokraus sekä varaosa-, lisälaite- ja tarvikemyynnin osuus kasvaa koko ajan merkittävämmäksi.
– Vuokraus on vahvuutemme, vuokraamme trukkeja lyhyeen ja pidempiaikaiseen käyttöön. Lisäksi toimitamme asiakkaille nopeaan tarpeeseen koneita nopeasti sijais- tai tilapäiskäyttöön, mikäli otamme heidän kalustoaan huoltoon tai korjattavaksi.

Ilpo Turkin yrittäjyys alkoi hänen isänsä Tapion vuonna 2002 perustaman kuljetusyrityksen, Mervi Trans Oy:n pohjalta. Ilpo oli tehnyt trukkialan töitä jo aikaisemminkin ja sai ajatuksen omasta yrityksestä. Halli oli jo olemassa omalla tilalla, joten kohtuullisen pienillä laite-, työkalu- ja autohankinnoilla päästiin alkuun.
– Lunastin isältäni vakaalla pohjalla olevan yrityksen osakekannan ja nimi muutettiin Hämeen Trukkihuolto Oy:ksi vuonna 2014. Trukkihuoltotoiminta aloitettiin ihan nollasta, muistelee Turkki perustamisvaiheita.

Hämeen Trukkihuollon asiakkaita ovat pääasiallisesti teollisuusyritykset. Asiakaskuntaa löytyy hyvin maakunnasta ja muutamassa vuodessa on hankittu kohtalaisen hyvä tunnettavuus. Yrityksessä työskentelee yrittäjän lisäksi hänen veljensä Jukka ja osa-aikaisesti Ilpo Turkin avopuoliso Emilia.
– Uskon, että viime vuosien kehitys tulee jatkumaan. Huoltopalveluissa kapasiteetti on rajatumpi, kun teemme sitä kahden henkilön voimin, mutta konekaupassa voi olla kasvun mahdollisuuksia. Tällä hetkellä käytetyt trukit ovat kysyttyjä, mutta saatavuus on rajallista. Lisäksi uusien koneiden toimitusajat voivat olla tehtailta tällä hetkellä pitkiä.

Varaosapuolella saatavuus ja hintataso eivät toistaiseksi ole tuottaneet ikäviä yllätyksiä. Joidenkin trukkien lisälaitteiden toimitusajat ovat pitkiä, tähän on varauduttu tekemällä tilauksia ennakoiden ja menekkiodotuksiin perustuen.

Nimellä löydetään, maineella opitaan tuntemaan

Huollettavia trukkeja on laaja skaala pienistä käsikäyttöisistä nostimista isoihin ulkona ajettaviin trukkeihin. Turkki kertoo, että kaiken kokoisten ja käyttövoimaisten laitteiden kanssa pystytään operoimaan. Kokemuksesta on oppinut pitkälle päättelemään ja paikallistamaan vikakysymyksiä. Erityiskysymyksissä, esimerkiksi elektroniikka-asioissa, tarvittaessa operoidaan maahantuojien huollon kanssa.
– Tärkeintä on, että koneet toimivat ja asiakkaiden työt eivät keskeydy. Pyrimme hoitamaan kaikki huoltoihin, sijaiskoneisiin ja kuljetuksiin liittyvät asiat mahdollisimman vähän asiakasta vaivaten. Nopea reagointi luo luonnollisesti asiakastyytyväisyyttä.

Ilpo Turkki ei sinänsä halua puhua kilpailutilanteesta vaan kollegoista, kun saman alan yrityksiä löytyy omalta seudultakin. Asiakkaat ja palveluntarjoajat tuntevat hyvin toisensa, eikä siltä osin markkinointia tarvitse suuremmin tehdä.
– Yrityksen nimi on toki valittu niillä perustein, jotta löydymme helposti myös verkosta. Kun laittaa Häme ja trukkihuolto hakusanoiksi, niin palvelumme löytyy, kertoo Turkki.

Omalla, jo useamman sukupolven asuttamalla kotitilalla ja hallissa on hyvä yrittää. Näin on helppo järjestää myös aikaa omalle perheelle ja lasten harrastuksiin. Kotipaikalla saa työskennellä rauhassa, sijainti on hyvä ja yrityksen toimintaa on helppo organisoida. Pullat näyttävät olevan hyvin uunissa.
– Yrittäjyys on maistunut hyvältä enkä kovin helposti luopuisi siitä. Puolisoltani ja vanhemmiltani sain tärkeän tuen ja kannustuksen trukkihuoltoyrityksen aloittamiseen, lisäksi veljeni Jukka on erittäin hyvä asentaja, jollaista aina tarvitaan. Kyllä tämä on minun juttuni, kiittelee ja vakuuttelee Ilpo Turkki.

FAKTAA

Hämeen Trukkihuolto Oy
Kotipaikka: Hattula
Perustettu: 2014
Yrittäjä: Ilpo Turkki
Toimiala: Trukkihuolto ja konekauppa
Liikevaihto: 1,55 m€ (02/2021)
Työntekijöitä: 2 + 1 osa-aikainen