4.10.2021 klo 12:35
Uutinen

Helsingin yliopisto tukee yrittäjyysohjelmansa mielenkiintoisia startup-yrityksiä alkuvaiheen sijoituksilla

Helsinkin yliopiston HELSEED-ohjelma on Avoimen yliopiston kautta tarjolla kaikille, mutta liiketoimintasuunnitelman jättämisen edellytys on yksi yliopiston opiskelija tiimissä.

Helsingin yliopisto vahvistaa opiskelijoiden HELSEED-yrittäjyysohjelmaa siirtämällä sijoitusvaroistaan 1,5 miljoonaa euroa ohjelmaa tukevaan lahjoitusrahastoon. Rahastosta tehdään alkuvaiheen sijoituksia ohjelman kautta löytyneisiin mielenkiintoisiin startup-yrityksiin. Ohjelma on avoin kaikille toimialoille, ja poikkitieteellisyys on toivottavaa.

Edellisen vuoden ensimmäisessä ohjelmasta kaksi yritystä on saanut rahoitusta ja kolmas on neuvotteluiden loppuvaiheessa. Toinen yritys on lääketieteen alalta ja toinen on kahden lääketieteenopiskelijan yritys, joka kehittää viherkasvialustoja.

– Meillä ei ole fokusta ohjelmaan osallistuvien yritysten suhteen. Mitään ei ole suljettu pois, Kurssin akateemisena opettajana toimiva yliopiston sijoitusjohtaja, dosentti Anders Ekholm sanoo.

Ohjelma etenee niin, että osallistujat jättävät lokakuun loppuun mennessä kirjallisen liiketoimintasuunnitelman, jonka jälkeen raati arvioi niitä. Loppuvuodesta vaihteessa osa tiimeistä kutsutaan esittelyyn, eli pitching-tilaisuuteen. Heistä osa kutsutaan sijoitusneuvotteluihin.

Ensimmäisellä kierroksella sijoitukset tehtiin ensimmäisellä vuosineljänneksellä.

Useilla yliopistoilla on yrittäjyyskoulutusta, mutta HELSEED-ohjelman erikoisuus on mahdollisuus rahoitukseen.

Rahoituksen mahdollisuus tekee koulutuksesta enemmän todellista. Opiskelija, joka ei ole ollut startup-yrittäjyyden kanssa tekemisissä, voi olla puolen vuoden kuluttua yrityksen osakas. Tämä on hyvin konkreettinen polku, Ekholm sanoo

1,5 miljoonaa euroa tukemaan ohjelman toteutusta

HELSEED-ohjelmaan perustuvasta yrittäjyyskurssista tulee osa Avoimen yliopiston tarjontaa, ja akateeminen kurssi on osallistujille maksuton. Itse ohjelmaan voi Ekholmin mukaan osallistua kuka vaan, mutta liiketoimintasuunnitelman jättämisen ehto on se, että tiimissä on yksi Helsingin yliopiston perus- tai jatko-opiskelija.

Helsingin yliopiston rahastot sai keväällä 2021 Tradeka-säätiöltä HELSEED-lahjoitusrahaston alkupääoman 50 000 euroa. Tämä alkupääoma on sijoitettu vuoden 2020 HELSEED-ohjelman kautta löytyneisiin lupaaviin startup-yrityksiin.

Nyt Helsingin yliopisto siirtää lahjoitusrahastoon 1,5 miljoonaa euroa sijoitusvarojaan tukemaan ohjelman toteutusta. Uusi pääoma turvaa ohjelman toteutuksen ja mahdollistaa toiminnan merkittävän kehittämisen.

– Uskomme, että yhä useampi opiskelijoistamme toimii jatkossa yrittäjänä ainakin jossain uransa vaiheessa. Haluammekin siksi tarjota kaikille opiskelijoille mahdollisuuden tutustua yrittäjyyteen ohjatusti, Helsingin yliopiston rehtori Sari Lindblom sanoo.

Toimitus

toimitus (at) yrittajat.fi

Kuva Getty Images