28.5.2021 klo 16:10
Uutinen

Helsingin Yrittäjät: Helsingin keskustan elävöittämiseen tarvitaan toimenpidesuunnitelma – ydinkeskustan elinvoimaluku laskenut

Elävät Kaupunkikeskustat -yhdistys julkisti tänään kaupunkikeskustojen tuoreet elinvoimaluvut. Helsingin ydinkeskustan elinvoimaluku on laskenut ja tyhjät liiketilat lisääntyneet. Helsingin Yrittäjät pitää välttämättömänä, että keskustan elinvoimaisuuden palauttamiseksi laaditaan yhteistyönä toimenpidesuunnitelma.

Kaupunkikeskustojen uusimmassa elinvoimaluvussa näkyvät koronan vaikutukset keskustoihin, joiden elinvoima laski lähes kaikkialla maassa. Koronan vaikutukset ovat näkyneet erityisesti Helsingin keskustassa lisääntyneen etätyön ja vähentyneen matkailun, tapahtumien ja palveluiden käytön myötä. Helsingin ydinkeskustan elinvoimaluku laskenut vuodesta 2018 alkaen. Uusin luku on 2,47, kun se vielä 2018 oli 2,94.

Helsingin ydinkeskustan alueella toimivien kauppojen ja ravintoloiden osuus kaikista liiketiloista on laskenut 58,1 prosenttiin (65,2 % vuonna 2018). Ravintoloiden osuus lauantaisin palvelevista liikkeistä on kasvanut, mikä on yleinen trendi kaupunkikeskustoissa.

Helsingin ydinalueilla myös tyhjien liiketilojen osuus on kasvanut 8,1 prosenttiin (5,2 % vuonna 2018). Myös ydinkeskustan tiiviysluku on laskenut 7,67 prosenttiin (8,47 vuonna 2018).

Keskustan elävöittämiseen tarvitaan toimenpidesuunnitelma

Helsingin ydinkeskustan uudet elinvoimatiedot vahvistavat huolta keskustan vetovoimaisuuden säilymisestä markkinoiden muuttuessa. Helsingille on alkuvuonna vahvistettu Keskustavisio täydentävine suunnitelmineen tavoitteena kehittää keskustan maankäytön ja liikenteen suunnittelua pidemmällä aikavälillä.

Helsingin Yrittäjät pitää välttämättömänä laatia myös konkreettinen toimenpidesuunnitelma keskustan elinvoimaisuuden palauttamiseksi mahdollisimman nopeasti koronarajoitusten purkamisen edetessä. Suunnitelma mitattavine tavoitteineen toimii työkaluna keskustan vetovoiman ja elinvoiman kasvattamisessa.

Toimenpidesuunnitelma on tarkoituksenmukaista laatia kaupungin ja keskustayritysten keskeisten edustajien kuten yrittäjäjärjestön, kauppakamarin, keskustayhdistyksen ja kiinteistönomistajien yhteistyönä. Helsingin keskustan elinvoimaisuuden lisääminen edellyttää eri osapuolten yhteisiä ponnisteluja.


Lisätiedot:

Elävät Kaupunkikeskustat ry / elinvoimalaskenta, https://www.kaupunkikeskustat.fi/

toimitusjohtaja Tiina Oksala, Helsingin Yrittäjät
p. 040 548 1104, tiina.oksala(at)yrittajat.fi

Kuva: AdobeStock