11.4.2018 klo 22:03
Uutinen

Henkilöperusteista irtisanomista helpotetaan – mitä muita yritysten asioita hallitus päätti?

Hallituksen kehysriihestä tuli yrittäjille monta tärkeää uutista: henkilöperusteista irtisanomista pienissä yrityksissä helpotetaan ja yrittäjien perheenjäsenten työttömyysturvaa parannetaan hieman. Osakeyhtiön perustamispääomasta luovutaan. Työaikalain uudistus ja paikallinen sopiminen sen sijaan ei edennyt.

Henkilöperusteista irtisanomista aiotaan helpottaa alle 20 hengen yrityksissä. Hallituksen kehysriihen tiedotustilaisuudessa ei vielä ollut mitään yksityiskohtaisia esimerkkejä kerrottavaksi, että mitkä voivat olla tämän yksilöllisen irtisanomisen perusteita.

– Tämä on merkittävä työmarkkinauudistus ja sillä on suuri työllisyysvaikutus, mutta uusien työpaikkojen määrää on tässä vaiheessa mahdotonta arvioida, toteaa Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen.

– Pienen yrityksen kannalta jokainen rekrytointi on suuri riski, ja yrittäjä pelkää palkkaavansa väärin. Toivottavasti yritykset uskaltavat palkata jatkossa enemmän, Mikael Pentikäinen sanoo.

– Asian käsittely menee työryhmään ja toivotaan, että hallitus edistää sitä määrätietoisesti. Työryhmässä on riskinsä, siellä on hautaamisen mestarit hommissa, Pentikäinen miettii.

Syksyllä 2017 tehdyn Yrittäjägallupin mukaan kolme neljästä yrittäjästä arvioi, että henkilöperusteisen irtisanomisen helpottuminen mikroyrityksille kannustaisi palkkaamaan lisää työntekijöitä. Tutkimuksen teki Kantar TNS.

Pettymys: paikallinen sopiminen ei edennyt

Suomen Yrittäjille oli pettymys, että työaikalain uudistus ja siihen liittyvä paikallinen sopiminen ei edennyt. Järjestäytymättömät yritykset ovat epätasa-arvoisessa asemassa.

– Hallitus antoi kiky-sopimuksessa avaimet työmarkkinapomojen taskuun eikä saanut niitä sieltä pois, toimitusjohtaja Pentikäinen luonnehtii.

– Tämä on onneton asia pienten yritysten näkökulmasta. Tämän vaalikauden aikana työaikalain uudistus ei enää etene, Pentikäinen toteaa.

Työaikalain uudistaminen on tärkeää yritysten kilpailukyvyn ja työllisyyden vuoksi. Tuoreen Yrittäjägallupin (Kantar TNS 2-3/18) mukaan pienistä ja keskisuurista yrityksistä 59 prosenttia sanoo työllistävänsä enemmän, jos ne voisivat sopia enemmän paikallisesti työajoista.

Yrittäjän perheenjäsenen asemaa parannetaan hieman

Hallitus aikoo parantaa yrittäjän ei-omistavan perheenjäsenen työttömyysturvaa. Sosiaali- ja terveysministeriön tiedotteessa lukee näin:

”Hallitus edistää yrittäjien perheenjäsenten ansioperusteisen työttömyysturvaoikeuden toteutumista muuttamalla työttömyyskassan jäsenyyttä koskevia säännöksiä niin, että itsensä virheellisesti palkansaajakassassa vakuuttanut työttömyysturvalain mukainen yrittäjän perheenjäsen voi takautuvasti siirtää jäsenyyden yrittäjiä vakuuttavaan työttömyyskassaan.”

– Tämä on hallituksen esittämässä muodossa kovin pieni uudistus. Iso ongelma jää valitettavasti edelleen korjaamatta, Pentikäinen sanoo.

Suomen Yrittäjät vaatii edelleen, että yrittäjän käsite tulee muuttaa työttömyysturvassa vastaamaan yrittäjän eläkelain määritelmää.

Normien ja sääntelyn purussa hallitus teki Pentikäisen mukaan hyviä päätöksiä. Osayhtiön perustamispääoman vaatimuksesta luovutaan kokonaan. Nykyään tuo vaadittu perustamispääoma on 2500 euroa.

– Tämä kannustaa yksinyrittäjiä ja yrittäjäksi alkamista suunnittelevia perustamaan osakeyhtiöitä, Pentikäinen iloitsee.

– Samoin sakon muuntorangaistuksen palauttaminen näpistykseen syyllistyville on hyvä asia, Pentikäinen toteaa.

Jari Lammassaari

jari.lammassaari(at)yrittajat.fi