Vuoden yksinyrittäjä Henna Viikilä
Henna Viikilä kasvattaa hevosia yksinyrittäjänä.
26.10.2022 klo 08:03
Uutinen

Henna Viikilä oli pienenä heppatyttö, joka näki tulevaisuuteensa – Nyt hän ahkeroi yksinyrittäjänä 23 hevosen tilalla

Henna Viikilä valittiin viime viikonlopun Valtakunnallisilla yrittäjäpäivillä vuoden yksinyrittäjäksi. Viikilä on vieraana uusimmassa Yrittäjän podcastin jaksossa.

Yrittäjän podcastin uusimmassa jaksossa syvennytään hevostilallisen työhön. Yksinyrittäjiä Henna Viikilä kertoo, miten hevoset voivat olla apuna erityislasten sosiaalisten taitojen kehittämisessä.

Viikilän kymmenen hehtaarin kokoisella tilalla on 23 hevosta. Yksinyrittäjän hoidossa olevaksi tilaksi se on Suomen mittakaavassa iso. Viikilä on kuitenkin valinnut yksinyrittäjyyden parhaaksi tavaksi toimia. Hän pyörittää yritystään toiminimellä.

”Saan kehittää toimintaa itse ja luoda siitä omanlaisen ja oman näköisen kokonaisuuden. Se yksinyrittäjyydessä on parasta.”

Henna Viikilä, vuoden yksinyrittäjä

Viikilä kertoo podcastissa, miten vakuuttunut oli jo lapsena siitä, että haluaa tehdä töitä hevosten parissa. Hänelle on ollut tärkeää etenkin hevosten kouluttaminen.

– Saan kehittää toimintaa itse ja luoda siitä omanlaisen ja oman näköisen kokonaisuuden. Se yksinyrittäjyydessä on parasta. Tämä tuntuu omalta jutulta, Viikilä kertoo.

Päivät ovat täynnä tekemistä. Viikilä hoitaa hevostilaa yhdessä miehensä kanssa. Vaikka työntekijöitä ei ole, tilalla on välillä apulaisia kuten oppilaitoksista tulevia työharjoittelijoita. Moni nuori tulee innolla opettelemaan alaa, jos mahdollisuus siihen aukeaa. Viikilä on huomannut, että moni nuori haluaa niin ikään perustaa oman tilan.

– Kiinnostuneista nuorista ei ole todellakaan puutetta. Työharjoittelijoita tulee lähialueilta ja joskus Ypäjältä asti. Osa opiskelee esimerkiksi eläinhoitoalaa.

Kuuntele podcastista, miten Viikilä huolehtii omasta jaksamisestaan.

Sosiaalisia taitoja hevosen avulla

Viikilä vetää ratsastustunteja ryhmille ja yksityisasiakkaille, kouluttaa hevosia ja vetää sosiaalipedagogista hevostoimintaa, joissa hevosilla on erityisen tärkeä merkitys. Toiminnan tarkoituksena on ehkäistä erityisnuorten syrjäytymistä.

– Ideana on toimia yhdessä hevosten kanssa joko pienryhmissä tai yksilöasiakkaille. Pääsääntöisesti asiakkaat ovat lapsia tai nuoria. Joitakin aikuisiakin käy. Pääsääntöisesti opettelemme käytännön asioita kuten ruokintaa, läheskään aina ei ratsasteta, Viikilä kertoo.

Kuuntele podcastista, millaista hyötyä nuoret saavat toimiessaan hevosen kanssa ja miten Viikilä valitsee hevoset, joilla on paras vaikutus lapsiin. Podcastin loppupuolella Viikilä paljastaa, millä perusteella hevoset nimetään. Kuuntele podcast-jakso Spotifysta tai Suplasta!

Pauli Reinikainen