27.1.2024 klo 20:23
Uutinen

Henna Virkkunen: Pk-yritysten byrokratiaa karsittava

Keski-Suomen Yrittäjäjuhlassa puhunut europarlamentaarikko Henna Virkkunen vaatii yritysvaikutusten arviointia pakolliseksi osaksi EU-lainsäädäntöä.

-Euroopan kilpailukyvyn vahvistamiseksi turhaa byrokratiaa ja päällekkäisyyksiä on karsittava. Yli puolet EU-alueen pk-yrityksistä raportoi hallinnollisen taakan ja raskaan sääntelyn isoimmaksi haasteekseen. Mitään EU-lainsäädäntöä ei saisi jatkossa esittää, ennen kuin sen vaikutukset pk-yrityksiin on arvioitu erityisellä SME-testillä, Virkkunen sanoo.

Hän muistuttaa että vaikka Euroopan unionin yrityksistä 99 % on pk-yrityksiä, lainsäädännöt valmistellaan usein isoja pörssiyrityksiä ajatellen. EU-komission omien arvioiden mukaan suuryrityksille EU-normin toteuttamisen kustannus on 1 euro per työntekijä, mutta pienyritykselle 10 euroa per työntekijä.

-Hallinnollinen taakka on liian suuri. Sitä on lähdettävä purkamaan, ja annettava yrityksille vapautta toimia.

Juhlan avannut Keski-Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jari-Pekka Koponen on hyvin huolissaan vastakkainasettelusta työntekijöiden ja yrittäjien välillä. Isoimpana asiana Koponen on ihmetellyt vuosikymmenten ajan, että kaikista muista asioista yrittäjä pystyy sopimaan, mutta paikallisesti joustamattomat työntekijäsopimukset neuvotellaan ihan jossain muualla.

-Pienissä ja keskisuurissa yrityksissä on Suomen parhaat työpaikat, joihin harmillisesti heijastuu ikävä ay-toiminnan ilmapiiri.

Suomen Yrittäjien ja SMEunitedin puheenjohtaja Petri Salminen jatkoi puheessaan samasta teemasta.

-Yrittäjät tietävät, että motivoitunut ja hyvinvoiva henkilöstö on elinehto yrityksille. On siis absurdia väittää tai uskotella, että yrittäjät alkaisivat lainsäädännön maltillisen järkeistämisen myötä sanelemaan ehtoja tai vaatimuksia työpaikoilla. Suurin muutos tapahtuisi siinä, että jo nyt tutkitusti hyvistä työoloista vastuuta kantavissa yrityksissä olisi helpompi rekrytoida uusia ihmisiä. Minusta kuulostaa voittavalta ratkaisulta kaikille.

Koko Euroopan kattavan pk-yritysten edunvalvontajärjestön aitiopaikalta Salminen kannustaa suomalaisia yrittäjiä tutkailemaan markkinoita terveellä itsetunnolla.

-Kansainväliset markkinat ovat suomalaisillekin yrityksille täysin saavutettavissa. Jos jotain olen Eurooppaa kiertäessäni huomannut, niin sen ettei meillä suomalaisilla yrittäjille ole mitään hävettävää toiminnassamme tai tehokkuudessamme. Päinvastoin. Kannustan siis avoimesti meitä yrittäjiä tarkastelemaan myös Suomen rajojen ulkopuolella tarjolla olevia liiketoimintamahdollisuuksia.

Lauantaina 27.1. järjestetty Keski-Suomen Yrittäjäjuhla kokosi elinvoimaisessa Energy & Shine -hengessä lähes 1400 yrittäjää ja yrittäjien ystävää juhlistamaan yrittäjiä, yrittäjyyttä ja Keski-Suomea.