Kirsi Suhonen ja Niina Autti kehittävät luontaistuotteita eläimille. Keskellä hevonen Lavilan Laura. (Kuva: Saija Aalto)
18.4.2023 klo 07:00
Uutinen

Hevosharrastajat etsivät turhaan mieleisiään eläintenhoitotuotteita markkinoilta – Ratkaisu oli perustaa yritys ja tehdä sellaisia itse 

Niina Autti ja Kirsi Suhonen valmistavat luonnonmukaisia eläintenhoitotuotteita kotimaisista raaka-aineista. Uusin keksintö on pihkalaastari, josta on hyötyä varsinkin hevosten hoidossa.

Markkinoilla ei ollut juuri sellaista tuotetta, jota paimiolaiset Niina Autti ja Kirsi Suhonen olisivat tarvinneet. Ystävykset ovat aktiivisia hevos- ja koiraharrastajia. Muutama vuosi sitten he etsivät eläimilleen luonnonmukaisia hoitotuotteita, jotka olisivat suomalaista alkuperää.

– Emme löytäneet kotimaisista raaka-aineista tehtyä, luonnonmukaista ja lähellä tuotettua tuotetta, Autti kertoo.

Suhonen on ammatiltaan urheiluhieroja sekä luontaistuotekauppias, Autti luontaistuote- ja kukkakauppias sekä puutarhuri.

Vuonna 2019 he perustivat eläimille luontaistuotteita kehittävän yrityksen nimeltä FinnTar Oy. He aloittivat yrityksensä eläinten ihonhoitoon tarkoitetulla kolmen luontaistuotteen sarjalla, jonka vastaanotto oli erinomainen.

Tuote syntyy käytännön tarpeesta

Suhosella tai Autilla ei ole kosmetiikka-alan taustaa, joten he ostavat kaikki palvelut, joita tarvitsevat tuotteiden kehittämiseen. 

– Koko reseptiikkamme on alansa ammattilaisten tekemää. Jokainen tuote on saanut alkunsa niin, että meillä on ollut siihen tarve ja idea, ja sitten olemme lähteneet rakentamaan sitä tiimin kanssa, Autti kertoo.

Kaikki FinnTarin tuotteet on tehty mahdollisimman pitkälle kotimaisista raaka-aineista.

– Luomupohjaiset öljyt, mehiläisvaha ja hunaja ovat lähiviljelijöiden, metsämikrobit tulevat Lohjalta. Pihka kerätään käsin eettisesti Lapista, Autti kertoo.

Hevonen on hankala hoidettava

Huhtikuussa Autti ja Suhonen lanseerasivat uuden tuotteen, pihkalaastarin. Kyseessä on eläimen haavan tai nirhauman päälle suihkutettava aerosoli, josta muodostuu ihovauriota suojaava, pihkainen kalvo. 

– Pihkalla on parantava vaikutus. Se tappaa bakteerit ja sienet, eikä haavaa tarvitse erikseen suojata millään taitoksella, vaan laastari pitää sen puhtaana, Suhonen kuvailee.

Autin mukaan tämänkin tuotteen idea lähti omasta tarpeesta. Hän arvioi, että se on hyödyksi varsinkin hevosten saamien haavojen hoidossa.

– Hevonen pakenevana laumaeläimenä voi olla joskus haasteellinen hoidettava, ja haavat voivat olla joskus vaikeasti sidottavia.

Suhonen kertoo, että yrityksen tuotevalikoimassa on ollut jo pitkään pihkaliuos, mutta se haluttiin saada markkinoille uudella tavalla ja nimellä. Kehitystyössä meni noin vuosi. Pihkalaastarissa on vain neljää raaka-ainetta: pihkaa, siankärsämöä, alkoholiuutetta ja glyseriiniä. Mahdollisimman yksinkertaisiin ainesosaluetteloihin on pyritty kaikissa FinnTarin tuotteissa. Syksyllä pihkalaastari tuodaan myös ihmisten kosmetiikkamarkkinoille. Tulevaisuudessa pihkalaastarille on tarkoitus saada vielä lääkinnällisen laitteen CE-merkki. 

Tähän mennessä käyttäjäkokemukset ovat olleet positiivisia. Hevoset sietävät pihkaa hyvin, ja koirille puolestaan pihkalaastarista on apua esimerkiksi punkin puremissa tai hot spotiksi kutsutussa akuutissa kosteassa ihottumassa. 

– Uskon, että pihkalaastari tulee olemaan eläinpuolen ykköstuote, Suhonen povaa.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Kaisu Puranen