21.11.2019 klo 06:00
Uutinen

Hevosyrittäjä Maria ja tapahtumatekniikan tuottaja Eetu muuttivat tahoillaan Lappiin ja tekivät omista harrastuksistaan työn – ”Ei kaduta yhtään, että lähdin tänne toteuttamaan unelmaani”

Kun kamat on kasattu, Lappiin muutettu ja muutama vuosi siellä jo asuttu, on aika tehdä omista unelmista totta: perustaa ihka oma yritys omasta harrastuksesta. Miten kaikki alkaa, kuinka päästä vauhtiin ja entäpä sitten, kun yritystoiminta on jo mallillaan? Tänään kaksi Lapin Yrittäjien jäsentä kertoo omat tarinansa.

Tuoreeksi Lapin Yrittäjien jäseneksi liittynyt Maria Paso, Polaris Point Horses Ky:n toimitusjohtaja, on hullaantunut hevosista. Hevosrakkaus on näkynyt Pason elämässä pitkään – aina lapsuuden hevosharrastuksista nykyisen nykyhevosyrityksen perustamiseen asti.

-Ratsastus on ollut harrastukseni ihan pikkutytöstä asti, se ei ole missään vaiheessa katkennut. Myöhemmin suuntasin opintoni hevosalaan, minkä jälkeen olenkin pitänyt ratsastustunteja esimerkiksi Irlannissa ja Belgiassa. Ulkomailla vietetyn ajan jälkeen päätin, että olen nähnyt tarpeeksi muualla ja suuntaan sinne, minne oikeasti haluan, eli Saariselälle Lappiin. Neljän vuoden täällä asumisen jälkeen oli aika aloittaa oma yritystoiminta, Paso kertaa.

Pason tila pystytettiin Ivalon ja Saariselän puoleen väliin. Vaikka turismi on Pason pääasiallinen leipätyö, oli hänelle alusta asti selvää, että hän haluaa tuoda paikallisille asukkaille uuden harrastusmahdollisuuden heidän lähelleen. Se oli itseasiassa koko homman perinpohjainen tarkoitus.

-Onneksi toimintani on päätynyt paikallisten silmiin ja korviin hyvin, sillä sitä minä alun perin tavoittelin. Olen todella positiivisesti yllättynyt, miten hyvin toimintani on otettu vastaan. Ilmapiiri on ollut todella positiivinen uusille yrittäjille; vieläkin häkellyn siitä, miten tervetullutta vastaanotto on, Paso iloitsee.

Lappiin muuttaminen ei ollut ainoastaan oiva tilaisuus tarttua hevosyrittäjyyteen, vaan myös päästä keskelle luontoa – yhtä Pason lempipaikkaa. Muutto Napapiirin yläpuolelle oli kutkuttavan jännittävä, ja se tosiaankin kannatti – se yhdisti kaikki Pason intohimot, ja yritystoimintakin on lähtenyt laukalla vauhtiin.

-Yritykseni sai hyvin tuulta alleen, ja tällä hetkellä suunnitteilla onkin jo ensi kesän suunnitelmat. Haluan pystyä omalla yritystoiminnallani vaikuttamaan Lapin ympärivuotiseen matkailuun positiivisesti. Lisäksi kannattaa ehdottomasti liittyä Lapin Yrittäjiin, sellaisesta isosta yhteisöstä saa juuri niitä matalan kynnyksen apuja sekä neuvoja. Eli lisäyksenä edelliseen – ei kaduta yhtään, että lähdin tänne toteuttamaan unelmaani, Paso jatkaa.

Karvaisten työkavereiden ehdoilla

Paso viettää hevosten kanssa aikaa päivästä toiseen ja viikosta seuraavaan. Joku voisi kuvitella, että ajan kanssa alkaa kyllästyttämään, mutta Pasolla tilanne on toinen: yrittäjänä hän saa tehdä päivästä toiseen työtä, joka jaksaa innostaa kerta toisensa jälkeen.

-Usein kaikki eläimiin liittyvä yritystoiminta on ikään kuin elämäntapa. Hevoset ovat iso osa elämääni ja arkeani, ja haluan jatkuvasti tietää ja oppia niistä lisää, Paso toteaa.

Vaikka oma työ olisi miten mukaansatempaavaa, täytyy sen vastapainoksi pitää vapaapäiviä. Tähän kannustaa myös Lapin Yrittäjät, joka järjestää jäsenilleen hyvinvointiin liittyviä koulutuksia. Pason tapauksessa oman hyvän olon lisäksi täytyy varmistaa lisäksi karvaisten työkavereiden olotila.

-Koko homma perustuu siihen, että kaikilla viidellä suomenhevosellani on hyvä olla. Myös hevosilla täytyy olla säännöllisesti vapaapäiviä, jotta ne eivät stressaannu. Haluan muutenkin pitää tallini pienenä, jotta jokaisella hevosella on erinomaiset elinolosuhteet. Tämä on hyväksi myös asiakkaalle, sillä pienissä ryhmissä ratsastus ja oppiminen on intensiivisempää – kokemuksesta voi saada enemmän irti, Paso sanoo.

Paso kannustaa kaikkia yrittäjyydestä kiinnostuneita suunnittelemaan toimintamallin valmiiksi, ja sitten vaan lähtemään idean kanssa liikkeelle. Kaiken perusta on kuitenkin intohimo omaa alaansa kohtaan.

-Jos omasta harrastuksesta työn tekeminen kiinnostaa, kannattaa rohkeasti lähteä jalostamaan ideaa jonkun asiaan täysin perehtymättömän kanssa. Kun tiivis timantti on luotu, sitten vaan lähtee liikkeelle, Paso vinkkaa.

-Usein kaikki eläimiin liittyvä yritystoiminta on ikään kuin elämäntapa. Hevoset ovat iso osa elämääni ja arkeani, ja haluan jatkuvasti tietää ja oppia niistä lisää, Lapin Yrittäjiin kuuluvan Polaris Point Horses Ky:n toimitusjohtaja Maria Paso nauraa.

Kitaransoittajasta äänentoiston ammattilaiseksi

Lapin Yrittäjiin jo yrittäjäuransa alkutaipaleella liittynyt Eetu Suominen on toiminut yrittäjänä vähän yli kymmenen vuotta, viimeiset kuusi vuotta esitystekniikkaa, tapahtumatekniikkaa sekä av-asennuksia tuottavassa Northern Sound Oy:ssä. Kipinä yrittämiseen syttyi puoliksi itsestä riippumattomista asioista ja puoliksi omasta uteliaisuudesta.

-Muutimme Lappiin 15 vuotta sitten. Vuoden koti-isänä olon jälkeen työskentelin Inarin kunnalle määräaikaisessa työsuhteessa, jossa kävin paljon äänentoistoasioita läpi. Kun työsuhteeni sitten loppui, silloinen esimieheni kehotti minua aloittamaan yrittäjänä. Siitä se idea alkoi pikkuhiljaa itää, vaikka yrittäjäperheen kasvattina en aluksi ollut kokenut yrittämistä lainkaan omana juttuna. Halusin kuitenkin tehdä tätä työtä elääkseni eikä siinä tilanteessa muu kuin yrittäjyys ollut vaihtoehto, Suominen muistelee.

Musiikkiala on ollut Suomiselle kutsumusjuttu koko elämän – nuorempana häntä voitiin pitää jopa lapsi-ihmeenä kitaransoittotaitojensa vuoksi. Vanhemmalla iällä Suominen suoritti kursseja aihepiirin tiimoilta.

-Olen kova musiikkidiggari, ja ääniasiat ovat aina olleet mielenkiinnon kohteenani. Olen hyvin kriittinen sen suhteen, miltä musiikki kuulostaa. Niinpä sitten halusin päästä vaikuttamaan siihen ihan itse, Suominen naurahtaa.

Suomisen yritystoiminta käynnistyi hitaasti mutta varmasti. Palo omaa unelmaa kohtaan oli kuitenkin niin suuri, että kaikista haasteista selvittiin kunnialla. Nykyään Northern Soundin liekki onkin syttynyt todelliseen kukoistukseensa: yrityksellä on toimipiste Ivalossa, Rovaniemellä sekä Kajaanissa ja toiminta on valtakunnallista.

-Aluksi yllätyin siitä, kuinka kilpailtu alani on. Opin heti, että asiakasta ei saa koskaan pitää itsestäänselvyytenä. Lisäksi yllätyin siitä, kuinka paljon kaiken ylläpitoon todellisuudessa menee rahaa. Meni hetki päästä jaloilleen, mutta suunnitelmallisuus auttoi. Nyt jo yritystoiminnan pyöriessä mallikkaasti toivon, että työntekijän palkkaaminen helpottuisi, Suominen toivoo.

-Yrittäminen oman intohimon parissa on kuitenkin todella antoisaa. Yrittäjänä pystyn aikatauluttamaan vapaammin oman elämäni, en ole sidottu aamu yhdeksästä ilta viiteen -elämäntyyliin. En ikinä vaihtaisi yrittäjyyttä pois, Suominen jatkaa.

Vapaalla radio menee puhekanavalle

Vaikka omasta intohimosta työn tekeminen on antanut Suomiselle valtavasti ja jaksaa pitää hänen mielenkiintonsa yllä, on se myös muuttanut hänen suhtautumistaan musiikkia kohtaan. Suominen toteaakin, että hän laittaa nykyään jopa radiosta mieluummin soimaan puhetta kuin musiikkia.

-Vaikka nuorempana vietinkin lähes kaiken aikani musiikin parissa, nykyään en vapaa-ajallani kuuntele lähes lainkaan musiikkia. En enää pysty katsomaan musiikkikeikkoja telkkarista, sillä lähden joka kerta ajattelemaan lavajärjestelyjä työni kannalta – se taitaa olla tämän alan ammattitauti.

Suomisen muutos omaa intohimoaan kohtaan voi tuntua pelottavalta: onko mahdollista, että oma unelma muuttua yhtäkkiä epäkiinnostavaksi? Ainakaan Suomisen kohdalla kyse ei ole lainkaan tästä. Ala on edelleen hänelle juuri oikea, mutta suhtautuminen omaan tekemiseen on muuttunut ajan saatossa.

-On tässä tekemisessä hyviäkin puolia: vaikka vastassa olisi maailmantähti, kohtelen häntä aivan samalla tavalla kuin ketä tahansa muutakin. Onnekseni oma esikoispoikani pitää todella paljon musiikista, ja hänen kanssaan voimmekin kuunnella 1600-1700 -lukujen vanhoja klassikoita. Niihin minunkin korvani kykenevät, Suominen nauraa.

-Aluksi yllätyin siitä, kuinka kilpailtu alani on. Opin heti, että asiakasta ei saa koskaan pitää itsestäänselvyytenä, pohtii Lapin Yrittäjiin kuuluvan Northern Sound Oy:n Eetu Suominen.

Liity sinäkin Lapin Yrittäjiin >>