26.3.2020 klo 13:16
Uutinen

HS: Yrityksille tulossa miljardin euron verran suoria tukia koronan vuoksi

Helsingin Sanomien ennakkotiedon mukaan hallitus esittää miljardin euron suoria tukia yrityksille ja yrittäjille aiemman 200 miljoonan euron sijasta. – Tämä on tärkeä päätös, ja jos joskus on kiitoksen paikka, niin nyt on, kommentoi Yrittäjien Mikael Pentikäinen HS:n uutista.

HS:n mukaan hallitus on päättänyt moninkertaistaa suoran lisätuen yrityksille yhteensä miljardiin euroon. Business Finlandin kautta on tarkoitus kanavoida noin 700 miljoonan euron suorat tuet ja ely-keskusten kautta noin 300 miljoonan euron tuet.

Business Finland ja ely-keskukset voivat HS:n mukaan jakaa koronan vuoksi ongelmiin ajautuneille yrityksille suoria tukirahoja, joita yritysten ei tarvitse maksaa myöhemmin takaisin.

Tukea ei voi vielä hakea, vaan eduskunnan valtiovarainvaliokunta käsittelee lisätalousarvioesitystä paraikaa. Valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja Johannes Koskinen (sd) sanoo HS:lle, että valiokunnan mietintö valmistuu tänään torstaina ja siitä keskustellaan täysistunnossa illalla.

– Äänestykset ehkä menevät huomisen puolelle, Koskinen sanoo.

”Suoran tuen tarve on kasvanut”

– Tätä suoraa tukea tarvitaan ehdottomasti, ja sen tarve on kasvanut sekä ravintoloiden sulkemisen että Uudenmaan eristämisen vuoksi, kommentoi Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen HS:n kertomaa uutista.

Business Finland vastaa tuista osakeyhtiöille, ely-keskukset muussa kuin osakeyhtiömuodossa toimiville yrityksille, esimerkiksi toiminimille.

– Jos hakuprosessi saadaan toimimaan sujuvasti, se auttaa monia yrityksiä pysymään hengissä, Mikael Pentikäinen sanoo.

– Kaikkien yritysten pitää pystyä hakemaan näitä tukia. Kaikilla toimialoilla on ongelmia, Pentikäinen painottaa.

”Yrittäjien hätähuutoja on kuunneltu”

– On ilmeistä, että pidemmällä aikavälillä miljardi ei riitä, mutta se auttaa tässä tilanteessa eteenpäin. Arvostan sitä, että yritysten ja yrittäjien hätähuutoja on kuunneltu, Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen kertoo.

– Seuraava suoran tuen antaminen olisi mielestäni järkevää tehdä siirtämällä yritysten ja yrittäjien sosiaalivakuutusmaksuja valtion vastuulle, Pentikäinen sanoo.

Suomen Yrittäjät on esittänyt hallitukselle, että yritykset tarvitsevat yli viiden miljardin euron tukipaketin. Lue lisää Yrittäjien kymmenen kohdan ehdotuksesta täältä.

Jari Lammassaari

jari.lammassaari(at)yrittajat.fi