30.4.2020 klo 15:09
Uutinen

Huijaussoittoja Viestintäviraston nimissä – Yrittäjä: ”Olenkohan joutunut huijatuksi?”

Savossa ja Pohjois-Pohjanmaan Siikajoella toimiville yrittäjille on tullut puheluita, joissa myydään verkko-osoitteita kyseenalaisin keinoin. Huijarit ovat kaupitelleet domain-tunnuksia Viestintäviraston nimissä.

Verkkotunnuksia välittävä toimija väittää, että jokin kolmas taho on hakemassa yrityksen tunnuksia sekä tekemässä rekisteröintiä. Soittaja oli esitellyt itsensä Viestintäviraston edustajana epäselvästi sekä ilmoittanut asiakseen sen, että tarkastaa domain-tunnuksen tilannetta.

Mainostoimistoyrittäjä ja Siikajoen Yrittäjien puheenjohtaja Kirsi Kivioja on saanut neljältä kunnassa toimivalta yrittäjältä tiedon, että heille on kaupiteltu domain-tunnuksia.

– Esimerkiksi, jos sinulla on fi-päätteinen domain, niin välittäjä yrittää myydä sinulle esimerkiksi com-, net- tai eu-päätteisiä verkko-osoitteita. Puheluita on tullut jo ennen koronaa.

– Sain eilen soiton yrittäjältä, joka oli puhelussa tilannut domain-tunnuksia kiireessä. Yrittäjä kysyi soittaessaan minulle: ”onkohan hän nyt joutunut huijatuksi”. Puhelu tuli 03-alkuisesta numerosta. Kun yrittäjä oli yrittänyt soittaa siihen takaisin, hän ei saanut yhteyttä, kertoo Kivioja.

Kiviojan mukaan kyseisessä puhelussa oli lopuksi todettu tilauksen olevan 10 vuotta voimassa ja hintalappua yli 1250 euroa. Muut Kiviojaan yhteydessä olleet yrittäjät eivät olleet tilanneet puhelun aikana mitään.

Savossa on kevään kuluessa kaupattu domain-tunnuksia 750 eurolla. Huijarit olivat puheluissa yrittäneet hoputtaa yrittäjiä päättämään heti, tai kertoivat aikovansa antaa domainin jollekin toiselle.

Katso ohjeet harhaanjohtavasta markkinoinnista

Reilu vuosi sitten oli samantyyppisiä huijauksia liikkeellä. Tällöin yrittäjiä lähestyttiin sähköpostilla.

Yrittäjän kannattaa aina pyytää tarjous sähköpostiin, eikä tehdä sopimuksia puhelimessa. Katso tästä ohjeet harhaanjohtavasta markkinoinnista ja valelaskuista sekä reklamaation tekemisestä. Voit myös ottaa yhteyden SY:n lakimiespalveluun. Jäsenyrittäjille neuvontapalvelu on maksuton.

toimitus (at) yrittajat.fi