21.2.2019 klo 14:27
Uutinen

Maksoitko vahingossa domain-huijarille? Älä reagoi tähän sähköpostiin mitenkään

Yrityksille on viime aikoina lähetetty sähköpostitse arveluttavia myyntikirjeitä, joissa pyydetään rekisteröimään yritykselle eu-päätteinen verkko-osoite.

Sähköpostin lähettäjä väittää vastaanottaneensa rekisteröintipyynnön yrityksen verkko-osoitetta vastaavan osoitteen rekisteröimisestä, mutta eu-päätteisenä.

”Tällä voi olla teille kauaskantoisia seuraamuksia tulevaisuudessa. Tämän vuoksi meidän on otettava teihin yhteyttä, tarjotaksemme teille etuoikeutta rekisteröimiseen. Tämän tarkoittaa, että hylkäämme kolmannen osapuolen hakemuksen sekä sivuston”, viestissä lukee.

Viestin takana on DNS Finland, joka myy vuodeksi rekisteröitävää info-päätettä 29,95 eurolla. Sopimuskausi on peräti 10 vuotta. Kertaluontoinen lasku ilman arvonlisäveroa on 300 euroa.

DNS Finland -nimistä yritystä ei ole kirjattu kaupparekisteriin. Jos yritys haluaisi rekisteröidä eu-päätteisen domainin, se maksaisi keskimäärin 5-15 euroa vuodessa.

Kyseisiä huijausyrityksiä on raportoitu myös aikaisempina vuosina. Silloin ne ovat saattaneet koskea muun muassa eu- ja net-päätteitä.

Useita yhteydenottoja Yrittäjien neuvontaan

Suomen Yrittäjien asiantuntija Atte Rytkösen mukaan DNS Finlandin viesteistä on tullut viime aikoina useita yhteydenottoja Yrittäjien neuvontaan.

– Kyllä tämä täyttää yleisesti ottaen huijauksen tunnusmerkit, hän sanoo.

Rytkösen mukaan kyseinen myyntitapa on harhaanjohtava, koska kuka tahansa voi hakea verkkotunnuksia.

– Verkkotunnuksia välittävät toimijat eivät tiedä, mitä tunnuksia joku muu on hakemassa. Se, että väitetään, että joku on tekemässä rekisteröintiä, ei pidä paikkaansa ja tämä on harhaanjohtavaa. Tällaiseen markkinointiin ei tarvitse reagoida mitenkään.

Verkko-osoitepäätteitä on lukuisia erilaisia. Rytkösen mukaan jokaisen yrityksen on syytä pohtia tarkkaan, mitä päätteitä on tarpeen rekisteröidä omaa domainia varten.

– Kannattaa miettiä, tarvitaanko muita kuin fi-pääte. Tämän ratkaisee pitkälti se, millaista liiketoiminta on ja missä asiakkaat ovat. Lisäksi on erikoista, että tässä huijauksessa tarjotaan rekisteröintiä kymmeneksi vuodeksi, kun normaalisti tilaus tehdään vuodeksi kerrallaan.

Domainin rekisteröimiseen on tarjolla lukuisia palveluita. Jos vastaanottaja on ehtinyt maksaa huijarille rekisteröinnistä, hänen kannattaa ottaa yhteys poliisiin.

Kuva: Getty Images

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi