16.6.2021 klo 12:16
Uutinen

Huuhkajat ja tekoäly Hämeenlinnan torille

Uudet kahvilat ja ravintolapalvelut ovat elävöittäneet hiljaisena pidettyä Hämeenlinnan kauppatoria. Apuna asiakasvirtojen ymmärtämiseen tulee tekoäly, joka tarkkailee torin elämää.

Hämeenlinnan kaupunkikeskustayhdistyksen palvelupäällikkö Sari Hagemeier istahtaa tyytyväisenä toriterassin pöydän ääreen. Edessä ei ole tuoppia, eikä vielä kahviakaan, sillä valmisteluiden kiire pitää hänet liikkeessä. Tyytyväisyydelle on monen mielestä aihetta. Tori on saanut uusia palveluita ja kauniina päivänä mukulakivinen tori täytyy puheen sorinasta ja iloisesta vilinästä.

Jalkapallohuuma näkyy monessa ravintolassa ja tietysti myös torilla.

– Toivomme, että jalkapallohuuma tuo yhteisöllisyyttä ja elämää lisää kaupungin keskustaan. Mutta haluamme kehittää torin palveluita myös pidemmällä tähtäimellä. Tämän vuoksi tutkimme tekoälyn avulla torilla asioivien toimintaa seuraavan puolen vuoden aikana. Tietoturvallisesti, tietenkin – kenenkään ei tarvitse olla huolissaan, että oma naama näkyisi jossain kamerakuvassa, Sari naurahtaa.

Sari viittaa paikallisen ammattikorkeakoulun hankkeeseen, jossa kerätään tietoa torin käytöstä ja sen käyttäjien liikkumisreiteistä. Asian teknisestä toteutuksesta vastaa turkulainen konenäkö- ja tekoälyratkaisuja tuottava MarshallAI yhdessä Hämeen ammattikorkeakoulun HAMK Smart -tutkimusyksikön ja Hämeenlinnan kaupungin kanssa. Pilotti alkaa kuluvalla viikolla ja jatkuu vuoden loppuun saakka.

Sosiaalisen median keskustelupalstoilla on noussut huoli valvonnasta ja sen lisääntymisestä. Hämeenlinnan torilla konenäköratkaisun tuottamasta virrasta ei voi tunnistaa henkilöitä, lupailee Arttu Laitinen turkulaisyhtiöstä.

– Järjestelmä tuottaa anonyymia numeerista dataa torin alueen käytöstä. Palvelussa ei tallenneta henkilötietoja eikä kuvamateriaalia. Kaikkea kerättyä dataa käsitellään tietosuoja-asetus GDPR:n ja muun lainsäädännön vaatimalla tavalla, Arttu rauhoittelee.

Takaisin jalkapalloon. Huuhkajien esityksiä voi seurata tänään myös torilla. Peli alkaa Pietarissa Suomen aikaa kello 16.00

Sari Hagemeier odottaa jännittävää peliä ja tietysti Suomen menestystä. Ja esittää toiveen urheilusta liitoon lähteneellä toteamuksella: ”Torilla tavataan”.

Muita kiinnostavia aiheita