21.4.2017 klo 12:30
Uutinen

Hyönteisiä, koiratarvikkeita ja koivua – Nuoren yrittäjyyden mestarit pärjäsivät maanläheisyydellä

Puisten käyttöesineiden valmistaja Kätevä Koivu ja heinäsirkkaruokaa markkinoiva Entis valittiin samalla nuorten yrittäjien euroopanmestaruuskilpailuun.

Nuoren yrittäjyyden vuoden 2017 Suomen mestarit valittiin Uskalla yrittää -tapahtumassa Helsingissä eilen.

Voitot menivät Raumalle, Kajaaniin ja Turkuun. Osa voittajista pääsee kisaamaan nuorten yrittäjien Euroopan mestaruudesta Brysselissä ja Helsingissä tulevana kesänä.

Punottuja pantoja koirille

Peruskoululaisten sarjan voitti raumalainen Jeten’s Paw NY Nortamon koulusta. Viiden tytön yritys valmistaa laskuvarjopunoksesta eli paracordista pantoja, leluja ja hihnoja koirille.

Tuomaristo perusteli valintaansa sillä, että yrityksen liikeidea ratkaisee ongelman, nuoret ovat osanneet soveltaa osaamistaan ja he tekevät hyvää myynti- ja asiakaspalvelutyötä.

– Yritys oli onnistunut myös löytämään ja kontaktoimaan kohderyhmänsä verkosta ja tuotteet huomioivat hyvin asiakastarpeen ja monipuolisen kohderyhmän. Esimerkillinen NY-yritys, joka hyödynsi finaalitapahtuman messuja hyödyksi, tuomaristo arvioi tiedotteessa.

Koivusta tabletin lukuteline

Toisen asteen sarjassa parhaiten pärjäsi Kainuun ammattiopiston kajaanilainen Kätevä Koivu NY, joka nimensä mukaisesti valmistaa myyntiartikkelinsa koivuvanerista. Kahden tytön valmistamat helposti koottavat ja purettavat tuotteet ovat esimerkiksi tabletin lukuteline, pannunalunen tai karahvin pitelijä.

Raati piti liikeidean suomalaisuudesta ja ekologisuudesta.

– Tuotebrändäys on tehty erinomaisen hauskasti ja tuotekehityksessä oli erinomaisesti huomioitu myös tuotteiden helppo lähetys ja jakelu sekä pakkaus osana kokonaisuutta.

– Nopeasti kehittynyt toiminta oli myös todella ammattimaista ja yritys oli vakuuttava sekä tuotteiden, brändin että viestinnän osalta. Myös tulevaisuuden suunnitelmat olivat tiimillä selkeästi hallussa ja neuvottelut yhteistyökumppaneidenkin kanssa oli jo aloitettu, tuomaristo kertoo.

Lakimiehet mukana heinäsirkkakaupassa

Korkea-asteen sarjassa mestaruuden vei Turun yliopiston ja humanistisen korkeakoulun yhteistyöyritys Entis NY, joka markkinoi hyönteisravintoa. Entisksen suunnitelmissa on käynnistää pian verkkokauppa, jossa se myy Suomessa kasvatettuja heinäsirkkoja.

Tuomaristo sanoo Entiksen tiimin erottuneen laajalla osaamispotentiaalilla tekniikasta lakimiehiin ja markkinoinnin osaajiin.

– Tuotetta, Entiksen kotisirkkaa, oli testattu nopeilla kokeiluilla asiakkaiden parissa ja sirkkoja oli myyty erilaisissa tapahtumissa. Asiakaspalaute ja kysyntä oli testattu ja Entiksellä oli myös selkeä suunnitelma tulevaisuuden kehittämisen osalle.

Vuosi yrittäjänä tavoittaa 5000 nuorta

Kätevä Koivu ja Entis edustavat Suomea kesällä järjestettävässä nuorten yrittäjien Euroopan mestaruuskisassa.

Finaalissa mukana olleet perus-, toisen ja korkea-asteen nuoret ovat pyörittäneet tämän lukuvuoden ajan oikealla rahalla toimivia harjoitusyrityksiään NY Vuosi yrittäjänä sekä NY Start Up -ohjelmissa, osana opintojaan. Suomessa noin 5000 nuorta osallistuu ohjelmiin vuosittain.

Yrittäjäsanomat

toimitus@yrittajat.fi