25.1.2017 klo 16:24
Uutinen

Hyönteisravintoa, sienituotantoa ja syötäviä kukkia – Kisassa kymmenen lupaavinta elintarvikeyritystä

Hyönteistilallinen tekee heinäsirkoista eläinruokaa, koska EU kieltää hyönteistuotannon ihmisravinnoksi.

Kasvuohjelma Elintarvikealan Kasvupolut on valinnut kymmenen lupaavinta yritystä jatkoon kohti Suomen suurinta sparrauskilpailua Kasvu Openia, järjestäjä kertoo tiedotteessaan.

Yksi valituista, Niittykummun Maatila, laajentaa toimintaansa heinäsirkkojen kasvatukseen tähtäimenään tuottaa sitä ravinnoksi.

Hollanti, Belgia ja Britannia tuottavat jo ruokaa hyönteisistä

Niittykumpu tuottaa vanhastaan marjoja, vihanneksia, juureksia ja viljaa.

Näiden oheen tila on tuomassa elintarvikekäyttöön kasvatettavat heinäsirkat. Toistaiseksi heinäsirkoista tehdään eläinruokaa, sillä Euroopan unioni kieltää hyönteistuotannon ihmisravinnoksi.

– Saamme tätä kautta menetelmän haltuun ja markkinoinnin alulle, perustelee yrittäjä Hermanni Nieminen.

– EU:lla on kuitenkin kova paine muuttaa lakia ensi vuonna, sillä vaihtoehtoisia proteiinilähteitä tarvitaan globaalissa mittakaavassa väestön kasvaessa. Hollanti, Belgia ja Iso-Britannia ovat jo nostaneet oman lakinsa EU-lain ohi ja tuottavat hyönteisravintoa.

Muiden jatkoon päässeiden yritysten liikeideat liittyvät esimerkiksi luomuspeltin viljelyyn, villiyrttien jatkojalostamiseen, juuresten jalostamiseen, erikoissalaatteihin ja syötäviin kukkiin, sinihomejuuston valmistukseen, mansikan pöytäviljelyyn tai luomusiitakesienien tuottamiseen.

Jatkoon päässeet yritykset

Kotipaikka

Yritys

Iisalmi

Pesolan Pihviliha

Joensuu

Niittykummun Maatila

Kiuruvesi

Iltalypsy Oy

Nousiainen

Kotipellon Puutarha

Nurmes

Pielispakari Oy

Saarijärvi

Eijan Juures ja Vihannes

Suomusjärvi

Birkkalan Tila

Suonenjoki

Metsäpellon Mansikat

Suonenjoki

Peltolan Juustola/Milk In Oy

Rääkkylä

Polar Shiitake Oy

Mukaan valittuja yrityksiä sparrataan ensi helmi- ja maaliskuussa. Tällöin eri alojen asiantuntijat eli myllärit haastavat ja auttavat yrityksiä pääsemään omiin kasvutavoitteisiinsa.

Tuomaristo valitsee Kasvupolun semifinaalissa maaliskuussa kaksi parasta yritystä, jotka etenevät syksyllä järjestettävään valtakunnalliseen finaaliin, Kasvu Open Karnevaaliin.

Yrittäjäsanomat

toimitus@yrittajat.fi