Alumiinpula ja olut
Panimon mukaan mahdollisuuksia erikoiskannen käyttöön selvitetään myöhemmin.

Hyvästit ”topless-tölkille” – Globaali alumiinipula iski espoolaiseen olutpanimoon: Näkyy kauppojen hyllyillä heinäkuussa

Espoolaisen Fat Lizard -olutpanimo on käyttänyt tölkeissään valtavirrasta poikkeavaa kansiratkaisua. Alumiinipula aiheutti panimolle yllättävän ongelman.

Fat Lizard panimon tölkit ovat erottuneet joukosta 360 asteen niin sanotuilla topless-kansilla aina perustamisestaan, vuodesta 2017 lähtien.

Maailmanlaajuisen alumiinipulan takia kannet vaihdetaan kuluvan kesän aikana standardimallisiin kansiin.

”Englantilainen pakkausvalmistaja Crown Holdings Inc. ilmoitti keväällä lopettavansa kyseisten kansien valmistuksen toistaiseksi”, yhtiö kertoo tiedotteessaan.

Siirtyminen standardikansiin on alkanut kesäkuun viimeisen viikon tölkityksissä. Yhtiö kertoo, että kauppojen hyllyillä vaihdos alkaa näkyä heinäkuun aikana. 

Panimon perustaja ja luova johtaja Topi Kairenius kertoo, että materiaalipula on aiheuttanut myös muita ongelmia.

– Panimo- ja etenkin pienpanimoalalla paperi- ja tarrapula on näkynyt esimerkiksi etikettien saatavuusongelmina ja hinnan nousuissa painoalalla. Alumiinipula vaikuttaa pakkausteollisuuteen muillakin tavoin kuin erikoiskansien tuotannon lopettamiseen. Suurin osa Suomen ja koko maailman pienpanimoista käyttää ravintolamyynnissä KeyKeg-säiliöitä, joissa on muovikuoren sisällä alumiininen vakuumipussi. KeyKegien toimitusvaikeudet näkyvät siten, että panimot eivät ole voineet toimittaa ravintoloihin ja tapahtumiin olutta, sillä heillä ei yksinkertaisesti ole näitä säiliöitä, Kairenius kertoo. Hänen mukaansa viljojen toimitusvaikeuset näkyvät sekä hinnoissa että tukkurien varastojen tyhjentymisenä.

Sattuma terästi varautumista

Fat Lizardin epäonninen sattuma aiheutti sen, että yritys on pystynyt reagoimaan vallitsevaan tilanteeseen.

– Meillä kävi 2021 alussa niin, että tölkkimme jäivät Briteissä tulliin, ja Brexitin ja koronan vuoksi lähetys myöhästyi lähes kuukauden. Sen jälkeen olemme varautuneet oikeastaan kaiken materiaalin, niin juomien, raaka-aineiden kuin pakkausmateriaalien varaston ylläpitoon sopivalla puskurilla, ettei liian kriittisiä tilanteita pääse syntymään, Kairenius jatkaa.

Panimon tuotanto saa energiansa kaasusta, mikä on ollut tähän asti hyvä valinta. Fat Lizardin panimon oma kuljetustiimi toimii Uudenmaan alueella.

– Polttoaineen ja kaasun hintojen nousu on pakottanut entistäkin tarkemmin optimoimaan kuluja muun muassa kuljetuksia suunnitellessa.

Pauli Reinikainen