Erkki Liikanen
31.12.2021 klo 12:50
Uutinen

Hyviä Ruokapuheita: Erkki Liikanen

Kotkassa syntyneellä, mutta sittemmin forssalaistuneella Erkki Liikasella on takana kadehdittavan pitkä ura. Ja siis täsmennetään nyt jo tässä vaiheessa, että tällä kertaa Pirkanmaan Yrittäjä -lehden haastatteluun on saapunut nimenomaan musiikista tunnettu Erkki Liikanen. Ei siis se pankkimaailmassa kannuksensa tehnyt täysnimikaima. Lounasvieraamme on tehnyt oman uransa puolestaan suomalaisessa musiikkikentässä.

– Rumpalina, levylaulajana ja tv-esiintyjänä olen ollut yhteistyössä melkoisen määrän starojen kanssa, myöntää myös vieraamme itse.

Ehkä kaikista parhaiten Liikanen on jäänyt kansan syvien rivien mieleen aikansa supersuositun Syksyn Sävel -musiikkikilpailun voittokappaleestaan Evakkoreki. Sitä äänesti aikanaan kisassa huikeat 157 275 kansalaista. Ja siis aikana, jolloin äänestäminen tarkoitti muutaman klikkauksen sijaan soittoa sellaisella ihan ehdalla lankapuhelimella.

Ovat Liikaset numerot muutenkin komeanpuoleiset, sillä samaisen Syksyn Sävelen voittoja hänelle on kaksin kappalein ja kakkossijoja peräti neljä kappaletta. Sooloalbumeitakin Liikanen on julkaissut komeat kymmenen levyllistä.

Lounaspaikaksi valikoitui Vaihmalanhovi lähinnä siitä syystä, että sovimme pelaavamme golfkierroksen Vaihmalanhovin vierellä sijaitsevalla Hiisi-golfin kentällä Lempäälässä. Lounaalla oli tällä kertaa tarjolla chilibroileria, ranskalaisia perunoita ja lihapullia kermakastikkeessa. Maut olivat kohdillaan.

Erkki Liikaselle keittiökään ei ole jäänyt vieraaksi paikaksi, vaan ruoanlaitto maistuu sekin. Metsästyksen saaliista syntyy maittavat riistaruuat, ja kalastussaaleista mieluisin on kuha, jota vieraamme kehuu loistavaksi lähiruoan raaka-aineeksi.

Hyviä ruokapuheita annos
CHILIBROILERIA JA ranskalaisia Vaihmalanhovin tapaan.

Keikkaa pukkaa…

Juuri hieman ennen lounastapaamistamme Vaihmalanhovissa Lempäälässä Erkki oli sopinut ensimmäisestä ensivuoden keikastaan. Toki meneillään oleva korona-aika on aiheuttanut koko viihde- ja tapahtuma-alalle harmiteltavan pysähdyksen. Vieraamme on erityisen huolissaan varsinkin juuri alalle tulleiden nuorten artistien kohtalosta, kun työtilaisuuksia ei kerta kaikkiaan ole. Koronasta hän toteaa, että taitaa olla kyseessä ensimmäinen kiinalaisvalmisteinen tuote, joka oikeasti kestää yli vuoden. Se harmittaa, että tämä poikkeusaika aiheuttaa varmasti useita turhia konkursseja.

Musiikki verissä

Suomalaiset tanssilavat ja erilaiset esiintymispaikat ovat vieraallemme tulleet tutuiksi yli 60 vuotta kestäneen artistiuran aikana. Jo vuonna 1958 aloitetun orkesterimuusikon uran aikana esiintymisolosuhteet ja ohjelmistot ovat vaihtuneet. Suurimpana muutoksena hän pitää 60-luvulla tullutta musiikkilinjan muutosta Beatles-aikakauden alettua.

– Sitä ennen tanssiorkestereiden ohjelmistossa oli hyvin rikasta ja rytmikästä musiikkia, jota oli ilo soittaa, Liikanen muistelee.

Myös muusikoiden ajoittain aika kostea keikkaelämä on kostautunut monelle. Erkki kertoo, että onneksi hän on itse säästynyt tältä, mutta surullista on ollut olla mukana saattamassa hautaan muusikkoystäviä, joille alkoholi on maistunut elämää paremmin. Pitkän uran jatkumisen yhtenä salaisuutena on edelleenkin jatkuva äänen treenaaminen, joka vaatii töitä päivittäin.

Nopeat kysymykset

Maittavan lounaan jälkeen kahvikupposen äärellä sain vastaukset nopeisiin kysymyksiin.

Tanssilava – töitä

Yhtye -Elämäntoverit

Mitä odotan syksyltä – lämmön jatkumista

Sähköauto – vaikea mieltää

Vinyyli vai cd – Vinyyli

KUKA?

LOUNASVIERAS: Erkki Liikanen Laulaja, 78

ASUU: Tammelassa

PERHE: Vaimo, 2 lasta ja 5 lastenlasta

HARRASTUKSET: Golf (tasoitus 12,4) ja tennis sekä metsästys ja kalastus

Kari Tolonen, järjestöneuvos ja Chaine des Rotisseurs-järjestön Officier-jäsen, kutsuu kuukausittain ruokavieraan tutustumaan pirkanmaalaisen ravintolan ruokatarjontaan.

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Pirkanmaan Yrittäjä -lehdessä 19.10.2021

Kari Tolonen