13.6.2018 klo 15:10
Uutinen

Ikäviä uutisia pienpanimoille: KHO:n ratkaisu oli yllätys myös verottajalle

KHO:n tuore päätös voi tarkoittaa lisäinvestointien tarvetta monelle pienpanimolle.

Kauppalehti uutisoi Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisusta, joka voi vaikeuttaa monen pienpanimon toimintaa. KHO:n mukaan pienpanimo ei voi enää ensi vuonna vuokrata panimolaitteita toiselta panimolta ilman, että kumpikin menettää oikeutensa verotuksen pienpanimoalennukseen.

KHO perustelee ratkaisuaan lakitulkinnalla, jonka mukaan laissa mainittu ”fyysinen erillisyys” tarkoittaa, etteivät panimot voi käyttää yhteisiä laitteita.

Verohallinnon ylitarkastaja Seppo Raitolahti kertoo Kauppalehdelle, että verottaja joutuu nyt muuttamaan ohjeistustaan ratkaisun takia. Verottaja oli saanut pienpanimoalennusta koskevan syventävän ohjeistuksensa vastikään valmiiksi.

Lain mukaan pienillä panimoilla on mahdollisuus saada alkoholiverosta 10–50 prosentin alennus. Laki kuitenkin edellyttää, että panimot ovat toisistaan riippumattomia. Alennus perustuu EU-direktiiviin.

Tähän asti lakia on kuitenkin tulkittu KHO:n tuoreesta ratkaisusta poikkeavalla tavalla niin, että lisäkapasiteettia on voitu vuokrata toiselta panimolta. Nyt KHO:n päätös voi tarkoittaa lisäinvestointeja monessa panimossa. EU-direktiivi ei ole muuttunut viime vuosina, mutta Suomen lakiin on lisätty maininta erillään toimimisesta.

Nykyinen laki kuitenkin sallii pienpanimoiden yhteistyön muun muassa oluen valmistuksessa tarvittavien raaka-aineiden ja tarvikkeiden hankinnassa.

Kuva: iStockPhoto

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi