Finnvera pitää todennäköisenä, että yritysten investoinnit hiipuvat edelleen. Apuja taloudelle ei ole luvassa vientisektorilta, joka on lähellä taantumaa.
Kuva: Getty Images
14.11.2023 klo 08:44
Uutinen

Inflaation hidastuminen jatkuu – ”Kuluttajien ostovoima on jo kääntynyt nousuun”

Suomen kuluttajahintojen vuosimuutos laski lokakuussa entisestään. Nyt hintojen muutos oli 4,9 prosenttia, kun syyskuussa se oli 5,5 prosenttia.

Tilastokeskus julkisti tiistaina uudet inflaatioluvut. Ennakkotietojen mukaan inflaatio on hidastunut koko Euroopan unionin alueella.

– Inflaation hidastumisen taustalla ovat Suomen sekä laajemmin euroalueen heikot talousnäkymät ja Euroopan keskuspankin viime vuonna aloittamat ohjauskorkojen nostot, Suomen Yrittäjien ekonomisti Roope Ohlsbom sanoo.

Energian ja elintarvikkeiden hinnoista putsattu pohjainflaatio oli lokakuussa 6,6 prosenttia.

– Ruoan ja energian hinnat vaihtelevat lyhyellä aikavälillä muita hyödykkeitä enemmän, joten pohjainflaatio kertoo kuluttajahintojen muutosta paremmin inflaation laajuudesta, Ohlsbom sanoo.

Euroalueen kanssa vertailukelpoinen yhdenmukaistettu kuluttajahintaindeksi oli Suomessa lokakuussa 2,4 prosenttia, kun euroalueella se oli ennakkotietojen mukaan 2,9 prosenttia.

– Vielä syyskuussa euroalueen vastaava luku oli 4,3 prosenttia. Lähiaikoina nähdyn euroalueen inflaatiokehityksen jatkuessa on mahdollista, että keskuspankki laskee ohjauskorkoja odotettua aikaisemmin, esimerkiksi jo keväällä, Ohlsbom ennakoi.

Kotitaloudet ja yritykset hyötyvät

Kotimaan inflaation hidastuminen on positiivinen uutinen niin kuluttajille kuin yrityksillekin.

– Kuluttajien ostovoima on jo kääntynyt nousuun, ja se tulee paranemaan myös ensi vuonna palkankorotusten ja inflaation hidastumisen myötä. Ostovoiman nousu taas tukee esimerkiksi palvelualan yrityksiä, Ohlsbom sanoo.

Myös euroalueen hintojen nousun taittuminen on Suomelle hyvä asia, sillä se voi tarkoittaa ohjauskorkojen laskun aikaistumista. Nykyisellään keskuspankin rahapolitiikka on Suomen talouden kannalta liian kireää, Ohlsbom huomauttaa.

– Keskuspankin hintavakaustavoitteen mukainen inflaatio on keskipitkällä aikavälillä kaksi prosenttia. Aiemmin tehdyt koronnostot vaikuttavat viipeellä, joten euroalueen pohjainflaation voidaan odottaa hidastuvan entisestään ensi kevääseen mennessä. Riittävän alhainen inflaatio antaisi keskuspankille syyn laskea ohjauskorkoja jo alkuvuoden aikana. Näkymät voivat kuitenkin muuttua esimerkiksi Lähi-Idän tilanteen mukana.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus