10.3.2017 klo 15:01
Uutinen

Investointien lisäksi luottamus puntarissa

Työn siirtäminen ajasta ja paikasta riippumattomaksi vaatii työnantajalta paitsi investointeja, myös luottamusta työntekijöihin.

Opiskelun ohessa työskentely voi tuottaa paitsi taskurahaa opiskelijalle, myös aiheen päättötyöhön. Tietojenkäsittelyn tradenomiopiskelija Veli-Pekka Hietanen haki ensimmäisen opiskeluvuotensa lopulla avointa järjestelmäasiantuntijan paikkaa Hämeen Yrittäjissä ja tuli valituksi. Toisen opiskeluvuoden lopulla ja kolmannen vuoden alkupuolella alkoi hahmottua ajatus opinnäytetyön tekemisestä työpaikalla ilmenneestä tarpeesta.

– Tarkoitus oli, että tekisin opinnäytetyön yrityksen intran siirtämisestä pilvipalveluun. Aihe alkoi kuitenkin kasvaa ja lopullinen aihe oli suunnitelma yrityksen siirtymisestä ajasta ja paikasta riippumattomaan työskentelyyn, Hietanen kertoo.

Hietasen mukaan siirtyminen ajasta ja paikasta riippumattomaan työskentelyyn vaatii työnantajalta melko paljon. Alkuun voi olla tarpeen investoida ohjelmiin ja laitteisiin. Aloittaminen vaatii siis myös paitsi pääomaa myös halukkuutta investointeihin.

– Työnantajalla tulee olla myös luottamusta työntekijöihinsä. Kun työntekijät eivät enää ilmaannukaan työpaikalle, työnantajan on luotettava siihen, että he tekevät ne tehtävät, joista on sovittu.

Suunnittelussa on myös otettava huomioon se, minkälaista dataa työpaikalla tuotetaan. Projektin alkaessa voimassa oli vielä laki, jonka mukaan suomalaisten henkilötietoja ei saa säilyttää Euroopan ulkopuolella.

– Täytyy siis selvittää missä maassa palveluntarjoajan serverit ovat, Hietanen toteaa.

– Henkilöntietosuojalaki on muuttunut ja muuttuu koko ajan. Seuraava uudistus on tulossa ensi kesänä, hän jatkaa.

Käyttöön valittavan järjestelmän täytyy myös mahdollistaa paikallinen työskentely. Toisin sanoen työtä pitää voida jatkaa, vaikka verkkoyhteyttä ei olisikaan koko ajan käytettävissä. Tiedostot täytyy voida siirtää verkon yli milloin tahansa ja mistä tahansa. Tässä auttaa se, että työntekijä voi jakaa verkkoyhteyden puhelimestaan.

Hietasen mukaan päättötyössä moni asia piti tutkia useasta eri näkökulmasta. Päättötyön tarkoitus oli tuottaa konkreettinen suunnitelma Hämeen Yrittäjien käyttöön.

– Jos työstä on jollekin muullekin apua, niin sehän on vain hyvä.

Hämeen Yrittäjien järjestelmäasiantuntijana Hietanen on muun muassa luonut ja ylläpitänyt erilaisia verkkosivustoja Hämeen Yrittäjien käyttöön. Hän on myös luonut Yrittäjille varmuuskopiointijärjestelmän, joka on osoittautunut jo pariin eri otteeseen korvaamattomaksi avuksi. Lisäksi hän vastaa käytössä olevien tietokoneiden toimivuudesta ja ratkaisee käytännön ongelmia.

IT-tradenomiksi joulukuussa valmistuntu Hietanen etsii parhaillaan kokopäivätyötä omalta alaltaan, vaikkakin yrittäjäksi ryhtyminen on myös yksi vaihtoehto.

– Tarkoitus olisi kuitenkin vielä kartuttaa käytännön osaamista ja tietotaitoa, Hietanen toteaa.

Veli-Pekka Hietasen päättötyö Suunnitelma yrityksen siirtämiseen ajasta ja paikasta riippumattomaan työntekoon löytyy tämän linkin takaa >>>

Hämeen Yrityssanomat, SM
toimitus@hameenyrityssanomat.fi