Pakotteiden määrän lisääntyminen hidastuttaa maksuliikennettä myös "sallituissa" maksuissa. Kuva: Getty Images
1.3.2022 klo 13:01
Uutinen

Isot luottokorttiyhtiöt liittyivät pakotteisiin – Finanssiala: Myös sallitut maksut saattavat viivästyä

Saatavien mahdollinen kotiuttaminen Venäjältä suomalaisyrityksiin voi viivästyä sitä mukaa, kun pakotteiden määrä kasvaa.

Uutisoimme eilen Venäjän vastaisten pakotteiden vaikutuksista suomalaisten yritysten rahallisiin saataviin. Moni yritys joutuu edelleen odottamaan, sillä EU:n asetusta, jolla pakotteet laitetaan käytäntöön, ei ole vielä annettu.

Kyseisessä asetuksessa yksilöidään paitsi pakotteet, myös niiden kohteet. Tällä hetkellä ei ole tarkkaa tietoa siitä, mitä venäläisiä pankkeja pakotteet koskevat.

Finanssiala ry:n johtava asiantuntija Mika Linna pitää todennäköisenä, että pakotelistalla on pankkeja, joita muun muassa EU on jo aikaisemmin rajoittanut. Britannia on kertonut omista pakotteistaan, jotka koskevat viittä venäläispankkia. Ne ovat Rossija, IS Bank, General Bank, Promsvjazbank ja BSTDB.

– Voi olla, että pakotteet laajenevat myös muihin pankkeihin, Linna sanoo.

Tuoreen tiedon mukaan Master Card ja Visa ovat ilmoittaneet, että Yhdysvaltain asettamien pakotteiden takia ne ovat sulkeneet venäläispankkeja omien verkostojensa ulkopuolelle.

– Se vaikuttaa suoraan kyseisten luottokorttien toimivuuteen, Linna jatkaa.

”Äärimmäisen mutkikas vyyhti”

Olemme aikaisemmin kertoneet swift-järjestelmän merkityksestä niiden suomalaisyritysten kohdalla, joilla on rahallisia saatavia Venäjältä. Linna muistuttaa, että Swift on vain yksi osa pakmotekokonaisuutta finanssialalla.

– Sen lisäksi tulevat muut finanssisektorin pakotteet kuten Yhdysvaltojen asettamat dollarimääräiset maksukiellot. Kyseessä on kaiken kaikkiaan äärimmäisen mutkikas vyyhti.

Jos venäläispankki ”heitetään ulos” Swift-järjestelmästä, kaikki Swiftin kautta kulkevat maksut estyvät. Myös ne, jotka eivät olisi pakotteiden piirissä.

– Vaikka pankki on Swiftissä, se ei välttämättä pysty välittämään kaikkia maksuja, koska on arvioitava muiden pakotteiden vaikutuksia. Jos esimerkiksi maksun kohteena on tietty tuote tai palvelu, jonka luovuttaminen estetään pakotteilla, maksua ei saa välittää. Tällaisia rajoituksia tulee koko ajan lisää, Linna sanoo.

Omistusketjujen selvittäminen työlästä

Linnan mukaan myös pakotteiden ulkopuolelle jääviin tuotteisiin ja palveluihin liittyvien maksujen käsittely tulee viivästymään. 

– Pankit tekevät varmasti parhaansa. Jos maksun vastapuolena on venäläinen asiakasyhtiö, omistusketjujen selvittäminen voi viedä aikaa.

Linna ei usko, että pankit voisivat lähteä ”kiertämään” Swift-järjestelmän estoja saadakseen rahallisia saatavia Venäjältä suomalaisille yrityksille.

– Varmasti erilaisia vaihtoehtoja pyritään kartoittamaan saatavien suhteen. Venäjälle jää varmasti pankkeja myös Swift-järjestelmän piiriin, mutta emme vielä tiedä, millaiset näiden pankkien toimintaedellytykset ovat. Se pitää arvioida tapauskohtaisesti. Jos suurimmat pankit päätyvät blokkilistalle, se ei tarkoita, että kaikki rahaliikenne tyssäisi.

Pauli Reinikainen