Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Mikko Nevalainen haluaa pitää Ouneva Groupin jatkossakin ketteränä perheyrityksenä. Kuva: Johannes Ahonen
7.10.2023 klo 22:29
Uutinen

Itsenäisyyden säilyttäminen on Ounevan Mikko Nevalaiselle tärkeä asia – ”En missään nimessä haluaisi antaa siitä periksi”

Tämän vuoden valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon saanut Ouneva on kasvanut kahdeksan yrityksen Ouneva Groupiksi, joka on tänä päivänä kansainvälinen teollisuuden sopimusvalmistaja.

Ouneva aloitti kaapeliliittimien valmistajana vuonna 1972.

– Ouneva on ollut itsenäinen perheyritys 50 vuotta, ja sellaisena näen meidät seuraavatkin 50 vuotta, sanoo Ouneva Groupin toimitusjohtaja Mikko Nevalainen

Päätösvallan pitäminen omissa käsissä on tehnyt mahdolliseksi kehittää yritystä ketterästi ja oman vision mukaisesti. 

– En missään tapauksessa haluaisi antaa periksi itsemääräämisoikeudesta yrityksessämme niin kuin pörssiyrityksissä usein joudutaan tekemään. Minulle yrittäjyydessä on erittäin tärkeää se, että on vapaus toimia ja kehittää yritystä oman vision mukaisesti. 

Yrittäjä luottaa ammattijohtoon 

Ouneva Group on teollisuuden sopimusvalmistaja, joka toimii muovi-, metalli- ja elektroniikkateollisuuden sekä sähköisten järjestelmien saralla. Ouneva Group koostuu kahdeksasta erillisestä yrityksestä, jotka ovat itsenäisiä toimintayksiköitä. Jokaisella Ouneva Groupin yrityksellä on oma operatiivinen johtonsa. 

Vaikka Nevalainen haluaa pitää yrityksen perheen käsissä, hän luottaa johtamisessa ammattijohtoon.  

– Yhden ihmisen aika ja ammattitaito ei riitä kaikkeen, kun yritys kasvaa tiettyyn kokoon. Itse asiassa yrittäjä, joka yrittää hallita liian isoa tonttia, alkaa olla kasvun este. 

Ouneva Group on kasvanut ja kehittynyt hyvän asiakaskuntansa turvin.  

– Sen lisäksi me olemme tehneet muutamia onnistuneita yritysostoja, joista on tullut tietysti lisää liikevaihtoa sekä työpaikkoja Pohjois-Karjalaan. Olemme tällä hetkellä yksi alueen isoimpia työllistäjiä. 

Nevalaisen mukaan visio lopullisesta Ouneva Groupista elää koko ajan.

– Me yritämme etsiä sellaisia teknologioita, joita meillä ei vielä itsellä ole tai mielenkiintoisia yrityksiä, joita me voisimme ostaa. 

Toisen polven lunastettava paikkansa

Ouneva Groupin perusti Mikko Nevalaisen isä Heikki vuonna 1972.

– Toisen polven yrittäjä tulee jatkamaan perustajan työtä ja hänen pitää lunastaa paikkansa. Itse koen, että ainakin työn arvostus on korkealla, kun on ollut 12-vuotiaasta asti toiminnassa mukana ja nähnyt millaisista lähtökohdista on lähdetty liikkeelle. 

Mikko Nevalaisen kohdalla paikan lunastaminen on onnistunut paremmin kuin hyvin. Tänä päivänä Ouneva Group on erittäin kannattava konserni, merkittävä työllistäjä ja sillä on myyntiä yli 40 maahan. 

Yrittäjäpalkinto merkitsee Nevalaiselle tunnustusta pitkäjänteisestä työstä, jonka hänen vanhempansa Heikki ja Liisa aloittivat aikanaan.

– Se tuntuu tosi hyvältä ja kertoo, että olemme tehneet tiettyjä asioita oikein. Samalla se on tunnustus koko henkilöstöllemme hyvin tehdystä työstä. 

Ouneva Group

Perustettu: 1972
Pääomistaja: Nevalaisen perhe
Toimitusjohtaja: Mikko Nevalainen
Kotipaikka: Tuupovaara
Työntekijöitä: 710
Liikevaihto: 132 M€ 2022
Liiketulos: 15 M€ 2022

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.