3.6.2017 klo 08:02
Uutinen

Jäätelöt testissä kesää odotellessa

Kesä on täällä, vaikka ilmat muuta antavat ymmärtää. Siispä on aika testata kesän suosituimmat jäätelömaut.

Lämpötila huitelee alle kymmenessä asteessa ja vettä ropisee niskaan tämän tästä. Tilanteessa lohduttaa hiukan se, että sentään ei olla pakkasella ja vesikin tulee vetenä – pääasiassa. Kylmän kevään ja alkukesän seurauksena jäätelökioskit ovat kiinni. Emme anna tämän häiritä, vaan suuntaamme tet-harjoittelijamme Elmerin kanssa kahvila Green Laurelliin.

Raili Lauren pyörittelee meille pallot Aino-jäätelöstä. Näkyvillä olevasta valikoimasta suosituimmat maut ovat vanilja ja vanilja-suklaa.

– Talvellakin menee jonkun verran jäätelöä. Teemme myös jäätelöannoksia, mutta vielä kastikkeet ja muut höysteet ovat odottamassa lämpimämpiä kelejä. Lämpimään aikaan meillä on vielä pari eri makua näiden näkyvissä olevien neljän alla, hän kertoo.

Arviot:

Elmeri: Vanilja maistuu laadukkaalle vaniljalle. Mielestäni hieman parempi kuin kioskilta ostettu. Johtuuko sitten siitä, että syödään laadukkaalta alustalta kunnon lusikalla, eikä ulkona muovisilta kupeilta muovilusikoilla.

Susanna: Vanilja on kyllä oikein vaniljaista. En vaan ymmärrä, miksi vanilja on suosituin maku. Se vaatii vähintäänkin mansikoita seurakseen.

Elmeri: Suklaa-vanilja on erittäin maukkaaksi yhdistetty kokonaisuus ja jäätelöt yhdistyvät erittäin hyväksi mauksi suussa.

Susanna: Suklaa-vanilja on näistä kahdesta kyllä mun suosikki. Täyteläistä ja pehmeää. Vanilja toimii tässä suklaan kaverina, ja suklaa on suunnilleen täydellistä. Nam!

Green Laurellin jäätelöt on maisteltu, joten jatkamme matkaa kirjastolle kahvila Lanternaan. Kahvilan isäntä Igor Fornasari pyöräyttelee meille maisteltavaksi kahta suosituinta jäätelöä, jotka ovat Veneziana ja Mamma Maria. Viereen hän lusikoi vielä kahta sorbettimakua, meloni ja sitruuna.

Lanternan jäätelöt valmistetaan Lahdessa Mamma Maria -ravintolan pienessä jäätelötehtaassa. Raaka-aineet tuodaan Italiasta, paitsi maito ja marjat tulevat tietenkin Suomesta.

– Näissä jäätelöissä ei ole jauhoja eikä kananmunaa, miksi pitäisi? Mamma Maria -jäätelöitä ei saa Hämeenlinnassa muualta kuin meiltä, kertoo Fornasari.

Arviot:

Elmeri: Kirjastolla tykkäsin eniten Venezianasta sekä sitruunasorbetista, jotka nekään eivät olleet mitään älyttömän hyviä.

Susanna: Veneziana on maistuu ensin pelkkä appelsiini. Toisella maistamalla maut sekoittuvat, jolloin appelsiini ei lyö liikaa yli. Mielenkiintoinen, mutta ei suosikki. Sorbettimaistiaiset alkavat sulaa, mutta maistuvat ihanan raikkaalta ja kesäiseltä. Sitruuna oli parempi kuin meloni.

Elmeri: Kirsikka-valkonougat-suklaa jäi lautaselle. Jäätelössä maistui kirsikka erittäin vahvana, eikä taustalta noussut mikään muu maku kirsikan rinnalle…

Susanna: Tykkään kirsikasta ihan älyttömästi, ja tähän astinen suosikkini taisi nyt vaihtua Mamma Mariaan. Maut ovat vahvoja, tykkään. Tumma suklaa sopii hyvin kirsikan seuraksi, eikä kumpikaan peitä toista. Valkonnougatia en ihan tavoita. Ihan paras tässä testissä!

Testin voitti selvästi Valion Aino-jäätelö, joka oli kummankin testaajan mieleen. Kakkoseksi kiri raikas sitruunasorbetti ja jaetulle kolmannelle sijalle ylsivät Lanternan Mamma Maria ja Veneziana. Ja nyt odotellaan, että se kesä sieltä jostain raekuurojen seasta vihdoin löytyisi ja alkaisi kunnon jäätelökesä!

Hämeen Yritysviestintä
Kirjoittajat ovat Elmeri Niskanen, Hämeen Yrittäjien tet-harjoittelija Kaurialan yläkoulusta ja Susanna Mattila, Hämeen Yrittäjien viestinnästä.