19.6.2018 klo 12:53
Uutinen

Jalkatyö palkittiin: FRENN-vaatemerkin perustajilla tie auki Pariisiin

FRENNin perustajakaksikko on tekemässä läpimurtoa kansainvälisille miestenvaatemarkkinoille.

FRENNin uutuuttaan hohtava myymälä on kahden yrittäjän ylpeydenaihe. Jarkko Kallio ja Antti Laitinen ovat tyytyväisilä löydettyään vihdoin sopivan liiketilan.

– Tämä tila tuntui oikealta. Alakerrassa on vielä varasto ja työhuone, joten saimme koko paketin samaan tilaan, Kallio kertoo.

Miesten vaatemerkki FRENN on ollut olemassa jo vuodesta 2013, mutta vasta nyt kaksikolla on oma myymälä Helsingin keskustassa Fredrikinkadulla. Valoisa tila esittelee miesten muotia bleisereistä t-paitoihin ja parkatakkeihin.

Bisnes on lähtenyt liikkelle Suomessa, mutta ensiaskeleet on otettu myös kansainvälisesti. Kallion ja Laitisen tavoitteena on murtautua Suomen ulkopuolelle, mutta vaatealalla se on kovan työn takana.

Merkittävä voitto oli agentin kautta järjestynyt showroom Pariisissa, yhdessä muodin mekoista.

– Agentti ottaa nyt hoitaakseen kansainvälistä myyntiä, Kallio iloitsee.

Showroomin saaminen ei yleensä ole kiinni yrittäjästä itsestään. Se saadaan, jos hyvin käy.

– Meiltä se vaati kahden vuoden jalkatyön. Kaksi vuotta sitten olimme ensimmäisen kerran alan messuilla Pariisissa. Olemme sen jälkeen pitäneet yhteyttä meidän kannaltamme mielenkiintoisiin ihmisiin ja käyneet useita kertoja juomassa viiniä Pariisissa.

Kallion mukaan maailmalla on oltava modernin ajankohtainen ja rohkeampi, jotta tärkeiden ostajien mielenkiinto herätetään. Suomessa riittää ”rauhallisemman” perusmalliston myyminen.

Sama vaate työhön ja vapaa-aikaan

Brändin rakentamisessa vaatealalla oleellinen merkitys on omalla liikkeellä. Nyt kun FRENNillä on sellainen Helsingissä, uskottavuus maailmalla on eri luokkaa.

– Se todistaa muille, että me olemme tosissamme. Samalla brändimme nousee uudelle tasolle. Voimme näyttää, mitä osaamme, Kallio kiteyttää.

Äskettäin liikkeessä vieraili pariisilaisen Galerie Lafayetten sisäänostaja. Hän piti näkemästään.

FRENN keskittyy rennon tyylikkäisiin miestenvaatteisiin. Kyseessä ei ole pukuliike. Niitä on Kallion ja Laitisen mukaan ihan riittävästi.

– Miesten pukeutuminen on muuttunut kauttaaltaan rennommaksi. Myös työelämässä tietyt pukeutumiskoodit ovat rentoutuneet. Meidän tarkoituksemme on tarjota vaatteita, joita voi käyttää työssä ja vapaa-ajalla.

Mallistossa korostuu käyttömukavuus ”työkelpoisuutta unohtamatta. Kuopion muotoiluakatemiasta valmistunut ja muun muassa Turo Tailorin ja Luhdan palkkalistoilla aikaisemmin ollut Antti Laitinen vastaa malliston suunnittelusta. Hän esittelee bleiseriä, jossa on stretch-kangas ja jonka saumat mahdollistavat takin kaventamisen tai leventämisen miehen mittojen mukaisesti.

– Vaatteemme sopivat kaupunkilaiselle työssä käyvälle miehelle. Bleiseriä voi käyttää farkkujen kanssa, mutta myös mustan paidan ja t-paidan kanssa. Hyvä istuvuus on meille tärkeä asia, Kallio lisää.

FRENNin vaatteet tuotetaan Euroopassa. Pellava tulee Liettuasta, missä se myös viljellään.

– Vastuullisuus on ollut meille tärkeä asia alusta asti. Noin 80 prosentilla käyttämistämme kankaista on sertifikaatti, joka varmistaa, ettei tuotannossa ole käytetty haitallisia kemikaaleja, eikä kankaissa ole kemikaalijäämiä.

Myös myymälän palvelukonsepti on mietitty huolella. Myymälä keskittyy yksilölliseen palveluun ja tarjolla on pukeutumisneuvontaa ja korjauspalvelua.

Kuvat: FRENN

Pauli Reinikainen

pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi