Jenni Parpala
5.1.2022 klo 08:30
Uutinen

Jenni Parpala myi siivousliiketoimintansa – ”Tämä aika vaatii leveämpiä hartioita”

Jenni Parpala keskittyy seuraavaksi Pyykkitupa Oy:n kehittämiseen ja pesulatoimialan uudistamiseen.

Jenni Parpala on myynyt Kiffel Oy:n siivousliiketoiminnan valtakunnalliselle siivousalanyritys IHP Partnersille. Kiffeli-nimi ja -brändi jäävät edelleen Parpalan omistukseen.

Taustalla on monta tekijää. Yksi on koronan aiheuttama valtava työvoimapula palvelualoilla.

– Tämä aika vaatii tehokkaat rekryprosessit ja leveämmät hartiat. Karanteenit ja muut tilanteet vaativat aikaa ja energiaa, jotta vuoroihin saadaan tekijät. Tilanne voisi olla eri, jos olisi yrittäjäkumppani, mutta kun olen yksin, on pakko priorisoida ajankäyttöään. Alalla on eri tilanne kuin kaksi vuotta sitten, Parpala kertoo.

Henkilökohtaisesti Parpala kaipaa uusia ammatillisia haasteita. Hän osti vuosi sitten tammikuussa pesulatoiminnan ja huhtikuussa kotimattoliiketoiminnan. Pyykkitupa Oy on ollut Kiffelin tytäryhtiö. Nyt Parpala aikoo keskittyä pesulaliiketoiminnan kehittämiseen. Vaasaan valmistuu uusi 600 neliön pesula, ja yritys tähtää valtakunnalliseksi toimijaksi.

– Toimialalla on valtavia mahdollisuuksia tuotteistuksen ja palvelunkehittämisen suhteen. Kuluttajakäyttäytyminen muuttuu nopeammin kuin mitkään EU-direktiivit tai sääntelyt. Emme ole vielä ekologisin, mutta menemme sitä kohti jatkuvasti, Parpala kertoo.

Hän näkee palvelunkehittämisessä mahdollisuuksia juuri kiertotalouden, kuten tekstiilijätteen hyödyntämisen, ja toimintatapojen uudistamisen suhteen. Matkahuollon verkoston kautta uusi pesula pystyy jo nyt palvelemaan valtakunnallisesti. Vartiointiliikkeiden ja taksiyrittäjien kuolleita tunteja voi valjastaa logistiikan tarpeisiin lähialueilla.

Korona heittää kapuloita rattaisiin edelleen liiketoiminnan kasvattamisen suhteen, mutta kulunut vuosi on jo ollut parempi kuin edellinen noin 200 000 euron liikevaihdolla. Työntekijöitä on nyt neljä, mutta vuoden kuluttua ehkä jo tuplamäärä.

– Nyt ei ole normaalia vuotta takana koronarajoitusten takia. Kokoontumisrajoitukset näkyvät vielä pitkään. Jos normaalisti seurakunnalta tulee 20 laatikkoa pyykkiä viikossa, nyt tulee kaksi. Myös ravintoloiden pesulan tarve on pientä, kun ovet eivät voi olla auki.

Elina Hakola